Η Ιταλία συνέλαβε Αλγερινό που θεωρεί συνεργάτη των δραστών στις Βρυξέλλες

Ρώμη. 

Διαρροές στα ιταλικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως πρόκειται για έναν άνδρα εν ονόματι Τζαμάαλ Εντίν Ουαλί, το όνομα του οποίου είχε ανακύψει σε έρευνα που είχε γίνει τον Οκτώβριο στο Σαν Ζιλ του Βελγίου (έξω από τις Βρυξέλλες), οπότε και είχαν βρεθεί εκατοντάδες πλαστά έγγραφα.

Σύμφωνα με τις αναφορές, ανάμεσα σε αυτά βρίσκονταν πλαστά έγγραφα με φωτογραφίες και ψευδώνυμα κεντρικών προσώπων στις επιθέσεις της 22ας Μαρτίου και 13ης Νοεμβρίου: Του Νατζίμ Λαχραουί (καμικάζι στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών) που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Σουφιάν Καγιάλ, του Σαλάχ Αμπντεσλάμ που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Γιασίν Μπαγκλί και του Μοχάμεντ Μπελκαΐντ (του νεκρού στην έφοδο που είχε προηγηθεί της σύλληψης του Αμπντεσλάμ) που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Σαμίρ Μπουζίντ.

Βίντεο με τζιχαντιστή από την Αμβέρσα που εξαπολύει νέες απειλές

Λογαριασμοί και ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο που συνδέονται με την ISIS έχουν επίσης διαδώσει νέο βίντεο που θεωρείται «δεύτερη» ανάλήψη ευθύνης των επιθέσεων και απειλεί με νέες επιθέσεις στην Ευρώπη.

Ο ομιλητής στο βίντεο είναι ένας από τους «ξένους μαχητές» που προέρχεται από την Αμβέρσα του Βελγίου, ο Χιτσάμ Τσαΐμπ.

BD33A73B3E0311D49EFF634FD5C6ABE4

Υψηλή παραμένει η επιφυλακή στο Βέλγιο, αναβλήθηκε για λόγους ασφαλείας η πορεία «ενάντια στο φόβο» που θα γινόταν την Κυριακή (Φωτογραφία: Reuters )

Αρχικά, ο Τσαΐμπ μιλά στα γαλλικά και στη συνέχεια στα φλαμανδικά. Λέει ότι οι επιθέσεις της 22ας Μαρτίου ήταν «μόνο πρόγευση».

«Αυτό είναι ένα μήνυμα προς το λαό του Βελγίου, προς την κυβέρνηση του Βελγίου, προς τον υπόλοιπο κόσμο και προς όλο το συνασπισμό που πολέμα το Ισλαμικό Κράτος» λέει, «είναι πολύς ο καιρός τπου βομβαρδίζετε με τα μαχητικά σας το λαό μας». Οι επιθέσεις στο Βέλγιο «είναι ο θερισμός αυτού που σπείρατε με τα ίδια σας τα χέρια» λέει, όπως μεταδίδουν τα βελγικά ΜΜΕ.

Στο κενό οδήγησε το νήμα των δύο συλλήψεων στη Γερμανία

Την ίδια στιγμή, διαψεύστηκε η σύνδεση των συλλήψεων στη Γερμανία με τις επιθέσεις στο Βέλγιο. Η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανέφερε ότι για τις δύο συλλήψεις που είχαν γίνει σε Ντύσελντορφ και Γκίσεν, και είχαν γνωστοποιηθεί την Παρασκευή, τελικά δεν υπάρχουν ενδείξεις διασύνδεσης με τις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά τον πρώτο, τον συλληφθέντα στο Ντύσελντορφ, πρόκειται για έναν 30χρονο που ανήκει στην «σκηνή» των σαλαφιστών και είχε καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα στις αρχές Μαρτίου. Επειδή, όπως αναφέρει η γερμανική Sueddeutsche, υπήρξε ο φόβος ότι θα μπορούσε να διαφύγει στην Τουρκία, διατάχθηκε ξανά η σύλληψή του -κατά την οποία προέκυψε πως το 2015 είχε βρεθεί στην Τουρκία την ίδια περίοδο με έναν από τους δράστες των Βρυξελλών.

Αυτό ήταν που είχε χτυπήσει «καμπανάκι», όμως τελικά δεν προέκυψε διασύνδεση των δύο ανδρών, ούτε και τίποτε ύποπτο κατά την έρευνα στο διαμέρισμά του. Αναφέρεται μάλιστα ότι το μόνο περίεργο ήταν ότι δεν είχε καν μπει σε σαλαφιστικές ιστοσελίδες από το κινητό του.

Για τον δεύτερο συλληφθέντα, έναν 28χρονο στο Γκίσεν, φαίνεται ότι όλα ξεκίνησαν από ένα SMS που είχε λανθασμένα θεωρηθεί πως σχετίζεται με τον καμικάζι του μετρό στις Βρυξέλλες. Ο 28χρονος είχε αρχικά μπει στο μικροσκόπιο για κλοπές και τελικά το «ύποπτο» SMS φαίνεται ότι αναφερόταν σε άσχετο άνδρα το όνομα του οποίου ήταν σχεδόν ταυτόσημο με εκείνο του δράστη στο μετρό. Και τις δύο υποθέσεις, εξαιτίας των υποψιών, χειρίστηκε η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Καρλσρούης.

Ενδεικτικό της ανησυχίας σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι περιστατικό στη Βιέννη με πτήση προς Λονδίνο: Πτήση του Σαββάτου καθυστέρησε να αναχωρήσει για περίπου τρεις ώρες, επειδή μία επιβάτιδα θεώρησε ότι ο άνδρας που καθόταν στη θέση δίπλα της ήταν «μέλος της ISIS».

Όλοι οι επιβάτες κατέβηκαν από το αεροσκάφος και οι αποσκευές ελέγχθηκαν ξανά, όπως ανακοίνωσε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών. Δεν βρέθηκε τίποτε ύποπτο, και η πτήση τελικά αναχώρησε -χωρίς όμως ούτε την επιβάτιδα που έκανε την καταγγελία ούτε τον «ύποπτο».

Newsroom ΔΟΛ

Τη σύλληψη ενός Αλγερινού κοντά στο Σαλέρνο ανακοίνωσε η ιταλική αστυνομία, τον οποίο θεωρεί συνεργάτη των δραστών στις επιθέσεις των Βρυξελλών αλλά και του Παρισιού. Πρόκεται για έναν 40χρονο που ήταν μέλος ομάδας πλαστρογράφησης διαβατηρίων και εγγράφων διαμονής. Την ίδια ώρα, διαψεύστηκε πως υπήρχε σύνδεση των δύο συλληφθέντων στη Γερμανία με το Βέλγιο.

Παράλληλα, νέο βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο δείχνει τζιχαντιστή από την Αμβέρσα ο οποίος -μετά από «δεύτερη» ανάληψη ευθύνης για λογαριασμό της ISIS- απειλεί με νέα χτυπήματα μετά την «πρόγευση», όπως την χαρακτηρίζει, της 22ης Μαρτίου.

Όπως ανακοίνωσε η ιταλική αστυνομία, συνελήφθη αργά το Σάββατο ένας Αλγερινός που καταζητείτο στο Βέλγιο για συμμετοχή σε κυκλωμάτα παράνομης μετανάστευσης. H σύλληψη έγινε στο Μπελίτζι, έξω από το Σαλέρνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιταλικής αστυνομίας, ο συλληφθείς ήταν μέλος δικτύου πλαστογράφησης εγγράφων, το οποίο «συνδέεται και με το χτύπημα στις Βρυξέλλες».

πηγη:in.gr