Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, Νίκος Φίλης συζήτησαν για την Παιδεία

Νέα Υόρκη. Μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας της Ελλάδας Νίκου Φίλη, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Παρών στη συνομιλία – που χαρακτηρίστηκε από πηγή της Αρχιεπισκοπής ανοιχτή και ειλικρινής – ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την Παιδεία των Ομογενών, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που άπτονται της παρουσίας αποσπασμένων εκπαιδευτικών και της πιθανότητας δημιουργίας διδασκαλικής ακαδημίας στην Αμερική, διδακτικών βιβλίων κ.α. ζητήματα που σχετίζονται με την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και τις δραστηριότητες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Μιλώντας στη «Greek News» μετά τη συνάντηση, σε κοινές δηλώσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ο κ. Φίλης χαρακτήρισε χρήσιμη και εποικοδομητική τη συζήτηση μαζί του.

«Μιλήσαμε για ζητήματα που αφορούν τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία στην Αμερική και όπως πάντοτε θα έχουμε μια πολύ χρήσιμη συνεργασία για την επίλυση ζητημάτων τα οποία είναι λογικό να υπάρχουν μέσα στη ζωή».

Σε ερώτηση αναφορικά με την Παιδεία των Ομογενών, ο Ελληνας υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κάτι το οποίο θα ξεκινήσουμε να κουβεντιάζουμε χωρίς την αναγκαία συνεργασία με την Εκκλησία, η οποία έχει αυτή τη στιγμή την ευθύνη του οργανωμένου εκπαιδευτικού συστήματος στην Αμερική».

Ανέφερε ότι σ’ ένα περιβάλλον όπως είναι το αμερικανικό, όπου υπάρχουν δυνατότητες αυτή με την ενεργό παρουσία και δραστηριότητα της Εκκλησίας να μαθαίνουν τα παιδιά την μητρική τους γλώσσα, την ελληνική, «είναι λογικό να συνεργαστούμε και να αξιοποιήσουμε κι όσες τις δυνατότητες δίνονται από το επίσημο αμερικανικό κράτος».

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος – σύμφωνα με πληροφορίες – ρώτησε στη διάρκεια της συνάντησης τον υπουργό Παιδείας για την επιτροπή που συγκλήθηκε για να συζητήσει θα θέματα της Παιδείας των Ομογενών ανά τον κόσμο, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων τους. Ο κ. Φίλης απάντησε ότι πρόκειται περί μόνιμης επιτροπής κι ότι οι απόψεις των Ομογενών θα ληφθούν υπόψη.

Μιλώντας στη «Greek News», ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε πολύ ωραία την επικοινωνία του με τον υπουργό Παιδείας, σε πολύ σαφές, ανοιχτό και σαφές πεδίο για θέματα Ελληνισμού και Ορθοδοξίας στην Αμερική, για θέματα παιδείας στην Ομογένεια και για τις δυνατότητες συνεργασίας. Τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ό,τι υπάρχει εκατέρωθεν.

«Οπως είπα στον κ. υπουργό, εδώ υπάρχει ένα θαυμαστό φαινόμενο ότι είμαστε σε έκτη γενεά, η οποία μπορεί με δεδομένες ευκαιρίες και ερεθισμούς να ανακαλύπτει πολύ εύκολα τις ρίζες της. Πράγμα που δεν συμβαίνει με άλλες εθνικότητες που βρίσκονται στην Αμερική, οι οποίες έχουν αφομοιωθεί στην τρίτη γενεά. Αυτό είναι κάτι το οποίο ιστορικά οφείλεται στην Εκκλησία και ως Εκκλησία εμείς θα το συνεχίσουμε. Υπάρχει η προθυμία και η βεβαιότης ότι με τη συνεργασία θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο ό,τι μας έχει δοθεί και στον χώρο καταγωγής μας, που είναι η Ελλάδα».

Ρωτήσαμε τον υπουργό Παιδείας αν έχει κάποιο μήνυμα να στείλει προς τους Ποντίους, οι οποίοι την προηγουμένη εξέδωσαν ανακοίνωση κι αν προτίθεται να καθίσει και να συζητήσει μαζί τους.

«Δεν έχω κάτι ιδιαίτερο να συζητήσω. Πιστεύω ότι η ενότητα του Ελληνισμού πρέπει να είναι ο στόχος μας σε στιγμές πολύ δύσκολες για τη χώρα μας σήμερα και εντός και βεβαίως εκτός της χώρας. Ενότητα – το τονίζω αυτό το πράγμα – κι όχι μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Απ’ εκεί και πέρα το ελληνικό κράτος έχει μια σαφή πολιτική στο θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων, αυτή που την επαναλαμβάνουμε σε κάθε επίσημη δραστηριότητα, όπως πρόσφατα με την επίσκεψη του προέδρου της Αρμενίας. Για τη γενοκτονία αν κάποιος έχει άλλες επιστημονικές απόψεις δεν αφορούν την επίσημη πολιτική του κράτους. Εχουμε δημοκρατία στην Ελλάδα κι η Δημοκρατία επιτρέπει την διατύπωση διαφορετικών επιστημονικών απόψεων. Σημασία έχει η ενότητα του Ελληνισμού».

Στη συνέχεια ο υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το Σημείο Μηδέν, το εκεί μνημείο καθώς και το χώρο όπου θα ανεγερθεί ο Αγιος Νικόλαος, ενώ συνομίλησε και με ομογενείς που εργάζονται στην περιοχή.

Πηγή:greeknewsonline.com