Τσίπρας: Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων. Μητσοτάκης: πάμε σε εκλογές

Αθήνα. Σε μονομαχία κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Δικαιοσύνη και τη διαπλοκή. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στη ΝΔ για παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, ειδικά την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά, αποκρούοντας τις καταγγελίες περί παρέμβασης Παπαγγελόπουλου στην εισαγγελέα Τσατάνη για την υπόθεση Βγενόπουλου. Από την πλευρά του ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί:  “Δεν το περίμενα, είπε, μόλις δύο μήνες όντας πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά επειδή το κόστος παραμονής σας στην εξουσία είναι ασύμφορο, ζητώ εκλογές”.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εξεταστική επιτροπή, που θα βγάλει πόρισμα ώς τον Μάιο, για τα δάνεια σε κόμματα και σε ΜΜΕ,  προανήγγειλε τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την επαναδιαπράγματευση του εξωδικαστικού συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens και κάλεσε τα στελέχη της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στην επιτροπή.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το μεγάλο θεσμικό πρόβλημα της ελληνικής δικαιοσύνης είναι η πολυνομία και η κακονομία, ως αποτέλεσμα, όπως σημείωσε, μιας βαθιάς μελέτης νομομαθών πολιτικών του συστήματος εξουσίας που αξιοποίησαν τις γνώσεις τους ώστε να ανοίξουν πόρτες για να παρακάμψουν ακόμα και την ίδια την ποινική τιμωρία. Επεσήμανε μάλιστα πως η Ελλάδα έχει φτάσει να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρόνο αναμονής για δίκη σε διεθνές επίπεδο και έκανε λόγο για “χάος”, το οποίο ευθύνεται για τη διάρρηξη της σχέσης των πολιτών με τη Δικαιοσύνη.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Τσατάνη-Παπαγγελόπουλου, υποστήριξε πως δεν υπήρξε “παρέμβαση” του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά έκφραση της νομικής του γνώμης για ένα ζήτημα αρμοδιότητας, και υπογράμμισε πως διεξάγεται ήδη πειθαρχική έρευνα για τις πράξεις και τις παραλείψεις που οδήγησαν στο αρχείο κάποιες υποθέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη διαφωνία του με τον πρωθυπουργό σχετικά με το αντικείμενο της συζήτησης: Η λειτουργία της δικαιοσύνης, τόνισε, δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτηση στη Βουλή, σε μία κανονική δημοκρατία.

Κατηγόρησε ακόμα τον πρωθυπουργό ότι στόχος του από την πρώτη στιγμή ήταν να χτίσει μία νέα διαπλοκή, και αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις για μυστικές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα προεκλογικά με τον εκδότη του ΔΟΛ, σχολιάζοντας: “Η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις μυστικές σας συναντήσεις. Πλην της γάτας, ουδείς γνωρίζει τι ειπώθηκε. Γιατί ένας πολέμιος της διαπλοκής συναντά έναν βαρόνο της διαπλοκής; Για να πει ‘όχι’; Ή μήπως το ‘όχι’ έγινε ‘ναι’ στις μυστικές συναντήσεις, όπως με το δημοψήφισμα;”.

“Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου τα οποία εσείς μαζέψατε εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν χρωστάμε σε κανένα, δεν φοβόμαστε κανένα”, ανέφερε μεταξύ άλλων

Αναφέρθηκε στην Ειδομένη, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την περιοχή (όπως έκανε και ο ίδιος την προηγούμενη εβδομάδα) για να δει τα αποτελέσματα της πολιτικής του, και έκανε λόγο για “δήθεν ανθρωπισμό της Αριστεράς” που “βουλιάζει στις λάσπες της Ειδομένης”, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι ντροπιάζει την εικόνα της Ελλάδας, αφήνοντας το πρόβλημα να λάβει εφιαλτικές διαστάσεις.

Μάλιστα, αναφερόμενος στις δηλώσεις Μάρδα περί “προσφύγων επενδυτών”, σχολίασε πως “δεν ξέρω αν θα κάνετε τους μετανάστες επενδυτές, αλλά σίγουρα θα κάνετε τους επενδυτές μετανάστες”.