Ο αεροπειρατής ζητά την απελευθέρωση κρατουμένων στις Αιγυπτιακές φυλακές

Λευκωσία. Συναγερμός σήμανε νωρίς το πρωί της Τρίτης (29.03.2016) στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στην Κύπρο όπου αεροπειρατές που έχουν καταλάβει αεροσκάφος της Egypt Air ζήτησαν άδεια προσγείωσης.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο άνδρας που έχει καταλάβει το Airbus της Egypt Air είναι ο 27χρονος Αιγύπτιος Ιμπραΐμ Σαμάχα. Και ενώ αρχικά ελέγετο ότι θέλει να συναντήσει την πρώην γυναίκα του που διαμένει στην Κύπρο, στη συν΄πεχεια αποκαλύφθηκε ότι ζητάει την απελευθέρωση κρατουμένων από τις Αιγυπτιακές φυλακές.

Ο αεροπειρατής άφησε ελεύθερους όλους τους επιβάτες, εκτός από τέσσερις αλλοδαπούς, ενώ κρατά σε ομηρεία και το πλήρωμα του αεροσκάφους.

Δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος, που βρίσκονταν μεταξύ επιβατών αφέθηκαν ελεύθεροι από τον αεροπειρατή που έχει υπό τον έλεγχό του το αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών στη Λάρνακα.

Το Airbus της Egypt Air με 81 επιβαίνοντες απογειώθηκε νωρίς το πρωί από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας με προορισμό το Κάιρο. Ο πιλότος του αεροσκάφους ζήτησε άδεια να προσγειωθεί στη Λάρνακα επικαλούμενος αεροπειρατεία η οποία εκδηλώθηκε στις 08:50 και ενώ το Airbus Α320 βρισκόταν, όπως αναφέρει το newsit.com.cy, η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε 70 μίλια από την Κύπρο.

Αίτημα των αεροπειρατών ήταν να τους επιτραπεί η προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπως και έγινε. Λίγο μετά τις 08:30 το πρωί της Τρίτης, έγινε η αναγκαστική προσγείωση. Δεν είναι ακόμη γνωστή η ταυτότητα των αεροπειρατών ούτε και τα αιτήματά τους.

Το γεγονός πως το αεροπλάνο της Egypt Air εκτελούσε πτήση εσωτερικού σημαίνει πως δεν είχε πολλά καύσιμα και αυτός φέρεται να είναι ο λόγος που οι αεροπειρατές ζήτησαν να προσγειωθούν στην Κύπρο.

Μετά την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων έχουν απομονώσει το Airbus στο διάδρομο προσγείωσης και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τους αεροπειρατές.

Εξαιτίας της αεροπειρατείας, έκλεισε το αεροδρόμιο της Λάρνακας και όλες οι πτήσεις κατευθύνονται στην Πάφο.

highjack

Τα μέχρι τώρα στοιχεία αναφέρουν πως η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε από έναν ένοπλο άνδρα, όταν το αεροσκάφος βρισκόταν σε απόσταση 70 μιλίων από την Κύπρο. Όπως μετέδωσε το Bloomberg, εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας επιβεβαίωσε την είδηση της αεροπειρατείας, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Μέσα ενημέρωσης της Κύπρου μεταδίδουν πως το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο χώρο ασφαλείας του αεροδρομίου, ενώ στον αερολιμένα βρίσκονται οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών..

Σε συναγερμό έχουν τεθεί όλες οι δυνάμεις ασφαλείας, ενώ αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης της Κύπρου Ιωνά Νικολάου. Για όλες τις εξελίξεις ενημερώνεται ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Πληροφορίες από το SkyNews αναφέρουν ότι ήδη ξεκίνησε η διαδικασία απελευθέρωσης ομήρων, μάλιστα αναφέρεται ότι έχουν εξέλθει 20 άτομα, γυναίκες και παιδιά.

Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο αεροπειρατής απείλησε τον πιλότο του αεροσκάφους της Egypt Air πως θα πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία είναι ζωσμένος. Πέρα όμως από το αίτημα να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο αεροπειρατής δεν έχει κάνει κανένα άλλο αίτημα!

Η Επίτροπος της Κύπρου Αντρούλα Βασιλείου ανέφερε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter πως “οι αεροπειρατές ζήτησαν να απομακρυνθούν όλες οι δυνάμεις της αστυνομίας από το σημείο για να αφήσει γυναίκες και παιδιά”.