Ένα νέο σοβαρό διατροφικό σκάνδαλο συγκλονίζει 57 χώρες

Ο στόχος των ερευνών είναι να εντοπιστούν δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος πίσω από την διακίνηση νοθευμένων ή παραποιημένων τροφίμων.

Δέκα χιλιάδες τόνοι νοθευμένων ή παραποιημένων τροφίμων κατασχέθηκαν τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο κοινών επιχειρήσεων της Interpol και της Europol σε 57 χώρες. Η ευρύτερη επιχείρηση φέρει τον τίτλο «Opson V» και είχε ως αποτέλεσμα κατασχέσεις τεράστιων ποσοτήτων τροφίμων ακατάλληλων προς κατανάλωση.

Οι έρευνες των αρχών βρίσκονται εν εξελίξει και πραγματοποιούνται σε καταστήματα, αγορές, σουπερμάρκετ, αεροδρόμια, λιμάνια και βιομηχανικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Ο στόχος των ερευνών είναι να εντοπιστούν δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος πίσω από την διακίνηση νοθευμένων ή παραποιημένων τροφίμων μεταξύ των εμπλεκόμενων Αρχών.

Σύμφωνα με την Interpol, στη χώρα μας οι αξιωματικοί ανακάλυψαν τρία παράνομα εργοστάσια που παράγουν νοθευμένο αλκοόλ. Η αστυνομία προχώρησε σε κατάσχεση του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την διαδικασία παραγωγής, όπως ετικέτες, καπάκια, άδεια μπουκάλια αλλά και πάνω από 7.400 μπουκάλια νοθευμένων αλκοολούχων ποτών με πλαστές ετικέτες.