Απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί του ομογενή γερουσιαστή Αθ. Συνοδινού

Η Εκλογική Επιτροπή Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW Electoral Commission) απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του ομογενή γερουσιαστή Αθανάσιου Συνοδινού, όσον αφορά την παράνομη χρηματοδότηση του κόμματος.

Οι δικηγόροι του κ. Συνοδινού έστειλαν επιστολή στην Εκλογική Επιτροπή Νέας Νότιας Ουαλίας, με την οποία ζητούν να απαλειφθεί η οποιαδήποτε αναφορά του ονόματος του υπουργού στην έκθεσή της.

Η εν λόγω επιτροπή έκανε γνωστό, την περασμένη εβδομάδα, ότι δεν θα καταβάλει την κρατική επιχορήγηση 4,4 εκατομμυρίων δολαρίων στο Φιλελεύθερο Κόμμα Νέας Νότιας Ουαλίας αν αυτό δεν δημοσιοποιήσει τα ονόματα χορηγών του που κατέθεσαν τις δωρεές τους στο «ανεξάρτητο ίδρυμα» Free Enterprise Foundation.

Ο κ. Συνοδινός υποστηρίζει ότι αν και όταν έγιναν οι σχετικές παρατυπίες ο ίδιος ήταν ταμίας των Φιλελευθέρων, αυτός δεν γνώριζε τίποτα γι’ αυτές και δεν τις ενέκρινε.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η Εκλογική Επιτροπή όφειλε να τον ενημερώσει και να έχει την άποψή του πριν δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της.

Ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής, Κιθ Μάσον, απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Συνοδινού.

«Εμείς», είπε, «ενημερώσαμε τον ταμία του κόμματος για τις παρατυπίες. Αυτός μας απάντησε και αυτός όφειλε να ενημερώσει τον κ. Συνοδινό».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι απόψεις του ομογενή γερουσιαστή θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Εκλογικής Επιτροπής.

Για να γίνει κατανοητό τι συνέβη θα πρέπει να σημειώσουμε τα εξής:

Σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η Εργατική κυβέρνηση Νέας Νότιας Ουαλίας το 2009, οι κατασκευαστές μεγάλων οικοδομικών έργων στην Πολιτεία δεν μπορούν να κάνουν δωρεές στα πολιτικά κόμματα (για να μην τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης).

Οι Φιλελεύθεροι κατόρθωσαν να ξεπεράσουν την απαγόρευση αυτή με το να πηγαίνουν οι δωρεές στο «ανεξάρτητο ίδρυμα» Free Enterprise Foundation, τις οποίες και κρατούσαν μυστικές.

«Πιάστηκαν», όμως, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σκάνδαλο στο οποίο έχει εμπλακεί και ο κ. Συνοδινός, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι αθώος.