Παραίτηση Μπαλτά, απομάκρυνση Φαμπρ ζητούν έλληνες καλλιτέχνες

Αθήνα
Την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και την απομάκρυνση του Γιαν Φαμπρ από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ζητούν με επιστολή τους Έλληνες καλλιτέχνες που συγκεντρώθηκαν στο θέατρο Σφενδόνη για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τις εξαγγελίες του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ.

Την ίδια ώρα, το ΔΣ του Φεστιβάλ εξέδιδε ανακοίνωση, με την οποία σημειώνει ότι αναγνωρίζει την ανάγκη εμπλουτισμού του προγράμματος με ελληνικές εκδηλώσεις και σημειώνει ότι θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.

 

 

A40930F6BF042D66A1EFBF972D884E93

Τεράστια ήταν η συμμετοχή του καλλιτεχνικού κόσμου στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Σφενδόνη και επικοινωνήθηκε μέσω των social media.

«Συμφωνήσαμε με συντριπτική πλειοψηφία, ότι πρόκειται για μία απαράδεκτη και έκθετη, τόσο νομικά, όσο και ηθικά ενέργεια, η οποία στρέφεται ευθέως εναντίον της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας και εναντίον των χειμαζόμενων ή και ανέργων Ελλήνων δημιουργών. Επειδή οι συγκεκριμένες αυτές πράξεις ελέγχονται ως παράνομες και κυρίως εχθρικές για τη ζωντανή καλλιτεχνική δημιουργία και τον πολιτισμό του τόπου, ζητάμε την άμεση παραίτησή σας» αναφέρει επιστολή των καλλιτεχνών.

Σε δεύτερη επιστολή που στηρίχθηκε σε κείμενο του ηθοποιού Γιάννη Μαυριτσάκη, χαρακτηρίζουν τον Γιαν Φαμπρ persona non grata για «την οίηση και τον απροκάλυπτο καλλιτεχνικό ολοκληρωτισμό που επέδειξε, ισχυριζόμενος ότι θα μετατρέψει σε διεθνές ένα φεστιβάλ που είναι ήδη διεθνές από τα γεννοφάσκια του και αποκλείοντας για φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια τους Έλληνες δημιουργούς». Τέλος, του ζητούν να επιστρέψει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Μάλιστα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα πορεία διαμαρτυρίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν δεκάδες καλλιτέχνες.

Παραβρέθηκε πλήθος καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων οι: Γιάννης Χουβαρδάς, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Αργύρης Ξάφης, Ολια Λαζαρίδου, Αντζελα Μπρούσκου, Χρήστος Λούλης, Καρυοφυλλιά Κραμπέτη, Μαριάννα Κάλμπαρη, Στέλιος Μάινας, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Άρης Σερβετάλης, Νίκος Χατζόπουλος, Αντζελα Μπρούσκου, Ρένη Πιττακή, Αργύρης Πανταζάρας, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και αρκετοί ήταν αυτοί που πήραν το λόγο. Στην παρέμβασή του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, είπε ότι συναντήθηκε χθες με τον Γιαν Φαμπρ και τον ενημέρωσε για την δυσφορία του καλλιτεχνικού κόσμου.

«Μας ρώτησε αν είμαστε θυμωμένοι και του δώσαμε μια εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας. Ότι υπάρχει πολύ θυμός και ανεργία» τόνισε.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Φαμπρ ότι τιμώμενη χώρα θα είναι φέτος το Βέλγιο, με ορισμένους καλλιτέχνες να κάνουν λόγο -ειρωνικά- για «Βελγικό Φεστιβάλ» και την Όλια Λαζαρίδου να κάνει λόγο σε ανάρτησή της για «αποικιοκρατία».

Σημειώνεται ότι η βρετανική εφημερίδα The Guardian, ανήρτησε θέμα όπου ζητά από έλληνες καλλιτέχνες να εκφράσουν την άποψή τους για τις αλλαγές στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Ανακοίνωση του ΔΣ του Φεστιβάλ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Παρασκευή, το Διοικητικό Συμβούλιο στην πρώτη του συνεδρίαση αναφέρει ότι αναγνωρίζει την ανάγκη να συμπεριληφθούν περισσότερες ελληνικές παραγωγές στο πρόγραμμα.

Τονίζει ότι το γεγονός ότι δεν συμπεριελήφθησαν περισσότερες ελληνικές παραγωγές, οφείλεται στο γεγονός ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής ανέλαβε πολύ πρόσφατα τα καθήκοντά του.

Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο αυτού, να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να συγκροτηθεί άμεσα μια επιτροπή που θα επεξεργαστεί –υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας – τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί επίσημα στο Φεστιβάλ. Η πρωτοβουλία αυτή, αφορά μόνο στη φετινή χρονιά και κρίθηκε αναγκαία από το ΔΣ λόγω της καθυστέρησης στο διορισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή. Η επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της στο ΔΣ, το οποίο και θα αποφασίσει με βάση τις διαθέσιμες ημερομηνίες, όπως προκύπτουν από το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα, και τα οικονομικά δεδομένα του Φεστιβάλ, καθώς παρελήφθη ταμειακό έλλειμμα που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι μετά από πρόταση του Φαμπρ,«αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στη δημοσίευση δύο προσκλήσεων ενδιαφέροντος για νέους Έλληνες καλλιτέχνες κάτω των 35 ετών».

Συγκεκριμένα:

Θα επιλεγούν, βάσει αίτησης, 50 νέοι καλλιτέχνες (διαφορετικών ειδικοτήτων), οι οποίοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραστάσεις, τα εργαστήρια και τα master classes που θα διενεργηθούν στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ.

Θα επιλεγούν επίσης, βάσει αίτησης, 7 νέοι καλλιτέχνες, για το καλλιτεχνικό σχολείο του Φεστιβάλ (Summer School).

Οι σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος θα αναρτηθούν στο site του Φεστιβάλ www.greekfestival.gr.

Παρέμβαση Τσίπρα

Μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα σχέδια του Φαμπρ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε στο Twitter: «Παρακολουθώ τη συζήτηση για τη φυσιογνωμία του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Είναι ευπρόσδεκτη».

Τονίζει ότι στη συνάντησή του με τον Γιαν Φαμπρ του τόνισε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις ελληνικές παραγωγές του Φεστιβάλ.

«Ο Γ.Φαμπρ και ο υπουργός Πολιτισμού συμφώνησαν να εξετάσουν το ζήτημα προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε.

«Πυρά» Μπαλτά σε Μητσοτάκη, Θεοδωράκη

Στην πρώτη του επίσημη ανακοίνωση για το θέμα, ο κ. Μπαλτάς επέλεξε αντί να σχολιάσει τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών να επιτεθεί στον πρόεδρο της ΝΔ και τον επικεφαλής του Ποταμιού για την επίθεση που εξαπέλυσαν για το θέμα του Φεστιβάλ.

Ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρει ότι προκαλεί «εντύπωση» η «πολιτική ταύτιση που διαφαίνεται πίσω από τη συγχρονισμένη επίθεση που εξαπέλυσαν η Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι».

Αναφερόμενος στην αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε αφελληνισμό, ο κ. Μπαλτάς σημείωσε: «Ο αφελληνισμός συνίσταται στην ανάθεση της καλλιτεχνικής ευθύνης του Ελληνικού Φεστιβάλ σε μία καλλιτεχνική προσωπικότητα του διαμετρήματος του Γιαν Φαμπρ και στο πρόγραμμα που αυτός πρότεινε, μια πολιτιστική μεταρρύθμιση που εμπεριέχει και μια ουσιαστική παιδαγωγική διαδικασία».

«Θα παραμείνει έκπληκτος, αλλά με χαρά αυτή τη φορά, όταν πληροφορηθεί και τα ελληνικά δρώμενα του Φεστιβάλ. Τον παραπέμπουμε στη σημερινή ανακοίνωση του ΔΣ του “Ελληνικού Φεστιβάλ” Α.Ε» τονίζει.

«Τον δε διεθνή προσανατολισμό του Φεστιβάλ υποσχέθηκε να διευρύνει ο κ. Γιαν Φαμπρ και μέσα από ένα συστηματικό πρόγραμμα που εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια της θητείας του και πρόκειται να συνδέσει στενότερα την ούτως ή άλλως πολύ σημαντική ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή με την Ευρώπη και τον κόσμο» προσθέτει η ανακοίνωση.

Επίσης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Θεοδωράκη για αναιτιολόγητη αποπομπή του Γιώργου Λούκου, σημειώνει: «Δηλαδή Το Ποτάμι θα επιθυμούσε να διατηρούνται στις θέσεις τους διευθυντές δημοσίων οργανισμών, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος;»

«Τέλος, να πληροφορήσουμε τον κ. Θεοδωράκη ότι η αμοιβή του κ. Φαμπρ είναι η κατώτερη αμοιβή που έχει λάβει ποτέ Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ και θα αναρτηθεί στη Διαύγεια από τον αρμόδιο φορέα, όπως και όλες οι αμοιβές των καλλιτεχνικών συντελεστών, κάτι που δεν συνέβαινε ποτέ έως τώρα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Α.Σ.

Newsroom ΔΟΛ