Η Apple έγινε 40!

Η Apple δημιουργήθηκε την 1η Απριλίου του 1976 σε ένα γκαράζ στην Καλιφόρνια. Παρόντες ήταν τρεις θρύλοι – πλέον – της τεχνολογίας: ο Στιβ Τζομπς, ο Στιβ Βόζνιακ, και ο Ρόναλντ Γουέιν, οι οποίοι συν-ίδρυσαν την εταιρεία που έμελλε να αναδειχθεί σε ένα από τα ισχυρότερα brands του πλανήτη.apple-china_b2

Την άνοιξη του 1976, οι τρεις τους δούλευαν πάνω σ’ έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, έχοντας το όνειρο να αποτελέσουν το επόμενο μεγάλο όνομα στον κλάδο της τεχνολογίας. Είχαν πάθος για την τεχνολογία και ήθελαν να κατασκευάσουν έναν πραγματικά προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή που θα προσέφερε στον μέσο καταναλωτή κάτι καλύτερο απ’ ό,τι ήταν διαθέσιμο εκείνη την εποχή.

Ο Βόζνιακ ήταν ο εφευρέτης· ο Τζομπς ο πωλητής. Τον Ιούλιο του 1976 άρχισε να διατίθεται ο Apple I, ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής της εταιρείας. Καθώς οι πωλήσεις άρχισαν να αυξάνονται, η Apple Computer σηματοδότησε τη μετάβαση από ένα χόμπι σε μια εταιρεία.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, όπως π.χ. η εμφάνιση του πρώτου Macintosh το 1984. Ή η παρουσίαση του iPod το 2001 – μιας συσκευής ψηφιακής αναπαραγωγής μουσικής που επρόκειτο να αλλάξει τη μουσική βιομηχανία για πάντα. Ή το λανσάρισμα του iPhone το 2007 – μιας έξυπνης τηλεφωνικής συσκευής που είχε οθόνη αφής και όχι πλήκτρα. Ή η εμφάνιση του iPad το 2010, ενός tablet που επρόκειτο να αποτελέσει εμπορική επιτυχία για αρκετά χρόνια.

Όμως, σαράντα χρόνια μετά την ίδρυσή της Apple, δεν λείπουν οι προκλήσεις για την εταιρεία. Η πλατφόρμα Android της Google έχει αναδειχθεί στο πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα για κινητά. Άλλοι κατασκευαστές συσκευών, όπως η Samsung, προσφέρουν ελκυστικές εναλλακτικές στο iPhone. Παράλληλα, η αγορά των tablets έχει «παγώσει» και οι πωλήσεις iPad της Apple βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Κάποια στιγμή, ήρθε κι ένα τραγικό πλήγμα. Ύστερα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο, ο Τζομπς πέθανε το 2012, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στο Κουπερτίνο. Ο ίδιος ο Τζομπς επέλεξε τον τότε γενικό διευθυντή επιχειρήσεων, Τιμ Κουκ, για να αναλάβει το τιμόνι της Apple και να ηγηθεί της εταιρείας στο μέλλον.

Η εποχή Κουκ έχει υπάρξει σχετικά σταθερή. Παρά τις όποιες ανησυχίες υπάρχουν σχετικά με τη δραστηριότητα της Apple που σχετίζεται με τα tablets, η εταιρεία γενικά καταγράφει πωλήσεις-ρεκόρ και το ρευστό συσσωρεύεται στα ταμεία της. Για την ακρίβεια, η Apple είναι μια από τις πλουσιότερες εταιρείες στον πλανήτη, και αυτή η τάση δεν φαίνεται να υποχωρεί.

Όσο για το μέλλον, ο Κουκ – όπως και ο Τζομπς στην εποχή του – κοιτάει πέρα από τα συνήθη προϊόντα της Apple. Ήδη, η εταιρεία έχει εισέλθει στον χώρο του streaming με την Apple Music ενώ εξετάζει την είσοδο σε νέες κατηγορίες, όπως οι τηλεοπτικές υπηρεσίες επί πληρωμή. Επίσης, όπως αναφέρουν διάφορες πηγές, ο Κουκ έχει ήδη οργανώσει μια μυστική ομάδα με στόχο την ανάπτυξη του αυτοκινήτου Apple.

Χθες, όπως κάθε πρωταπριλιά, ήταν εκείνη η ημέρα που η Apple εξετάζει τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της, τις ανακάμψεις και τις υποχωρήσεις της. Επίσης, ήταν και μια ευκαιρία για όλους να θυμηθούμε πώς η εταιρεία έχει καταφέρει να αλλάξει τις ζωές μας δραματικά μέσω της τεχνολογίας.

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι θαυμαστές της Apple, και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην είναι κάποιος fan της εταιρείας. Όμως, κοιτώντας πίσω στο τι έχει καταφέρει η Apple στα 40 χρόνια παρουσίας της, είναι αδύνατον να μην της βγάλεις το καπέλο γι’ αυτά τα επιτεύγματα.