ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ:  «Ο καλυτερότερος φθηνότερος»!

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Υπάρχει ένα τραγούδι που λέει «για όλα φταίνε οι γκόμενες/ οι πρώην και οι επόμενες»! Θα πείτε, που το σκέφτηκα;

Ο Υπουργός πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς μου το θύμισε καθώς την ώρα που ο καλλιτεχνικός κόσμος της Ελλάδος έχει κυριολεκτικά ξεσηκωθεί απαιτώντας την παραίτηση του,  και την ταυτόχρονη απομάκρυνση του Βέλγου (!) εκλεκτού του Γιαν Φαμπρ από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, αυτός επιλέγει να επιτεθεί στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Θεοδωράκη!

Του προκάλεσε, λέει, «εντύπωση» η «πολιτική ταύτιση που διαφαίνεται πίσω από τη συγχρονισμένη επίθεση που εξαπέλυσαν η Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι». Μωρέ δεν λες πάλι καλά που ακόμη δεν το πήρε χαμπάρι στον άλλο κόσμο ο Ευριπίδης, ο ένας από τους τρεις μεγάλους διδάσκαλους του αττικού δράματος στο αρχαίο ελληνικό θέατρο; Στον ύπνο του, άγρια χαράματα θα ερχότανε, μαζί με τον Αριστοφάνη!..

Όχι, μα τον Δία, μη φανταστείτε ότι φταίει ο κ. Μπαλτάς επειδή προσέλαβε «μία καλλιτεχνική προσωπικότητα του διαμετρήματος του Γιαν Φαμπρ» με την «κατώτερη αμοιβή που έχει λάβει ποτέ Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ»… Λόγια του κ. υπουργού! Τέτοια τιμή για την Επίδαυρο! Ο “καλυτερότερος φθηνότερος”!

Τώρα, πως εμείς θα απολαύσουμε τον καλύτερο στην αγορά στην φτηνότερη τιμή της πιάτσας, αυτό ρωτήστε τον κ. Τσίπρα που έσπευσε να καλύψει την πατάτα του υπουργού του…

Θα πείτε, εδώ τον Πάνο Καμμένο έφερε τούμπα και τον ανάγκασε να καταπιεί όσα «γενναία» έλεγε έξω από το Μαξίμου «ή εγώ ή ο Μουζάλας» ακόμα και εκείνη την βαρύγδουπη αναλυσή του πως εφεξής «οι Σκοπιανοί θα έχουν βίντεο με Έλληνα υπουργό να τους αναγνωρίζει ως Μακεδονία»… και επομένως, χάσαμε το όνομα!

Μπράβο μεγάλε… «Λεκτικό λάθος» τώρα ο Μουζάλας… Είδες ο Τσίπρας;

Ε, αφού ο Μπαλτάς κατάφερε να του εξασφαλίσει τον καλύτερο φθηνότερο, να μην τον υποστηρίξει;

Λοιπόν, προτείνω, αυτό να είναι εφεξής το σλόγκαν της διαφημιστικής καμπάνιας του Φεστιβάλ, τουλάχιστον γι αυτό το καλοκαίρι! «Ελάτε να θαυμάσετε τον καλυτερότερο φθηνότερο»!

Να δείτε ουρές που θα κάνουν ξένοι και Έλληνες λάτρεις της αρχαίας φαρσοκωμωδίας… ή ιλαροτραγωδίας, ό,τι προτιμάτε,,,

Όχι δεν ξέρω την αξία του κ. Φαμπρ. Ούτε με νοιάζει να την μάθω. Άλλωστε δεν την αμφισβητώ. Ξέρω, όμως, ότι και στην Ελλάδα με το 1.2 εκ. ανέργους,  έχουμε σπουδαίους καλλιτέχνες. Λαμπρούς δημιουργούς.  Ίσως όχι του «πρώτη φορά αριστερά» γούστου του κ. Μπαλτά, αλλά, πάντως της αποδοχής όλων των Ελλήνων, καλλιτεχνών και μη,  ασχέτως κομματικών προτιμήσεων.

Ξέρω επίσης ότι χρειάστηκε η …ιντερνετική παρέμβαση του πρωθυπουργού ο οποίος «τρομοκρατήθηκε» όταν άκουσε πως ο «καλυτερότερος – φθηνότερος» πρότεινε πως  «τιμώμενη χώρα θα είναι φέτος –όλως τυχαίως!- το Βέλγιο», με ορισμένους καλλιτέχνες να κάνουν λόγο -ειρωνικά- για «Βελγικό Φεστιβάλ» και την Όλια Λαζαρίδου να κάνει λόγο σε ανάρτησή της για «αποικιοκρατία».

Θα έβαζα τι έγραψε για το θέμα η Έλενα Ακρίτα. Αλλά φοβάμαι θα με …εκθέσει καθώς κάθε σύγκριση μαζί της συνιστά ύβρι με την αρχαιοελληνική έννοια της λέξεως…

Έτσι,  μετά το σαματά, ο «φθηνότερος» υπόσχεται να βάλει και φτηνιάρικες ελληνικές ατραξιόν! Καθρεφτάκια, αλήθεια, θα μοιράσουν στους Ιθαγενείς; Και πότε;

Μωρέ δεν το βαστάω, θα το βάλω: «Κύριε Μπαλτά μου, προφανώς το κοντινότερο που έχετε φθάσει στην Επίδαυρο είναι η ταβέρνα του Λεωνίδα στο Λυγουριό»! Το έγραψε η Έλενα Ακρίτα και τα είπε όλα!

Ρε παιδιά, λέτε να είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα;