Ξεκίνησε τα ξημερώματα η μεταφορά προσφύγων – μεταναστών στην Τουρκία

Από τα ξημερώματα ξεκίνησε από τη Λέσβο η επαναπροώθηση προς την Τουρκία των πρώτων μεταναστών και προσφύγων βάσει της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Η διαδικασία ξεκίνησε στη Λέσβο από τις έξι το πρωί, παρά το γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένη για αργότερα.

Το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά στην Τουρκία 138 ατόμων. Από τα ξημερώματα με πέντε λεωφορεία μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του νησιού και άρχισαν να επιβιβάζονται στα πλοία.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι μεγάλα διεθνή δίκτυα διέκοψαν το πρόγραμμά τους και μετέδωσαν τις εικόνες από τη Μυτιλήνη με τη μεταφορά των πρώτων προσφύγων και μεταναστών προς την Τουρκία.

ploio

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με τους μετανάστες να συνοδεύονται ο καθένας και από έναν άνδρα του FRONTEX στο καράβι. Οι ξένοι αστυνομικοί θα συνοδεύσουν κάθε μετανάστη και θα τον παραδώσουν στην Τουρκία, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Στο νησί ωστόσο έχει προγραμματιστεί για αργότερα συγκέντρωση αλληλέγγυων που αντιδρούν στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών πίσω στην Τουρκία.

Η δύναμη της αστυνομίας είναι πάντως ισχυρή. Το σημείο του λιμανιού απ’ ό που γίνεται η επιβίβαση στα τουρκικά πλοία είναι αποκλεισμένο.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερο κύμα μεταναστών που θα μεταφερθεί με το πλοίο Nazli προς την Τουρκία.

πηγή: newsIt.gr