Με εξώδικο ο δήμαρχος Χίου κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα

Χίος. Με εξώδικο που έστειλε στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του hotspot της ΒΙΑΛ ως κέντρου πρώτης υποδοχής και όχι ως κέντρου κλειστής κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Ο κ. Βουρνούς σε μία μακρά αναφορά του τονίζει τις ενέργειες και τις παραλείψεις τους ελληνικού Δημοσίου που καταδεικνύουν την αθέτηση των όρων παραχώρησης από τον δήμο Χίου του ακινήτου της ΒΙΑΛ. Ταυτόχρονα δίνει προθεσμία μίας εβδομάδας στην κυβέρνηση για να τηρηθεί ό,τι έχει συμφωνηθεί, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ο δήμος Χίου θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του κάτι που συνεπάγεται την καταγγελία της σύμβασης.

Ο δήμος Χίου είχε προαναγγείλει ότι θα προσχωρήσει σε εξώδικο, κάτι που τελικά έκανε μετά και την αναχώρηση μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών από τη ΒΙΑΛ και την εγκατάστασή τους στον χώρο του λιμανιού, αλλά και έπειτα από την αναίτια επίθεση στην οποία προχώρησαν τα ΜΑΤ στους κατοίκους των Ταμπάκικων.

«Προφανώς δεν έχετε την ικανότητα να ανταποκριθείτε σε τέτοιες καταστάσεις», αναφέρει ο δήμαρχος Χίου στο εξώδικο αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης από την οποία ζητάει:

Ο δήμος Χίου, με το εξώδικο ζητά από την κυβέρνηση τα εξής:

  • Όπως λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα για ορθή και ασφαλή λειτουργία του hot spot ως κέντρου πρώτης υποδοχής και όχι ως κέντρου κράτησης.
  • Όπως προβείτε στην πλήρη εκμετάλλευση του χώρου που σας έχει παραχωρηθεί στην ΒΙΑΛ, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού τα οποία οδήγησαν σε συγκρούσεις και επεισόδια.
  • Όπως τηρήσετε πιστά την μεταξύ μας σύμβαση.
  • Όπως προβείτε άμεσα, εντός 24 ωρών, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια και προστασία των κατοίκων της Χίου από την παραμονή δυσανάλογα μεγάλου αριθμού μεταναστών – προσφύγων στο νησί μας και στην εξασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης στο hot spot.
  • Όπως προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επισκευή των ζημιών που έχουν προκληθεί στη δομή της ΒΙΑΛ και να εξασφαλίσετε το ίδιο για τις φθορές που θα γίνουν στο μέλλον.

Πηγή:iefimerida.gr