Εξηγήσεις για την χρήση του όρου “Μακεδονία” Ζητά η Παμμακεδονική

Μελβούρνη. Η Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτωρίας συνεχίζει τον αγώνα της στο θέμα χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» στην Αυστραλία, θέμα που άνοιξε με δηλώσεις του στο «Νέο Κόσμο» ο νέος πρόεδρός της, Παναγιώτης Ιασωνίδης.

Ζητά τώρα από τους επτά ομοσπονδιακούς και τους 19 πολιτειακούς βουλευτές ελληνικής καταγωγής να επιδείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο θέμα του ονόματος.

«Έχουμε κάποιους ενδοιασμούς για ορισμένους ομογενείς βουλευτές που έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο ‘Μακεδονία’ παράτυπα και ενάντια στις αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά κατά της ευαισθησίας των Ελληνοαυστραλών στο θέμα αυτό» είπε, σε νέες του δηλώσεις στον «Ν.Κ.», ο κ. Ιασωνίδης.

«Μέχρι στιγμής, δύο βουλευτές απάντησαν ότι δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ τον όρο, αλλά περιμένουμε και από τους υπόλοιπους να πάρουν θέση μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες».

Η επιστολή στάλθηκε στις 28 Μαρτίου σε μια περίοδο που η Αυστραλία πιθανότατα θα οδηγηθεί σε εκλογές, ίσως και τον Ιούλιο.

Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής προειδοποίησε, ότι ο ελληνισμός της Αυστραλίας χρειάζεται να πληροφορηθεί ποιοι είναι αυτοί οι βουλευτές που ονομάζουν την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» και ότι θα δημοσιοποιηθούν τα βουλευτικά ονόματα κι αυτών που απάντησαν κι εκείνων που παρέλειψαν να απαντήσουν στην επιστολή της Παμμακεδονικής.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν θέλει να ξεκινήσει πόλεμο με τους βουλευτές, απλώς ζητά να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα μια και καλή. «Υπάρχουν βουλευτές που το παίζουν ‘δίπορτο’: στην ελληνική ομογένεια λένε κάτι και, κατόπιν, στα εκλογικά τους γραφεία και σε διάφορες δημόσιες εμφανίσεις τους, τα λένε αλλιώς».

Η Παμμακεδονική στην επιστολή της αναφέρει ότι οι σημερινές καλές σχέσεις Αυστραλίας και Ελλάδας βασίζονται και στο γεγονός ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει την χώρα με την ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» το 1994, κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ

Στην πρώτη επιστολή στο Συμβούλιο Τύπου (Australian Press Council), στην Αρχή Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Australian Communication and Media Authority) και σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας ζητούσε από τους δημοσιογράφους να σεβαστούν τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και την επίσημη θέση της αυστραλιανής κυβέρνησης, να σταματήσουν να αποκαλούν την γείτονα προς την Ελλάδα χώρα ως «Μακεδονία».

Στην επιστολή εκείνη έχουν υπάρξει αντιδράσεις, αλλά ο κ. Ιασωνίδης δεν ανέφερε από ποια μέσα. «Μας διαβεβαίωσαν ότι χρησιμοποιούν τον όρο ‘Μακεδονία’ απλά και μόνο ως συντομολογία και όχι επειδή υποστηρίζουν το αίτημα του κρατιδίου για καθολική χρήση του ονόματος όπως υπάρχει στο Σύνταγμά του. Χρέος μας είναι να τους ενημερώσουμε για ποιους λόγους δεν πρέπει να συνεχίσουν να την χρησιμοποιούν».

Ο κ. Ιασωνίδης επισημαίνει ότι τα μέσα αγνοούν ή δεν κατανοούν το πόσο ευαίσθητο παραμένει το θέμα αυτό για την ελληνική κοινότητας της Αυστραλίας.

Η Παμμακεδονική έχει συστήσει επιτροπή συμπαροίκων που έχουν επιφορτιστεί με το να παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης κάθε Πολιτείας αποκαλούν την ΠΓΔΜ.