Επιμένει στο “Μακεδονία” για τα Σκόπια ο Μπαλαούρας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα. Σιγά-σιγά, και με αιχμή δόρατος το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα η κυβέρνηση φαίνεται ότι προετοιμάζει την κοινή γνώμη για μία ακόμη “κωλοτούμπα”.  Την αποδοχή της ονομασίας “Μακεδονία” για το Κράτος των Σκοπίων… Δεν εξηγείται διαφορετικά η εμμονή το κ. Μπαλαούρα να επανέρχεται στο θέμα, παρά την κατακραυγή που δέχθηκε η πρώτη του σχετική τοποθέτηση…

Τη φορά αυτή, ο κ. Μπαούρας επανήλθε στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων το Σάββατο μέσω του ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι, υπό προϋποθέσεις, η κυβέρνηση θα μπορούσε να δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία».

«Αν αφαιρέσουν τις αλυτρωτικές τους διαθέσεις, να φοράνε χλαμύδες και τέτοια όπως τα σχολίασα σε ανακοίνωσή μου, αφού έχει καθιερωθεί de facto η ονομασία ‘Μακεδονία’ μπορούμε να ανεχτούμε και να λέγονται ‘Μακεδονία’» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλαούρας.

«Εγώ Σκόπια τα λέω… Δήλωσα, και πιστεύω, ότι είμαστε υπέρ της σύνθετης ονομασίας και αυτή είναι και η γραμμή του κόμματος, η διπλή ονομασία, είπα όμως ότι η πραγματικότητα -δυστυχώς- είναι ότι χάσαμε πολύτιμο χρόνο… Όταν πήγε να κάνει κάτι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων, και από την Εκκλησία και από το Σαμαρά και από το κόμμα του… Ο Σαμαράς δεν αποδέχθηκε την πρόταση Πινέιρο, με την οποία τώρα θα ησυχάσει, και τώρα πηγαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γιάννης Βρούτσης σε fora με την ονομασία να λέει φαρδιά πλατιά το όνομα ‘Μακεδονία’» ανέφερε χαρακτηριστικά

Η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Βρούτση. «Υπονομεύετε την εθνική προσπάθεια να λέτε σήμερα τα Σκόπια ‘Μακεδονία’ επιμένετε» τόνισε. «Η έμμονη του Μπαλαούρα είναι ντροπή και δεν είναι προσωπική του θέση είναι και θέση του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε νωρίτερα ο πρώην υπουργός Εργασίας. «Ποτέ δεν συνέβη να πάω σε fora και να υπάρχει ταμπέλα με την ονομασία ‘Μακεδονία’» πρόσθεσε ο Γιάννης Βρούτσης.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι οι νέες δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν λίγες μόλις ώρες μετά την δημοσιοποίηση της προσπάθειας της Παμμακεδονικής Αμερικής για συλλογή υπογραφών προκειμένου να ανακαλέσει η Ουάσιγκτον την αναγνώριση “Δημοκρατία της Μακεδονίας” για τα Σκόπια, άποψη την οποία αποδέχθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Γέρων Δημήτριος.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε η ΡΗΡ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος δέχθηκε την  περασμένη Πέμπτη επίσκεψη των μελών της διοικήσεως της Παμμακεδονικής Ενώσεως Ηνωμένων Πολιτειών με τα οποία συζήτησε θέματα σχετικά με το εθνικό ζήτημα της ονομασίας της FYROM (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας).

Οι εκπρόσωποι της Παμμακεδονικής ενημέρωσαν τον Αρχιεπίσκοπο περί της προόδου των προετοιμασιών για την 70η επέτειο από την ίδρυση της οργανώσεως και το Συνέδριο της Παμμακεδονικής που θα διεξαχθεί 23-25 Ιουνίου 2016 στη Νέα Υόρκη. «Στηρίζουμε διαχρονικά την προσπάθεια της Παμμακεδονικής και ιδιαίτερα την νέα πρωτοβουλία για την συλλογή υπογραφών για την υποβολή υπομνήματος με το οποίο θα ζητείται η ανάκληση της αναγνωρίσεως της FYROM με το όνομα Μακεδονία», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

Το Πρόβλημα

Οι προπαγανδίζοντες την εκχώρηση του ονόματος “Μακεδονία” στους Σκοπιανούς  ακόμη και με πρόσχημα “να αφαιρέσουν τις αλυτρωτικές τους διαθέσεις” (σ.σ. κάτι που ουδόλως μας κατασφαλίζει από μελλοντική υπαναχώρηση ή καταστρατήγηση των Σκοπιανών) παρακάμπτουν την ουσία του προβλήματος η οποία -κατά τον απόλυτο γνώστη του θέματος αείμνηστο Νίκο Μάρτη- είναι  “…η ταυτότητα των Μακεδόνων ως Ελλήνων, που είναι ταυτότητα Ελλήνων”.  Αυτό αποτελεί την ουσία του Σκοπιανού προβλήματος και όχι η απλή ονομασία του κράτους χωρίς να συνδέεται με την Ιστορία. (Βιβλίο Απολογισμός Καθήκοντος Ν. Μάρτη σελ.273).

Το ΥΠΕΞ

Απαντώντας  ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κ. Κούτρας, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων  σε δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας  με τίτλο “Μακεδονία λένε τα Σκόπια στο ΥΠΕΞ,  δήλωσε τα εξής:

«Μόνο ως αντεθνική, κακόγουστη και παραπλανητική φάρσα εθνικιστικού παραληρήματος μπορεί να εκλάβει κανείς το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» σχετικά με την πΓΔΜ, το οποίο αναφέρεται σε μια πρακτική διεκπεραίωσης εγγράφων που εφαρμόζεται απαρεγκλίτως από το 1995 με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας. Τελικά, σε κάθε εποχή υπάρχουν οι υπονομευτές που προσπαθούν να ρίξουν τα τείχη από μέσα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο».