Νεκροί, δεκάδες τραυματίες από τις σεισμικές δονήσεις στην Ιαπωνία

Τόκιο, Ιαπωνία
Ισχυρές σεισμικές δονήσεις συγκλόνισαν την Πέμπτη τη νότια Ιαπωνία. Σεισμική δόνηση 6,5 βαθμών ακολουθήθηκε από ισχυρούς μετασεισμούς -με έναν να φτάνει τους 6,4 βαθμούς.
Η κρατική τηλεόραση κάνει λόγο για τουλάχιστον τρεις νεκρούς, ωστόσο η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή. Για δύο νεκρούς μιλά και το Associated Press. Επίσης, εκφράζονται φόβοι ότι στα κτίρια που κατέρρευσαν μπορεί να υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Δεκάδες οι τραυματίες.

Οι σεισμοί έπληξαν την Ιαπωνία στη διάρκεια της νύχτας.

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 21:26 το βράδυ, 11 χιλιόμετρα ανατολικά του Κουμαμότο, ενώ ο δεύτερος σεισμός σημειώθηκε 10 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης. Η νέα δόνηση σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, τοπική ώρα.

Στους δρόμους βγήκαν οι κάτοικοι της περιοχής Κουμαμότο   (Φωτογραφία:  Reuters )

Στους δρόμους βγήκαν οι κάτοικοι της περιοχής Κουμαμότο (Φωτογραφία: Reuters )

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο πρώτος σεισμός είχε μέγεθος 6,5 βαθμούς και επίκεντρο την πόλη Μασίκι, ενώ ο δεύτερος ήταν μεγέθους 6,4 βαθμών. Η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία αναφέρθηκε σε δύο σεισμούς, έναν 6 βαθμών και έναν 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας (στο νότιο νησί Κιούσου και το Σικόκου). Επίσης, δεν υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Στο νοσοκομείο της πόλης Κουμαμότο μεταφέρθηκαν με τραύματα 45 άτομα, πέντε από τα οποία σοβαρά τραυματισμένα.

Ο υπεύθυνος του πρωθυπουργικού γραφείου σημείωσε ότι τουλάχιστον 19 κτίρια κατέρρευσαν και σημείωσε ότι δεν είναι γνωστή η πλήρης έκταση των ζημιών.

Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει 16.000 νοικοκυριά στην περιοχή, ενώ στο Κουμαμότο 38.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς φυσικό ρεύμα, σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Προληπτικά ελήφθη η απόφαση για διακοπή σιδηροδρομικών δρομολογίων (σε τρένα υψηλής ταχύτητας).

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK έκανε λόγο για τρεις πυρκαγιές και έναν εκτροχιασμό ταχείας αμαξοστοιχίας στο Σινκάνσεν. Το τρένο δεν μετέφερε επιβάτες, όμως όλα τα δρομολόγια διακόπηκαν προκειμένου να επιθεωρηθούν οι γραμμές.

Αξιωματούχος στο χωριό Νισιχάρα, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είπε ότι η δόνηση ξεκίνησε ήρεμα και έγινε πιο βίαιη στη συνέχεια, ενώ διήρκεσε 30 δευτερόλεπτα.

Σεισμός και στα Βανουάτου

Σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών σημειώθηκε 133 χλμ. βορειοδυτικά του Βανουάτου στην Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Γεωφυσικής των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για θύματα, ζημιές ή προειδοποίηση για τσουνάμι.

Newsroom ΔΟΛ