Συναντήσεις του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιού για την ελληνική κρίση

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

greeknewsonline.com

Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της με στόχο της ολοκλήρωση της αξιολόγησης, απασχόλησαν σειρά επαφών του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λιου, με τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Γερμανίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον επικεφαλής του EUROGROUP και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάιζελμπλουμ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείο Οικονομικών, οι κ.κ. Λιου και Τσακαλώτος συζήτησαν τη σημασία η Ελλάδα, το ΔΝΤ και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί να ολοκληρώσουν εγκαίρως την πρώτη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας.

«Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών προέτρεψε την Ελλάδα να επιταχύνει τη διαδικασία, συμφωνώντας και εφαρμόζοντας εύρωστες μεταρρυθμίσεις και υπογράμμισε τη σημασία η Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της να βάλει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία, μέσω ανακούφισης χρέους», αναφέρει η δήλωση.

Για την συνάντηση με τους κ. Ντάιζελμπλουμ και Σόιμπλε, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών είπε πως συζήτησαν την πρόοδο που σημειώθηκε στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας και επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο την προτροπή για έγκαιρη ολοκλήρωσή της και για «ουσιαστική ανακούφιση χρέους».

Επιπρόσθετα, ο κ. Λιου τόνισε εμφαντικά στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών τη σημασία της διατήρησης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, έως ότου εκπληρώσει τις πρόνοιες των συμφωνιών του Μινσκ.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε χθες το βράδυ και απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, ο Τζακ Λιού αφού διευκρίνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελούν έναν από τους θεσμούς που εμπλέκονται άμεσα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, είναι εδώ και πολύ καιρό μέρος της συζήτησης και έχουν καλέσει όλες τις πλευρές να βρουν μια λογική μέση λύση, για να επιλύσουν τις διαφορές τους και να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες.

«Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις», είπε. «Έχουν ήδη κάνει πολλά, αλλά πρέπει να κάνουν περισσότερα. Που σημαίνει ότι οι Θεσμοί πρέπει να προσεγγίσουν τις συζητήσεις με την Ελλάδα με πνεύμα επίλυσης διαφορών και εξεύρεσης δρόμου προς τα εμπρός. Μπορώ να σας πω ότι όλα τα μέρη με διαβεβαιώνουν ότι στόχος τους είναι να γίνει αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι βρίσκονται στο ίδιο σημείο. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέρος στην συζήτηση, από έξω, παρόλο που θεσμικά δεν είναι ο ρόλος μας. εύχομαι να είμαστε βοηθητικοί και να βοηθήσουμε να ξεκαθαρίσουν μερικά ζητήματα και να βοηθήσουμε να γίνει η επικοινωνία πιο εύκολη σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά σε τελική ανάλυση, ουσιαστικά είναι ένα θέμα που το ΔΝΤ, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύσουν. Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ξεκαθαρίσει σε πολλές περιπτώσεις πόσο σημαντικό θεωρεί ότι είναι να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα με έναν λογικό τρόπο, όσο γίνεται πιο σύντομα».

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε τη σημασία του να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα και ξεκαθάρισε ότι δεν θα ήταν καλό να υπάρξει, μια κατάσταση κρίσης όπως αυτή που συνέβη στο παρελθόν, αν οι συνομιλίες καταρρεύσουν.

«Η λύση δεν είναι να πει οποιοδήποτε από τα μέρη ότι θα φύγει, αλλά όλα τα μέρη να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις για το πώς θα λύσουν τα θέματα. Υπάρχουν συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδος, έχουν σημειώσει πρόοδο και νομίζω ότι είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι από πέρυσι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές δύσκολες πολιτικές, Αλλά υπάρχει τώρα ένα κενό και αυτό το χάσμα πρέπει να καλυφθεί με έναν τρόπο που όλοι οι θεσμοί να μπορούν να αποδεχθούν».

Ο Τζακ Λιου υπενθύμισε ότι μέρος της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου ήταν πως όταν η Ελλάδα κάνει τα πράγματα που συμφωνήθηκαν, θα προχωρήσει το θέμα της ανακούφισης χρέους.

«Ελπίζω ότι όλα τα μέρη μπορέσουν να  επανατοποθετηθούν με ισχυρή αποφασιστικότητα για να το επιλύσουν σύντομα, διότι νομίζω ότι είναι προς το καίριο συμφέρον της Ελλάδος, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας, σε μια συγκυρία στην οποία νησίδες ασφάλειας ή ανασφάλειας κάνουν την διάφορά, να αποφύγουμε να υπάρξει ένα σημείο αστάθειας».