Το… τερμάτισε η Ryanair! “Μαρία Αντουανέτα” η Κουντουρά – Τελειώνει δυο μήνες νωρίτερα το καλοκαιρινό πρόγραμμα πτήσεων

– Προκαλεί για ακόμη μια φορά η low cost εταιρία Ryanair

– Σταματά δυο μήνες νωρίτερα το πρόγραμμα πτήσεων για το καλοκαίρι 

– Κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για την εξέλιξη 

– Επίθεση στην υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τη χαρακτηρίζει “Μαρία Αντουανέτα”
– Δεν είναι η πρώτη φορά που στέλεχος της εταιρίας επιτίθεται στην Ελλάδα και την κυβέρνηση
– Την προηγούμενη ο εκτελεστικός της διευθυντής είχε ζητήσει συγγνώμη για τα σχόλια πριν από το δημοψήφισμα

Μια απόφαση της Ryanair έρχεται να ταράξει ξανά τα… νερά. Λίγες μέρες μετά τη δημόσια «καταδίκη» της απεργίας που είχαν κηρύξει ΥΠΑ και ΟΣΥΠΑ αλλά και μερικούς μήνες μετά τα (επιεικώς άκομψα σχόλια) για τους Έλληνες με αφορμή το δημοψήφισμα, στέλεχος της εταιρίας έρχεται να προκαλέσει αποκαλώντας υπουργό της ελληνικής κυβέρνηση «Μαρία Αντουανέτα».

Η low cost εταιρία πτήσεων αποφάσισε να σταματήσει δυο μήνες νωρίτερα το καλοκαιρινό πρόγραμμα πτήσεων στη χώρα μας. «Εξαναγκάστηκε» όπως είπε στο Βήμα της Κυριακής ο εμπορικός της διευθυντής Ντέιβιντ Ο’ Μπράιεν από την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει νέους φόρους στον τουρισμό ώστε να καταφέρει να κλείσει η αξιολόγηση.

Όπως υποστηρίζει ο Ο’ Μπράιεν, η Ryanair αποφάσισε να σταματήσει δυο μήνες νωρίτερα το πρόγραμμα πτήσεων στην Ελλάδα μετά την αγνόηση των προτάσεων της εταιρείας, ήδη από τις αρχές του 2014, για αύξηση της επιβατικής κίνησης, διαχρονικά από τους αρμόδιους υπουργούς. «Έχουμε αποστείλει 25 επιστολές τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά έχουμε λάβει μόλις τρεις απαντήσεις, σε καμία όμως από αυτές δεν υπάρχει ανταπόκριση, θετική είτε αρνητική, στις προτάσεις μας», λέει ο εμπορικός διευθυντής της ιρλανδικής εταιρίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά απάντησε στην εταιρία πως οι προτάσεις της για αύξηση των επισκεπτών κατά 5 εκατ. σε βάθος τριετίας «δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της».

Ο κύβος για την εταιρεία ερρίφθη μετά και την επιστολή της 18ης Μαρτίου 2016, όπου αναφερόταν μάλιστα ότι η αρχή των ακυρώσεων θα γίνει από το νησί της Κω. Ουσιαστική απάντηση επί των «επιχειρηματικών», όπως τις χαρακτηρίζει, προτάσεων δεν υπήρξε. «Τακτική με την οποία η ελληνική αγορά χάνει οκτώ πτήσεις την ημέρα δύο μήνες νωρίτερα. Ίσως επειδή η υπουργός ήταn πολύ απασχολημένη με την έκθεση στο Μαϊάμι», λέει.

Δεν είναι η μοναδική επίθεση στην κα Κουντουρά.

Οι προτάσεις που έχει διατυπώσει η Ryanair περιλαμβάνουν μειωμένα τέλη και φόρους κατά τους μήνες εκτός high season, με απαλλαγή των ναύλων για τα μικρά αεροδρόμια από το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων, που ανέρχεται σε 12 ευρώ ανά επιβάτη, καθώς και μείωσή του κατά 50% στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Εφόσον τα κίνητρα αυτά ισχύσουν για πέντε χρόνια, η Ryanair δεσμεύεται να φέρει επιπλέον 2 εκατ. επιβάτες στην Αθήνα και ακόμη 3,5 εκατ. στα περιφερειακά αεροδρόμια, εκ των οποίων τα 2 εκατ. στη χαμηλής ζήτησης περίοδο ως το 2018. «Είναι καλύτερο να έχεις επιβάτες χωρίς φόρους, παρά φόρους χωρίς επιβάτες», λέει ο Ο’ Μπράιεν.

Και συνεχίζει χαρακτηρίζοντας την υπουργό Τουρισμού «Μαρία Αντουανέτα της Ελλάδος». «Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, το μόνο που ανακοίνωσε ήταν ένα πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, το οποίο είναι εξαιρετικό για τους ωφελούμενους, όμως δεν είναι δυνατόν η στρατηγική για τον τουρισμό να περιορίζεται στην ανακύκλωση των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων» είπε.

Και αφού εκτίμησε ότι εκτός από τη Ryanair, πολλές αεροπορικές εταιρείες θα υπερσυγκεντρώσουν πτήσεις στο πικ της σεζόν, Ιούλιο και Αύγουστο, καθώς καμία δεν είναι διατεθειμένη να επενδύσει για δημιουργία ζήτησης εκεί όπου δεν υπάρχει, χωρίς πολύ χαμηλούς ναύλους, έδωσε… συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση: «Αυτό λοιπόν που θα έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, αντί να πουλάει για 1,23 δισ. ευρώ τα αεροδρόμια, ποσό που δεν σημαίνει κάτι στην οικονομική κατάσταση που είναι η χώρα, είναι να αρπάξει τη συνδεσιμότητα και τους επιβάτες από επιχειρήσεις όπως η Ryanair».

Ο εμπορικός διευθυντής της Ryanair σχολιάζει ότι «είναι το λιγότερο ενοχλητικό να μην μπαίνουν στον κόπο οι αρμόδιοι να στείλουν μια απάντηση επί των προτάσεών μας, όταν για φέτος η εταιρεία μας αντιπροσωπεύει ποσοστό 41% της αύξησης της επιβατικής κίνησης της Ελλάδας για το πρώτο εξάμηνο».

Παράλληλα, θέλει να… ξεκαθαρίσει την «παρανόηση» όπως είπε σχετικά με την καμπάνια της εταιρίας κατά των απεργιών. «Δεν αφορά την απαγόρευση οποιασδήποτε διεκδίκησης εκ μέρους των εργαζομένων», είπε, προσθέτοντας ότι θέση της εταιρείας είναι ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να προωθούν τα αιτήματά τους μέσω διαμεσολάβησης ή δεσμευτικής διαιτησίας που δεν συνεπάγονται «κλειστούς ουρανούς» στην Ευρώπη.

πηγή:newsIt.gr