Με διορθωτική εγκύκλιο το Υπουργείο Παιδείας έλυσε το θέμα με τους ομογενείς μαθητές της Γερμανίας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα. Με διορθωτική εγκύκλιο το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας αντέδρασε άμεσα στο θέμα που δημιουργήθηκε με το μάθημα της Βιολογίας και το οποίο επεσήμαναν με επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ρηνανίας-Βεστφαλίας για την μη συμπερίληψη του μαθήματος της  Βιολογίας στις εξετάσεις.

Με την  διόρθωση του Υπουργείου, μπήκε και η Βιολογία (που είχε αποκλειστεί) στις εξετάσεις και μάλιστα  με βαθμό βαρύτητος για την εισαγωγή 1,7.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, μας είπε ότι διευθετήθηκε το ζήτημα: “ξέρετε, εμένα όταν έρχεται ένα θέμα την άλλη μέρα τακτοποιείται” …

Η PanhellenicPost αναδημοσίευσε την επιστολή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ρηνανίας-Βεστφαλίας (δημοσιεύθηκε 14 Απριλίου στο europolitis.eu) ενώ σήμερα Δευτέρα 18 Απριλίου ζητήσαμε την άποψη του Υφυπουργού κ. Θεοδόση Πελεγρίνη για το όλο ζήτημα.

Θα επανέλθουμε με την διορθωτική Εγκύκλιο του Υπουργείου.

germania-ellhniko-sxoleio

Αναλυτικά η επιστολή:

Θέµα: Νέος Νόµος Σφαγή, για τους Οµογενείς δύο µόλις µήνες πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς. Ανάστατη η Οµογένεια

Αξιότιμε κε Υπουργέ

Τα παιδιά και οι γονείς των ελληνικών σχολείων της Ομογένειας είναι συντετριμμένοι.
Το Υπουργείο σας εξέδωσε έναν πρωτοφανή για τα χρονικά της Παιδείας νόμο, καταπατώντας κάθε έννοια ισότητας των Ελλήνων πολιτών.

1. Στις 28.03.2016, δύο μόλις μήνες προτού τελειώσει η σχολική χρονιά λέτε στα παιδιά να ξεχάσουν ό,τι διάβασαν μέχρι τώρα στο Λύκειο. Τους αλλάζετε το βασικό μάθημα εξέτασης, που είναι η     Βιολογία και τους ορίζετε να εξεταστούν στα μαθηματικά κατεύθυνσης! Ναι μέσα σε δύο μήνες!
Πιστέψαμε ότι πρόκειται για λάθος ή ότι δεν καταλάβαμε καλά. Δυστυχώς     μας επιβεβαίωσαν οι καθηγητές μας αυτή την απίστευτη στα χρονικά της εκπαίδευσης     απόφαση. Τα παιδιά στην Ελλάδα δίνουν κανονικά το μάθημα της Βιολογίας, που διάβασαν από την αρχή της χρονιάς και στα παιδιά των Ομογενών τους λέμε στοπ! Το αλλάζουμε σταματήστε να διαβάζετε Βιολογία και ξεκινήστε μαθηματικά κατεύθυνσης. Προλαβαίνετε! ΠΟΙΟΣ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΑΥΤΟ ΤΟΣΧΕΔΙΟ;

2. Αλλά κε Υπουργέ δεν είναι το μοναδικό έγκλημα που συντελείται σε αυτό τον νόμο. Με τον συγκεκριμένο νόμο καταργείτε για πρώτη ουσιαστικά φορά και την έννοια των μεταναστών. Εξισώνετε τα δύο χρόνια με τα δεκαοχτώ!! Υποψήφιοι που έρχονται εδώ τα δύο τελευταία χρόνια του Λυκείου εξισώνονται με τα παιδιά των μεταναστών. Στερείτε από τα μεταναστόπουλα τις λιγοστές θέσεις, που τους χορηγούσε η ελληνική πολιτεία.

Κε Υπουργέ, ο προκάτοχός σας κος Μπαλτάς με την πρόφαση των νεομεταναστών έκανε μια προσωρινή ρύθμιση για παιδιά των οποίων οι γονείς δεν συμπλήρωναν πέντε χρόνια εργασίας στο εξωτερικό την τελευταία δεκαετία κάνοντάς τα μόνο δύο χρόνια εργασίας και εσείς το μετατρέψατε σε μόνιμη κατάσταση και χωρίς καν και για αυτά τα δυο χρόνια να χρειάζονται να αποδείξουν ότι δουλεύουν κάπου. Κε Υπουργέ ο νόμος για πολλά χρόνια καθόριζε πέντε χρόνια εργασίας ενός από τους δύο γονείς την τελευταία δεκαετία. Αν όμως εσείς θεωρούσατε δίκαιο να γίνει κάποια ρύθμιση και για τα παιδιά των νεομεταναστών, τότε θα μπορούσατε να θεσπίσετε μια ξεχωριστή κατηγορία, κάτι που άλλωστε το είχαμε ζητήσει και εμείς. Και όχι να κάνετε την προκλητική αυτή ρύθμιση με θύματα τα παιδιά των φτωχών στην πλειοψηφία τους μεταναστών. Σας προτείναμε με επιστολή μας αν δεν θέλατε να δώσετε επιπλέον ποσοστό για τις νέα αυτή κατηγορία οι θέσεις που θα καταλάµβαναν να συµπληρωνόντουσαν από τα µεταναστόπουλα. Έτσι δεν θα υπήρχε αδικία και δεν θα χανόταν καμία θέση των µεταναστόπουλων. Το εξηγήσαμε το Φεβρουάριο στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου σας, αλλά και στον Υφυπουργό εξωτερικών, όπως και στον Υφυπουργό κο Πελεγρίνη στην συνάντηση που είχαμε μαζί του στο Ντίσελντορφ στις 08.03.2016.

3. Οι κύριοι εμπνευστές του νόμου αυτού δεν έμειναν μόνο εκεί ,αλλά για πρώτη φορά και προφανώς πιεζόμενοι από κάποιους άλλους φίλους τους των οποίων τα παιδιά φοιτούν στα σχολεία της Κύπρου ,τα υπήγαγαν και αυτά στην δική μας κατηγορία. Δηλαδή υποψήφιοι ,που μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας τους (14 χρόνια στην Ελλάδα και 4 χρόνια στην Κύπρο) μεγάλωσαν αποκλειστικά σε ελληνόγλωσσο περιβάλλον, θα συναγωνιστούν τα παιδιά μας ,που έζησαν όλη τους τη ζωή σε Γερμανικό περιβάλλον. ( εκτός και εάν μας πείτε ότι στην Κύπρο μιλάνε άλλη γλώσσα ).
Καμία κυβέρνηση και καμία ηγεσία του Υπουργείου παιδείας εδώ και 30 χρόνια ύπαρξης των σχολείων μας , δεν είχε αυτή την έμπνευση.
Οι συνέπειες των αποφάσεων σας από τα παραπάνω είναι προφανείς ,κάποιοι έξυπνοι θα στερήσουν τις θέσεις των μεταναστόπουλων. Δεν είναι όμως μόνο αυτές Σίγουρα οι συντονιστές σας στη Γερμανία θα σας έχουν ενημερώσει και για κάποιες ακόμα πιο χειρότερες.

4. Γνωρίζει σίγουρα το Υπουργείο ,ότι στις διακρατικές συμφωνίες δεν υπάρχει αναγνώριση του απολυτηρίου του Λυκείου ένα προς ένα ,όπως πχ γίνεται με το απολυτήριο της Πολωνίας και άλλων χωρών. Έτσι η προϋπόθεση για να αναγνωριστεί το απολυτήριο του Λυκείου μας είναι η επίτευξη της βάσης στα μαθήματα των Πανελληνίων εξετάσεων. Σε διαφορετική περίπτωση οι Γερμανοί μας υποβιβάζουν σε αναγνώριση απολυτηρίου τριταξίου Γυμνασίου (Hauptschule ή στη καλύτερη περίπτωση Realschule ). Στερείτε λοιπόν και το αναγνωρισμένο απολυτήριο Λυκείου.

Η Βιολογία είναι ένα μάθημα ,που πάντα βοηθούσε στην επίτευξη του στόχου ,που είναι η απαραίτητη βάση. Διόρθωνε δηλαδή τον μέσο όρο τους. Ακόμα και με τα μαθηματικά ,κατεύθυνσης το δυσκολότερο, ίσως μάθημα στις Πανελλήνιες, με τη Βιολογία επιτύγχαναν οι μαθητές μας την πολυπόθητη και απαραίτητη βάση. Έτσι τα παιδιά και αν ακόμα δεν επιτύχαιναν στην Ελλάδα μπορούσαν να συνεχίσουν σε Γερμανικές σχολές ή σε Γερμανικές υπηρεσίες. Νομίζουμε αντιλαμβάνεστε ,ότι τα παιδιά ,λόγω του γλωσσικού μειονεκτήματος, έλλειψης οποιονδήποτε βοηθημάτων ,φροντιστηρίων κλπ, υστερούν σημαντικά ,γι αυτό άλλωστε έχει θεσπιστεί και η ειδική κατηγορία ,που υπάγονται.

5. Τελειώνουμε και σας επισημαίνουμε και κάτι εξίσου σημαντικό ,ή μάλλον το σημαντικότερο που αφορά την εισαγωγή των παιδιών μας στα ΑΕΙ. Εφέτος δόθηκε στη χώρα μας η δυνατότητα πρόσβασης ,τουλάχιστον στα χαρτιά , στις σχολές των Ανθρωπιστικών σπουδών και επιστημών Υγείας και από τη Θεωρητική κατεύθυνση. Και λέμε στα χαρτιά ,διότι με τους ειδικούς συντελεστές και λόγω των υψηλών βαθμολογιών στην Ελλάδα στις σχολές αυτές κάτι τέτοιο δεν είναι πρακτικά δυνατό.( Οι υποψήφιοι εκεί εισάγονται με ελάχιστη βαθμολογία άνω του 18 τη στιγμή ,που από τη θεωρητική μπορεί κάποιος να πιάσει μάξιμουμ 18 μέσο όρο ) Εξάλλου τα παιδιά της Θεωρητικής δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σχολές αυτές. Δεν ισχύει όμως κάτι τέτοιο για τα παιδιά της Γερμανίας. Οι μέσοι όροι Βαθμολογίας από τα σχολεία μας είναι αισθητά χαμηλότεροι και με την αφαίρεση του μαθήματος της Βιολογίας θα γίνουν ακόμα πιο χαμηλοί.

Με απλά λόγια, στην Ελλάδα και το μέγιστο της βαθμολογίας να επιτύχουν οι υποψήφιοι της θεωρητικής δεν μπορούν να πιάσουν την βάση των υποψηφίων του θετικού κύκλου. Σε αντίθεση με τους Ομογενείς ,που οι βάσεις είναι πολύ χαμηλότερες ,αλλά και σε συνδυασμό με τις δύο νέες κατηγορίες του νόμου σας ,ουσιαστικά υποψήφιοι ,που έζησαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα ,άνετα θα αποκλείσουν τα μεταναστόπουλα ,από τις σχολές πρώτης επιλογής .Θα υπάρχουν εύλογα παράπονα για εύκολα ή δύσκολα θέματα σε δύο τελείως διαφορετικούς κύκλους σπουδών. Οι συντελεστές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν την διαφορά δυσκολίας των μαθημάτων .Δεν μπορεί να γίνει λχ σύγκριση των Λατινικών με τα μαθηματικά κατεύθυνσης ,που μάλιστα οι εμπνευστές του νόμου δεν δίνουν καν κάποιο συντελεστή βελτίωσης!! Σας καλούμε να μας αποδείξετε το αντίθετο συγκρίνοντας τους μέσους όρους βαθμολογίας των περασμένων ετών από τα σχολεία μας. Είμαστε σίγουροι ,ότι καμία τέτοια μελέτη δεν έχει γίνει και οι συντελεστές τέθηκαν αυθαίρετα παίρνοντας ως μέτρο σύγκρισης μέσους όρους βαθμολογίας στην Ελλάδα. Αλλα με τις δύο νέες κατηγορίες ,που ενσωματώνετε το στατιστικό πλέον υλικό είναι ανόμοιο και είναι αδύνατο πλέον να βγουν δίκαια αποτελέσματα. Σύγκριση Υποψηφίων Ελλάδας με Ομογενείς απλά δεν γίνεται.
Το μέτρο αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί εδώ!

Αξιότιμε κε Υπουργέ ζητούμε τα αυτονόητα. Ζητούμε ισονομία. Η εμπιστοσύνη μας έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα και ιδιαίτερα των παιδιών μας ,που μαθημένα σε μια άλλη νοοτροπία ,αδυνατούν να πιστέψουν αυτό ,που τους συμβαίνει και την επερχόμενη καταστροφή όχι μόνο των ονείρων τους ,αλλά και του ίδιου τους του μέλλοντος. Ζητούμε να εντοπίσετε και να απομακρύνετε τους εμπνευστές του νόμου έκτρωμα. Η συνέχιση της ύπαρξης τους στο Υπουργείο σε όποια θέση ,διοικητική ,επιτροπή ή όπου αλλού είναι σίγουρο ότι θα μας δημιουργήσει προβλήματα. Με πρώτο το αδιάβλητο των εξετάσεων ,που λόγω του μικρού σε σχέση με την Ελλάδα γραπτών , είναι πολύ πιο εύκολο ,από τους συγκεκριμένους «πονηρούς» να παραβιαστεί.

Δυστυχώς πλην του Υπουργείου εξωτερικών το οποίο έστειλε κλιμάκιο τον περασμένο Ιούνιο με εξαιρετική δουλειά ( κος Κόκκινος ) ,οι εμπειρίες μας είναι τραυματικές με το Υπουργείο σας. Ο προηγούμενος Γενικός Γραμματέας μας άφησε χωρίς εκπαιδευτικούς και ήθελε να κλείσει τα σχολεία μας. Οι συντονιστές ήρθαν με εντολές για δήθεν εξορθολογισμό και εκεί ,που τα σχολεία μας μετά τον νόμο άρθρο άρχισαν να ανθίζουν , μας τα υποβάθμισαν . Μέχρι και τα δύο μοναδικά νηπιαγωγεία της περιοχής μας, που συστεγάζονται στα Δημοτικά και έχουν μια νηπιαγωγό το καθένα δώσατε εντολή στον συντονιστή να τα κλείσει Το ανακοίνωσαν μάλιστα στη σχολική γιορτή της 25ης Μαρτίου . Τριάντα παιδάκια ,ελληνόπουλα, θα πεταχτούν από το ελληνικό περιβάλλον στο ψυχρό Γερμανικό.

Κε Υπουργέ στόχος μας στη πρώτη επαφή μας με την Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια δεν είναι οι προσφυγές στα Συμβούλια Επικρατείας και η αρρωστημένη αυτή αντιπαράθεση
Δεν είμαστε αφελείς .Κάποιοι μέσα στο Υπουργείο δούλεψαν με σχέδιο για να βολέψουν κολλητούς. «Αθάνατη Ελλάδα !» Εσείς πρέπει άμεσα να αποκαταστήσετε τις αδικίες. Σκεφτείτε ότι αυτά γίνονται σε βάρος αθώων παιδιών με προγραμματισμό ζωής και όνειρα. Εάν βρεθεί έστω και ένας Έλληνας, που θα τολμήσει να ψελλίσει ότι τα παραπάνω είναι δίκαια και ΟΤΙ ΝΑΙ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΠΟΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑ ΔΟΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΟΛΙΣ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ τότε ναι αφήστε τον όπως είναι.
Αξιότιμε κε Υπουργέ τα παιδιά αυτά σε ένα μεγάλο ποσοστό θα αποτελέσουν το μελλοντικό ελληνικό λόμπυ εδώ στη Γερμανία. Από την άλλη πλευρά βομβαρδίζονται από το περιβάλλον που ζουν ,ότι οι συμπατριώτες τους στην Ελλάδα είναι διεφθαρμένοι ( Korrupt) και πονηροί με τη λέξη «λαμόγια» να κυριαρχεί στους ελληνικούς κύκλους. Πως θα πείσουμε αυτά τα παιδιά ,ότι αυτό ,που βιώνουν σήμερα στη πιο σημαντική φάση της ζωής τους δεν ανταποκρίνεται στις κατηγορίες των Γερμανών κατά των συμπατριωτών τους στην Ελλάδα; Ότι δεν έχουν να κάνουν με τέρατα; Ότι δεν τους αντιμετωπίζουν όχι σαν Έλληνες, αλλά σαν άτομα Β κατηγορίας;

Μετά τιµής

Ο πρόεδρος Ι. Μπαλαγιάννης

Ο Γραµµατέας Χ. Νικολάου

ΥΓ. Προσπαθούμε να μάθουμε από το Υπουργείο σας αν ισχύει όντως ότι οι Έλληνες απόφοιτοι των Σχολείων Κύπρου ,που τους εντάσσετε στη δική μας κατηγορία θα δώσουν μόνο 1( ένα) μάθημα ,δηλαδή την Έκθεση όπως πάντα. Απάντηση δεν παίρνουμε .Αν είναι έτσι τότε απλά δεν υπάρχει ,όχι κράτος δικαίου ,αλλά ούτε καν Ελληνικό κράτος. Θα γίνει διαγωνισμός και επιλογή Υποψηφίων που δίνουν ένα μάθημα και άλλων που δίνουν τέσσερα και τι τέσσερα. Έλεος κύριοι θα πέσουν τα τσιμέντα !
Μας συγχωρείται ,αλλά και το να κλέψεις θέλει κάποια εξυπνάδα.