Με επιτυχία η έναρξη της πολυθεματικής έκθεσης «Παμβώτις» στα Γ.Α.Κ. Ηπείρου

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Με επιτυχία και συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων των ΓΑΚ-Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου (Σουφαρί Σεράι) η εκδήλωση και τα εγκαίνια για την πολυθεματική έκθεση «Παμβώτις» με ζητήματα αναδίφησης της νεώτερης ιστορίας, τα οποία είναι δυνατόν να θεμελιώσουν ή να ελέγξουν ερευνητικές υποθέσεις αποκαλύπτοντας τις συνεργατικές δράσεις της υπηρεσίας με συναρμόδιους και τοπικούς φορείς καθώς και ιδιώτες συλλέκτες. Το ιστορικό ύφος και τη σημασία της έκθεσης τόνισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος στην ομιλία του και ο βυζαντινός χορός της Κατσαρείου Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων μάγεψε με τα ακούσματά του.

Κατά την ομιλία της η κ. Μάρθα Παπαδοπούλου, διδάκτωρ, Διευθύντρια ΓΑΚ-Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου αναφέρθηκε διεξοδικά στην πρώτη θεματική ενότητα της έκθεσης στις λεμβομαχίες, το 1379, το 1389 και 1821. Η τελευταία, πριν από 195 χρόνια, έγινε τον Απρίλη όταν ο Χουρσίτ Μεχμέτ Πασάς μετέφερε Υδραίικα καράβια στην Παμβώτιδα για να αντιμετωπίσει τον Αλή Πασά, ο οποίος διατηρούσε ναύσταθμους και στόλο σε Πρέβεζα και Αυλώνα. Το σημείο αυτό επισήμανε και η κ. Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, Προϊσταμένη ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Ύδρας διαβάζοντας στίχους από το έμμετρο κείμενο των 4205 στίχων της «ιστορίας του Βεζύρ Αλή Πασά Τεπενελή, ηγεμόνα της Ηπείρου, συνετεθέν υπό του λογιοτάτου Κωνσταντίνου Διαμάντου Τζουκαλά, Ιωαννίτου» (Ηπειρωτικά Χρονικά 1934), το οποίο τεκμηριώνει τη μεταφορά υδραίκων πλοίων. Η ίδια παρουσίασε υδραίικα καράβια της εποχής, τους πλωτούς δρόμους και τυχόν προσεγγίσεις της εποχής.

12919802_774984369302671_4361764346100132985_n

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την κ. Μάρθα Παπαδοπούλου για τη σημασία της μοναστικής κοινότητας του νησιού, η οποία αναδεικνύει διαχρονικά την περιοχή σε ένα σπουδαίο κέντρο μοναχισμού, το τρίτο μετά το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα, την πλούσια εργοδοσία στην αγιογραφία, την ξυλογλυπτική και κυρίως την ασημουργία και τη χαλκουργία εγκαθιδρύοντας με τον τρόπο αυτό τη μακραίωνη παράδοση των Ιωαννίνων στις λαϊκές τέχνες. Παρουσίασε στο σημείο αυτό το σπουδαίο έργο της ομάδας αγιογράφων «Νυν και αεί δόξα Κυρίω δια χειρός ανθρώπων» τους Ελένη Δημαρά, Ανδρομάχη Κουντουριώτου, Μαρία Μακρογκίκα, Στέλιος Τζιαφέτας, Κυριακή και Νίκος Τσίμηλα, οι οποίες φιλοτέχνησαν ιερά πρόσωπα, αγίους και αγίες από τα μοναστήρια του νησιού και την ευρύτερη περιοχή, όπως την Αγία Κόρη, το Νεομάρτυρα Άγιο Γεώργιο, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, τον Άγιο Ιωάννη εκ Κονίτσης και πολλούς άλλους, έργα των οποίων εκτίθενται στην έκθεση. Όπως τόνισε η ίδια, «έκφραση της ανεμπόδιστης διαλεκτικής» είναι η Παμβώτις «η τα πάντα τρέφουσα», η λίμνη με τα καίκια της, όπως το καΐκι ιδιοκτησίας Γεωργίου Ματσούκη, το οποίο δεσπόζει στην έκθεση με τη φυσική του δυναμική και πλαισιώνεται από το αρχειακό των ΓΑΚ-Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου σχετικά με τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Νήσου Παμβώτιδας, το Ταμείο Παμβώτις-Λαψίστα, το γόνο και την αλιεία.

ομάδα αγιογράφων Σελίδα 1ομάδα αγιογράφων Σελίδα 2

Η ίδια επισήμανε, επίσης, την εξαίρετη συμβολή των Γιαννιωτών, Π. Τσιλίκη, Α. Παπασταύρου, οι οποίοι ακολουθούν την παράδοση της ηπειρώτικης «ευποιίας» την αγάπη για τον τόπο, την απρόσκοπτη αναζήτηση των ριζών, την ανάδειξη της ιστορίας και του ηπειρώτικου κάλλους, οι οποίοι με τα έργα τους κοσμούν την έκθεση. Η ομιλία έκλεισε με αφιερωματική προσέγγιση και προβολή αρχειακών τεκμηρίων στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κίτσου Καθηγητή Παιδαγωγικής και Επίτιμου Γενικού Διευθυντού Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων και Τρίπολης, Διδάκτορα της Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης με ειδικεύσεις κατά τις σπουδές στο εξωτερικό στη Φιλοσοφία της Παιδείας, την Πειραματική Παιδαγωγική, την Παιδαγωγική Ψυχολογία και τη Συγκριτική Παιδαγωγική αποδίδοντας τιμή και σεβασμό στο πρόσωπό του, ο οποίος έλαβε τιμητικές διακρίσεις όπως το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, το Μετάλλιο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, το Μετάλλιο του Δήμου Τριπόλεως Αρκαδίας, το Μετάλλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Βραβείο του Υπουργού Παιδείας σε διαγωνισμό συγγραφής βιβλίου ειδικής διδακτικής καθώς και συγχαρητήρια και ευχαριστήρια έγγραφα Υπηρεσιών και Οργανισμών. Η μεγάλη επιστημονική του συνεισφορά ανέρχεται σε 31 αυτοτελή έργα, 5 μεταφράσεις βιβλίων, 154 άρθρα και μελέτες σε περιοδικά και 75 ομιλίες, διαλέξεις και εισηγήσεις. Συμμετείχε στην 11 μελή επιτροπή για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της ΕΗΜ, διετέλεσε Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και συμμετείχε σε 17 επιτροπές και συμβούλια πνευματικών, κοινωνικών και πολιτιστικών οργανισμών και ιδρυμάτων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον καθαγιασμό της έκθεσης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ Μάξιμο και την ξενάγηση στο χώρο των εκθεμάτων.

Πρόσκληση απευθύνεται σε όλους τους Γιαννιώτες να επισκεφτούν την έκθεση και τους μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι μπορούν να προσεγγίσουν τις θεματικές ενότητές της με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως φύλλα εργασίας, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, αντιστοίχιση σε χάρτες και ζωγραφική, που ετοιμάστηκαν από το προσωπικό της Υπηρεσίας των ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου.

Pamvotis Lemvomahies 5 small

Συμμετέχουν στην έκθεση τα ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου, ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, Δημοτική Ενότητα Νήσου με καΐκι ιδιοκτησίας Γεωργίου Ματσούκη, ο Βυζαντινός χορός της Κατσαρείου Σχολής της Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, η Ομάδα αγιογράφων «Νυν και αεί δόξα Κυρίω δια χειρός ανθρώπων» με τους Ελένη Δημαρά, Ανδρομάχη Κουντουριώτου, Μαρία Μακρογκίκα, Στέλιος Τζιαφέτας, Κυριακή και Νίκος Τσίμηλα, οι Γιαννιώτες συλλέκτες Π. Τσιλίκης, Α. Παπασταύρου, τα Τέκνα Κωνσταντίνου Κίτσου, Γεώργιος Κίτσος (Καθηγητής Οφθαλμολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και Βασιλική Κίτσου, Οδοντίατρος, Μνήμη Κωνσταντίνου Κίτσου.

Η πολυθεματική έκθεση που συνοδεύεται από αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την παρουσίασή της στους μικρούς και μεγαλύτερους επισκέπτες της θα διαρκέσει από 2 Απριλίου έως 8 Μαΐου 2016.