Γεροβασίλη: Τα επιπλέον μέτρα συνιστούν οικονομικό πρόβλημα για τη χώρα

Αθήνα. Την εκτίμηση ότι τα επιπλέον μέτρα ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, που ζητούν οι δανειστές ως εγγύηση για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, δεν είναι αναγκαία, εξέφρασε η Όλγα Γεροβασίλη.

Επικαλέστηκε, δε, στοιχεία για μεγαλύτερο -από ό,τι αναμένουν οι θεσμοί- πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει σχετική επιβεβαίωση από τη Eurostat, κατά τις σχετικές ανακοινώσεις της Πέμπτης.

Επιπλέον, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι τα μέτρα επιπλέον μέτρα δεν συνιστούν πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση (όπως εκτιμά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης), αλλά οικονομικό πρόβλημα για τη χώρα, υπό την έννοια ότι παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος για εκ των προτέρων ανακοίνωση μέτρων, παρατηρώντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται για επίσημες προτάσεις των θεσμών, αλλά για απλή προφορική ενημέρωση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Υπογράμμισε ότι τα συμφωνημένα βήματα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και στη συνέχεια να γίνει η συζήτηση για το χρέος. Τότε μόνο, είπε η κ. Γεροβασίλη, θα μπορούσαμε, να δούμε το ενδεχόμενο μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων το 2018. Οτιδήποτε άλλο δεν συνιστά στάση σεβασμού έναντι της συμφωνίας, επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αυτοί οι οποίοι με λαχτάρα περιμένουν ή προσπαθούν, με στόχο να επιβληθούν δυσάρεστα μέτρα για να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση καλό θα ήταν να συνταχθούν με την εθνική προσπάθεια προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, υπογράμμισε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις ούτε για εκλογές, ούτε και για δημοψήφισμα.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι σήμερα επιστρέφουν στην Αθήνα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και αύριο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι βρίσκεται σε τελική φάση η συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενόψει του Εurogroup.

Όπως ανέφερε, η συμφωνία αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η ίδια ανακοίνωσε ότι τα δύο νομοσχέδια (φορολογικό και ασφαλιστικό) δόθηκαν από σήμερα σε δημόσια διαβουλευση.

Newsroom ΔΟΛ