Η 19 Απριλίου Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης

Καθώς σαν σήμερα πέθανε ο ποιητής και φιλέλληνας Λόρδος Βύρων (1788/1824) η 19η Απριλίου καθιερώθηκε ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης. O εορτασμός καθιερώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα ύστερα από σχετική πρόταση του τότε προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρη Σιούφα, προς τον τότε υπουργό Εσωτερικών και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

 

1Senza titolo Senza titolo

Ως γνωστόν ο  Φιλέλλην Λόρδος Βύρων  υπήρξε υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά των φυλετικών διακρίσεων, εναντίον κάθε τυραννίας και υπέρ της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.

Αμανατίδης: Ο σύγχρονος φιλελληνισμός, βέλτιστος πρεσβευτής της Ελλάδας

“Αιχμή των ελληνικών προσπαθειών αποτελεί η ενίσχυση και ενεργοποίηση του σύγχρονου φιλελληνισμού, ως βέλτιστο πρεσβευτή των ελληνικών ζητημάτων” τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, σε μήνυμά του για τον εορτασμό, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης και ανάπτυξης εκ νέου του πνεύματος του φιλελληνισμού, με “μαγιά” τον “έμπρακτο ανθρωπισμό των νεότερων Ελλήνων στις ακτές των ελληνικών νησιών”.

Το μήνυμα του κ. Αμανατίδη έχει ως εξής:

“Με αισθήματα υπερηφάνειας και σε πνεύμα συνέπειας, αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα να απευθύνομαι σε όλα τα μέλη της ελληνικής Ομογένειας, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

192 έτη μετά τον θάνατο του διακεκριμένου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, η ακτινοβολία του ελληνικού πνεύματος, του ανθρωπιστικού ιδεώδους, όπως αυτό εκφράζεται σε κάθε στίχο, κάθε έννοια της αρχαίας ελληνικής και σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματείας, εξακολουθεί να αποτελεί φανό προσέλκυσης επιφανών προσωπικοτήτων και πολιτών, oι οποίοι συντάσσονται των δράσεων των φιλελλήνων προγενέστερων γενεών, στην υπεράσπιση και προβολή των ελληνικών δικαίων, έναντι πολυδιάστατων προκλήσεων.

Στο παρόν ασταθές και ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, καθίσταται περισσότερο εμφανής η ανάγκη να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί εκ νέου το πνεύμα του φιλελληνισμού. Πράγματι, αιχμή των ελληνικών προσπαθειών αποτελεί η ενίσχυση και ενεργοποίηση του σύγχρονου φιλελληνισμού, ως βέλτιστο πρεσβευτή των ελληνικών ζητημάτων, οποίος δύναται να επιτελέσει καθοριστικό ρόλο στην κοινή μας προσπάθεια κεφαλαιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, τη διαμόρφωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης και άθροισης των κοινών μας δράσεων στην υπεράσπιση των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Ο έμπρακτος ανθρωπισμός των νεότερων Ελλήνων στις ακτές των ελληνικών νησιών, δύναται πράγματι να αποτελέσει τη μαγιά ενός σύγχρονου φιλελληνισμού, ο οποίος αντικατοπτρίζεται στην έκδηλη υποστήριξη επιφανών προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας και τη καλλιέργεια των φιλελληνικών αισθημάτων, τα οποία εδράζονται στις ελληνικές και συνάμα ευρωπαϊκές αρχές της αλληλεγγύης, της αδελφοσύνης και της δημοκρατίας”.