Ο ετήσιος μαθητικός διαγωνισμός εις μνήμη του Δρα. Γεωργίου Παπανικολάου‏

Νέα Υόρκη. “Διδάσκουμε την ιστορία του Ελληνισμού της Αμερικής” είναι το σύνθημα του “Συλλόγου των Ελλήνων  Εκπαιδευτικών Ο Προμηθεύς” της Νέας Υόρκης με την ευκαιρία της προκήρυξης του τρίτου κατά σειράν ετήσιου μαθητικού διαγωνισμού του Συλλόγου εις μνήμη του μεγάλου Ελληνοαμερικανού επιστήμονα της ιατρικής Δρα. Γεωργίου Παπανικολάου.

Μέλη της επιτροπής είναι ο καθηγητής και ερευνητής του έργου του Παπανικολάου, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, ο ιατρός Σπύρος Μεζίτης και ο καθηγητής Δρ. Ιωάννης Αντωνόπουλος. Τα βραβεία θα δοθούν στους μαθητές των 4 καλυτέρων μελετών στο Συμπόσιο εις μνήμη του Παπανικολάου που διοργανώνεται την Τρίτη , 17 Μαίου στην Ιατρική Σχολή του Κορνέλ στους 70 δρόμους και Λεωφόρο Γιόρκ στη Νέα Υόρκη.

image1 (6)

Στη φωτογραφία οι αδελφοί ιατροί Σπύρος και Νικόλαος Μεζίτης, ο κ. Τ. Κόκκινος, ο κ. Δ. Τριανταφύλλου, η κ. Πυλαρινού και η κ. Δέσποινα Κολοκυθά που απένειμαν τα χρηματικά βραβεία της Τράπεζας Alma Bank στους μαθητές.

Το ετήσιο αυτό συμπόσιο εις μνήμη του Δρα Γ. Παπανικολάου άρχισε το 1997 με την πρωτοβουλία του κ. Τριανταφύλλου που ήταν τότε Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Σωματείων σε συνεργασία με τον ιατρό Δρ. Βασίλα του Συλλόγου Ελλήνων Ιατρών και της κ. Πόπης Βλασίδη Προέδρου τότε του Πανευβοϊκού Συλλόγου.

IMG_5582
Από τότε τα ετήσια συμπόσια διοργανώνονται κάθε χρόνο στον χώρο του Υιόρκ Νοσοκομείου όπου ο Δρ. Παπανικολάου επινόησε το ΠΑΠ ΤΕΣΤ με το οποίο γίνεται η διάγνωση του Καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας των Γυναικών.

Βιογραφικό

Ο Δρ. Γ. Παπανικολάου γεννήθηκε στην πόλη Κύμη της Εύβοιας.
Η πρώτη διάλεξη για τη ζωή και το έργο του Δρα. Παπανικολάου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης έγινε τον Μάιο του 1974 στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου όταν Διευθυντής ήταν ο κ. Τριανταφύλλου και με ομιλητή τον ιατρό Ε. Βλάχο.
Ο θεσμός του Ετήσιου συμποσίου και του Διαγωνισμού του Προμηθέα ευαισθητοποιούν την Ομογένεια και εμπνέουν την νέα γενιά να συνεχίσει το Έργο του μεγάλου ευεργέτη της ανθρωπότητας Δρα. Γεωργίου  Παπανικολάου.

image2 (2)

Στη φωτογραφία από αριστερά ο κ. Τιμολέων Κόκκινος και ο κ. Δημοσθένης Τριανταφύλλου δίπλα στην προτομή του Δρα. Γ. Παπανικολάου μου κοσμεί την είσοδο του ιατρικού Κέντρου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Τριανταφύλλου συνάντησε τον Δρα. Παπανικολάου, πήρε συνέντευξη από τη σύζυγό του, Ανδρομάχη, συγκέντρωσε όλα τα 118 επιστημονικά άρθρα του Παπανικολάου που έγραψε στην Αμερική και ασχολείται τα τελευταία χρόνια στην ολοκλήρωση βιβλίου για τον  Δρα. Παπανικολάου και στα αίτια γιατί δεν του δόθηκε το Νόμπελ Βραβείο.
Προσπάθεια επίσης γίνεται από το Σύλλογο Προμηθέα να συμπεριληφθεί το έργο του Παπανικολάου και στα σχολικά βιβλία του εκπαιδευτικού συστήματος της Αμερικής
Ιδιαίτερα δε στο βιβλίο της Βιολογίας των Λυκείων.