Οι ομογενείς υποψήφιοι ενόψει των εκλογών στην Αυστραλία

Μελβούρνη. Οι προεκλογικοί αγώνες έχουν πολλά… καλά, κακά και ευτράπελα! Η σπρωξιά που έδωσε η ομογενής υποψήφια του Συνασπισμού στην έδρα Indi, Σόφι Μιραμπέλλα, στην πολιτική της αντίπαλο Cathy McGowan, αν τελικά την έδωσε, σίγουρα συγκαταλέγεται στα ευτράπελα του προεκλογικού αγώνα. Η Σόφι, πάντως, αρνείται κατηγορηματικά ότι «άγγιξε» επιθετικά την Cathy. Εκείνο, όμως, που σίγουρα αποδεικνύεται από κακό έως επιζήμιο εκλογικά για την Σόφι, έχει να κάνει με το νοσοκομείο της Wangaratta, νοσοκομείο της εκλογικής περιφέρειας που θα διεκδικήσει και πάλι, αν την αφήσουν, στις επερχόμενες εκλογές.

Σόφι Μιράμπελα

Σόφι Μιράμπελα

Αναφερόμαστε, βέβαια, στο ποσόν των $10 εκατ. που η Σόφι την περασμένη Πέμπτη είπε ότι αν είχε εκλεχθεί θα επενδυόταν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που οι ψηφοφόροι προτίμησαν την Cathy, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην το δώσει.

Τα λεγόμενά της ξεσήκωσαν πλήθος αντιδράσεων και όχι μόνο από την πολιτική της αντίπαλο την Cathy. Η αντιπολίτευση ζητά τώρα από τον Γενικό Εισαγγελέα του κράτους να παρέμβει και να εξετάσει το αν, το πότε, το πως και το γιατί αυτά τα χρήματα είχαν δεσμευθεί για το Νοσοκομείο Wangaratta και, τελικά, αποσύρθηκαν όταν η Σόφι έχασε την έδρα Indi.

Ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Daniel Andrews, έδωσε στο Κόμμα Φιλελευθέρων την “φιλική” συμβουλή να στείλουν την Σόφι “σπίτι της” καθώς με αυτά που είπε κατέστρεψε κάθε πιθανότητα επανεκλογής της. Και θα ήταν καλά να ήταν μόνο αυτοί που στράφηκαν κατά της Σόφι.

Στο χορό των επικριτών της μπήκαν ακόμα και πολιτικοί της σύμμαχοι. Πρώτος και καλύτερος ο υπαρχηγός της κυβέρνησης Barnaby Joyce… που δήλωσε δημόσια ότι η κ. Μιραμπέλλα δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για κρατικές επιδοτήσεις και ο μόνος αρμόδιος να κάνει κάτι τέτοιο είναι ο εκάστοτε υπουργός που διαχειρίζεται τα κονδύλια συγκεκριμένου υπουργείου. Μετά τον υπαρχηγό της κυβέρνησης τον λόγο πήρε ο θησαυροφύλακας Scott Morrison “η κυβέρνηση κράτησε όλες τις υποσχέσεις της και αν αυτά τα χρήματα είχαν δεσμευθεί για το νοσοκομείο της Wangarrata θα είχαν δοθεί” είπε. “Πρώτη φορά ακούω για επιδότηση $10 εκατ. στο συγκεκριμένο νοσοκομείο” πρόσθεσε και η υπουργός Υγείας, Susan Ley, εκθέτοντας και αυτή τη Σόφι στα μάτια των ψηφοφόρων και της κοινής γνώμης.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ομογενής ανεξάρτητος γερουσιαστής Νίκος Ξενοφών, εκτιμάται ότι θα αναδειχθεί ρυθμιστικός παράγοντας της εξουσίας στην νέα Άνω Βουλή (Γερουσία), μετά τις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, λόγω της δημοτικότητάς του, αλλά και των αλλαγών στον εκλογικό νόμο, ο ομογενής θα καταφέρει να εκλέξει έως και τρεις γερουσιαστές, κάτι που θα του δώσει μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη όσον αφορά την ψήφιση νομοσχεδίων αλλά και τη δυνατότητα να προωθεί τροποποιήσεις τους. Η παρουσία και ο ρόλος του κόμματος του Νίκου Ξενοφώντα στη Γερουσία, θα ενισχυθεί και από το γεγονός ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές μετά τη διάλυση και των δύο σωμάτων, Βουλής Αντιπροσώπων και Γερουσίας.

Να θυμίσουμε, ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, που ψηφίστηκαν πριν από λίγο καιρό και αφορούν -μεταξύ άλλων- και τον τρόπο κατανομής των προτιμήσεων στο ψηφοδέλτιο της Γερουσίας, είχαν τη σθεναρή στήριξη του ομογενή γερουσιαστή.

Στα εκλογικά σενάρια της επόμενης μέρας, ο Συνασπισμός φέρεται να εκλέγει στην Γερουσία των 76 μελών, το λιγότερο 31 γερουσιαστές και στην καλύτερη των περιπτώσεων 35. Αν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, οι τρεις γερουσιαστές που υπολογίζεται ότι θα εκλεγούν με το κόμμα του Ξενοφώντα, θα δίνουν στον Συνασπισμό πλειοψηφία 38 εδρών, πλειοψηφία που θα μπορεί να ανακόψει την ψήφιση κάποιου νομοσχεδίου. Αν το κόμμα του ομογενή καταφέρει να εκλέξει τέσσερις γερουσιαστές, τότε η στήριξή τους προς το κόμμα του Συνασπισμού θα δίνει την απόλυτη πλειοψηφία στην κυβέρνηση.

Το μόνο σενάριο που θα βάλει τον Νίκο Ξενοφών και τους γερουσιαστές του στο «περιθώριο» είναι εάν το Εργατικό Κόμμα εκλέξει 29 γερουσιαστές και οι Πράσινοι 11, καθώς η συνεργασία μεταξύ τους θα τους δίνει την απόλυτη πλειοψηφία, και την δυνατότητα να μπλοκάρουν νομοσχέδια.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι τα εκλογικά σενάρια της επόμενης μέρας αναφέρουν ότι οι επόμενες εκλογές θα αναδείξουν δύο ανεξάρτητους γερουσιαστές, την γνωστή Jacqui Lambie, που μπήκε στην Γερουσία με το Palmer United Party και στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε, και τον γνωστό δημοσιογράφο Derryn Hinch, που βάζει υποψηφιότητα στη Βικτώρια για πρώτη φορά.

Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Νίκος Ξενοφών

πηγή Neoskosmos.com