Όχι σε Σύνοδο κορυφής. Ο Τουσκ ζητά Eurogroup για την Ελλάδα εντός των επομένων ημερών

Αθήνα
Τη διεξαγωγή νέου Eurogroup για την Ελλάδα εντός των επομένων ημερών -και όχι εβδομάδων-, ώστε να αποφευχθεί μια νέα περίοδος αβεβαιότητας για την δυνατότητα της χώρας να χρηματοδοτηθεί, ζητεί την Μ.Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αποκλείοντας  τουλάχιστον προς το παρόν το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Ο ίδιος δήλωσε πως είχε συνομιλία για το θέμα με τον έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος την Μ.Τρίτη, μετά την αιφνίδια διακοπή των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – θεσμών, φερόταν να σκοπεύει να ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα.

«Πρέπει να αποφύγουμε μια κατάσταση νέας αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Πρέπει να οριστεί μια ημερομηνία για Eurogroup στο άμεσο μέλλον. Ημέρες, όχι εβδομάδες» δήλωσε ο Τουσκ.

Αμέσως μετά την εμπλοκή στη διαπραγμάτευση από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός θα ζητούσε σύγκληση Συνόδου Κορυφής άμεσα, ακόμη και τις ημέρες του Πάσχα, προκειμένου να διασφαλιστεί «η εφαρμογή των συμφωνηθέντων» του περασμένου Ιουλίου.

Η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι η πολιτική διαπραγμάτευση με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, απομονώνοντας το ΔΝΤ ή υποβαθμίζοντας τις απαιτήσεις του, καθώς η ελληνική κυβέρνηση απέδιδε στο Ταμείο και στον γερμανό υπουργό Οικονομικών την εμπλοκή στις συζητήσεις.

Ωστόσο, σύντομα έγινε φανερό πως οι Βρυξέλλες δεν ήταν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα -τουλάχιστον όχι πριν από τη διεξαγωγή ενός ακόμη Eurogroup- κάτι που αποδείχτηκε από τη δήλωση Τουσκ.

Newsroom ΔΟΛ