Επιτάφιος Θρήνος στο Μοναστήρι του Πόρου

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας.

CAM00069

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και θλίψης έγινε η Περιφορά του Επιταφίου στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής στον Πόρο Τροιζηνίας, το απόγευμα της Μ. Παρασκευής.  Με το συγκινητικό μοιρολόι, το «Ω γλυκύ μου έαρ»,τον εξαιρετικό ορθόδοξο βυζαντινό ύμνο της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου και της Ακολουθίας του Επιταφίου, να ψάλλεται από τους πιστούς. Το κατανυκτικό κείμενο του ύμνου αποδίδει τον πόνο της Παναγίας για τον επίγειο θάνατο του μοναδικού υιού της. Είναι ένα μοιρολόι, μεγάλο θρησκευτικό τραγούδι στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου. Εξιστορεί την σταύρωση του Ιησού και εκφράζει τον πόνο της Αγίας του Μητέρας.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Χριστός αποκαθηλώθηκε και τοποθετήθηκε στον Επιτάφιο.

Ανάμεσα στα πεύκα, δίπλα στην παραλία Μοναστηριού, οι πιστοί με αναμμένα τα κεριά τους σαν προσευχές προς τον ύψιστο, ακολούθησαν τον Επιτάφιο που επέστρεψε στο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, στα χέρια τεσσάρων ανδρών και υπό τις ψαλμωδίες της χορωδίας ψαλτών και του ιερομονάχου,πατέρα Λουκά.

Οι πιστοί πέρασαν κάτω από τον Επιτάφιο εισερχόμενοι στην Εκκλησία.

IMG_20160429_204651

Ο Επιτάφιος της Ζωοδόχου Πηγής, στον Πόρο.