Γερμανικά ΜΜΕ: «Τελεσίγραφο Λαγκάρντ στο Βερολίνο»

Βερολίνο. Για «τελεσίγραφο Λαγκάρντ στο Βερολίνο» κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Ζeitung αναφερόμενη στην επιστολή που απέστειλε το βράδυ της Πέμπτης στους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι στο σημείο που έχει φτάσει η διαπραγμάτευση τα μέτρα που χρειάζεται να λάβει η Ελλάδα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα με το ζήτημα του χρέους, κι όχι το ένα μετά το άλλο. Το Ταμείο υπαινίσσεται μάλιστα, ότι διαφορετικά το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο νέο Μνημόνιο.

«Η επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ έρχεται να ανατρέψει τα ως τώρα δεδομένα και τερματίζει την ατελέσφορη συζήτηση για τα ‘‘μέτρα κάβα’’» σημειώνεται στη γερμανική εφημερίδα.

Στην επιστολή,
η επικεφαλής του Ταμείου ζητεί άμεση απόφαση για μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018, ή συγκεκριμένα μέτρα, και έναρξη της συζήτησης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που προκάλεσε τον αιφνιδιασμό του Βερολίνου.

«Πρόκειται για τη χειρότερη δυνατή (πολιτική) συγκυρία για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συγκυρία η οποία δεν του επιτρέπει παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους» σχολιάζει ακόμη η SZ


Πηγές του γερμανικού
υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στη Deutsche Welle ότι το ζητούμενο παραμένει ένα «βιώσιμο συνολικό πακέτο» το οποίο «θα ανταποκρίνεται στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού». Σημαντικό συστατικό στοιχείο του πακέτου είναι και τα εφεδρικά ή προληπτικά μέτρα, στα οποία επιμένει το ΔΝΤ συνδέοντάς τα άρρηκτα με την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Άγνωστο παραμένει προς το παρόν ποια ακριβώς μορφή θα έχουν τα μέτρα αυτά και, κυρίως, αν εξειδικευτούν ή εάν θα συμφωνηθεί απλώς το περίγραμμα ενός αυτόματου μηχανισμού.

Γερμανοί αναλυτές από την πλευρά τους επιμένουν ότι η Ευρώπη έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα (όπως το Brexit) και γι’ αυτό το ΔΝΤ βάζει στο τραπέζι το θέμα του χρέους ασκώντας πιέσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Και την ώρα που η συμφωνία με την Τουρκία στο προσφυγικό αρχίζει να αποδίδει καρπούς, με τις προσφυγικές ροές να έχουν μειωθεί κατακόρυφα και το βρετανικό δημοψήφισμα αλλά και τις ισπανικές εκλογές να βρίσκονται προ των πυλών, το πλέον απευκταίο σενάριο για το Βερολίνο στην παρούσα φάση είναι η αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν στη γερμανική πρωτεύουσα, το πακέτο των προληπτικών μέτρων πρέπει να έχει τέτοια μορφή που να ικανοποιεί το ΔΝΤ και να διασφαλίζει την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στη συμμετοχή του Ταμείου αφού το περασμένο καλοκαίρι ήταν ένας από τους βασικούς όρους που είχαν θέσει οι γερμανοί βουλευτές για να εγκρίνουν το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ευθύνες αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία κανονικά έπρεπε να είχε λήξει τον Οκτώβριο, επιρρίπτει στο μεταξύ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, κατηγορώντας παράλληλα την ελληνική πλευρά για λάθος στάση στο θέμα των εφεδρικών μέτρων.

Πηγή: skai