Φυλάκιση 5 χρόνια για Ντιν Σκέλο-6,5 χρόνια για το γιο του Ανταμ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ποινές φυλάκισης 5 και 6,5 χρόνων επεβλήθησαν από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν στους ομογενείς Ντιν και Ανταμ Σκέλο (αντίστοιχα) για τις γνωστές υποθέσεις δωροδοκίας, εκβιασμού και συνωμοσίας για τις οποίες είχαν κριθεί ένοχοι στα τέλη του περασμένου έτους. Ο πρώην επικεφαλής της πολιτειακής Γερουσίας της Νέας Υόρκης,  καλείται, μάλιστα, καλείται να καταβάλει και πρόστιμο ύψους 500.000 δολαρίων.

Ο κ. Ντιν Σκέλος. AP Photo/Seth Wenig

Ο κ. Ντιν Σκέλος. AP Photo/Seth Wenig

«Θέλω να γνωρίζετε ότι είμαι βαθιά μετανοημένος από αυτό που έχει συμβεί», δήλωσε ο Ντιν Σκέλος στο δικαστήριο. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου προσπάθησα να βοηθήσω και να προστατεύσω τον γιο μου. Κάπου στη διάρκεια αυτού του δρόμου η κρίση μου θόλωσε».

Ο Ανταμ Σκέλος, με δάκρυα στα μάτια, παρακάλεσε το δικαστήριο να δείξει επιείκεια για τον πατέρα του. «Σας ζητώ να δείξετε επιείκεια για τον πατέρα μου και όχι για εμένα. Είναι 68 χρόνων», είπε χαρακτηριστικά. Νωρίτερα, η δυναμική σχέση πατέρα-γιου είχε πρωταγωνιστήσει στο δικαστήριο, κατά τη διαδικασία ανακοίνωσης της ποινής φυλάκισης.

Οι δικηγόροι τους ζήτησαν επιείκεια για τους δύο άντρες, λέγοντας ότι ο πατέρας ήταν τόσο τυφλωμένος από την αγάπη για τον γιο του, ώστε έδρασε πολύ προστατευτικά προβαίνοντας σε ενέργειες δωροδοκίας, εκβιασμού και συνομωσίας, σύμφωνα με το δικαστήριο που τους καταδίκασε πέρυσι. Η περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Κίμπα Γουντ διέκοψε τον δικηγόρο Ρόμπερτ Γκέιτζ, καθώς μιλούσε υπέρ του Ρεπουμπλικανού από το Λονγκ Αϊλαντ, πρώην αρχηγού της πλειοψηφίας στη Γερουσία της Νέας Υόρκης, και τον ρώτησε γιατί ο πατέρας δεν απευθύνθηκε στους τόσους πλούσιους φίλους που έχει ώστε να βρει δουλειά στον γιο του και χρησιμοποίησε την θεσμική του θέση ώστε να εκβιάσει εταιρείες.

«Μακάρι να μπορούσα να απαντήσω αυτήν την ερώτηση»,απάντησε ο κ. Γκέιτζ. «Σίγουρα εύχομαι να μην είχε συμβεί».

Ο 68χρονος Ντιν Σκέλος και ο γιος του Ανταμ κάθισαν πλάι-πλάι στη δικαστική αίθουσα με τα χέρια τους διπλωμένα μπροστά τους, καθώς ο πρώτος αντιμετώπιζε -ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης- την πιθανότητα κάθειρξης 12 έως 15 έτη, ενώ ο Ανταμ 10 με 12 χρόνια. Ο αντιεισαγγελέας των ΗΠΑ, Τζέισον Μάσιμορ, είπε ότι δεν έχει καμία σημασία αν ο πατέρας και ο γιος είχαν τυφλωθεί από την αγάπη, καθώς είναι σαν να κλέβεις μία τράπεζα και μετά να λες ότι το έκανες για το καλό της οικογένειας. «Είναι μία λυπηρή μέρα για την πολιτεία της Νέας Υόρκης και τους κατοίκους της», είπε ο κ. Μάσιμορ. «Ο Ντιν Σκέλος γνώριζε καλύτερα. Γνώριζε καλύτερα ότι δεν έπρεπε να το κάνει αυτό».

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η καταδίκη του πατέρα και του υιού Σκέλου έγινε στις 11 Δεκεμβρίου του 2015, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι πατέρας και γιος χρησιμοποίησαν τη θεσμική θέση του πατέρα ώστε να ασκήσουν πίεση σε έναν κατασκευαστή από το Μανχάταν, μια περιβαλλοντική τεχνολογική εταιρεία και μια ιατρική ασφαλιστική εταιρεία να δώσουν προμήθεια στον Ανταμ Σκέλο για παρεχόμενες συμβουλές, ύψους 300.000 δολαρίων, απευθείας πληρωμή ύψους 20.000 δολαρίων και μία θέση εργασίας για τον Ανταμ.

πηγή:ekirikas.com