“Nein” του Σόιμπλε στην πρόταση του ESM για το ελληνικό χρέος!

Απορρίπτει το ενδεχόμενο εγγύησης επιτοκίων για την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αυτό δεν θα υπάρξει με μας», λέγεται στο υπουργείο του, όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel στην έκδοσή του με σημερινή ημερομηνία εξωφύλλου.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) πρότεινε στις αρχές της εβδομάδας ως ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το πάγωμα των επιτοκίων μέχρι το 2% ως το 2050, ανεξαρτήτως της εξέλιξης των επιτοκίων των αγορών. Αν ανεβούν πάνω από το όριο του 2%, θα πρέπει, κατά το σκεπτικό του ΕΜΣ, μόνο να δοθεί παράταση προθεσμίας πληρωμής, επισημαίνεται στο δημοσίευμα και αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει έτσι μετά την εκπνοή των δανείων να τα αποπληρώσει μονομιάς, προκειμένου να αποτραπεί η ανάληψη χρέους από τους πιστωτές.

«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θεωρεί αυτή τη δομή εφικτή», τονίζει ο συντάκτης και προσθέτει ότι στο υπουργείο κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει στο τέλος τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τους τόκους.

Αν τα επιτόκια των αγορών ανεβούν στο 4%, το ύψος της αποπληρωμής ενός δανείου με 30 χρόνια ωρίμανση σχεδόν θα διπλασιαστεί, σημειώνει και καταλήγει τονίζοντας ότι «ο Σόιμπλε είναι μεν πρόθυμος να συζητήσει για μεγαλύτερους χρόνους ωρίμανσης, χαμηλότερα επιτόκια και αναβολή πληρωμών για την Ελλάδα, αλλά το νωρίτερο το 2018, όταν το πρόγραμμα βοήθειας θα ολοκληρωθεί».

αρχείο λήψης (29)

 

18 προαπαιτούμενα πριν το Eurogroup της 24ης Μαϊου

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για 18 προαπαιτούμενα ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ, επικαλούμενο πληροφορίες Ευρωπαίου αξιωματούχου.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η συμφωνία «χρειάστηκε χρόνο» και η Ελλάδα θα κληθεί να υιοθετήσει 17 προαπαιτούμενα που αφορούν δεσμεύσεις για την δημοσιονομική εξυγίανση και την επιπλέον υπόσχεση που αφορά τον μέχρι στιγμής απροσδιόριστο έκτακτο μηχανισμό. Τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να εγκριθούν από το ελληνικό Κοινοβούλιο μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν να αποφασίσουν την εκταμίευση κεφαλαίων.

Ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι το τελικό ποσό θα αποφασιστεί από το Eurogroup, αλλά τόνισε ότι η ΕΕ θεωρεί ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει 7 δισεκατομμύρια εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Αρνήθηκε δε να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικά με τις συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένος για κάτι τέτοιο «προκειμένου να μην περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση».

Όπως τόνισε ο ίδιος, το ΔΝΤ εξακολουθεί να διαφωνεί με το πακέτο του έκτακτου μηχανισμού, διότι έχει στη διάθεσή του διαφορετικούς υπολογισμούς σε ό,τι αφορά δαπάνες και έσοδα, ενώ αισθάνεται ότι κάποια από τα μέτρα του 2015 θα πρέπει να θεωρηθούν ως μέτρα που ελήφθησαν άπαξ και να μην περιληφθούν στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.Η Ελλάδα, αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα κληθεί να εφαρμόσει δημοσιονομικά μέτρα που ισοδυναμούν με το 3% του ΑΕΠ, με το 2% να έχει ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Θα πρέπει ακόμη να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο σώμα συλλογής εσόδων, την ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα απελευθερώνοντας «κλειστούς» κλάδους, όπως ο ηλεκτρισμός.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ