Κινητοποίηση προσφύγων στη Λέσβο: Αφήστε μας να φύγουμε, “είμαστε πρόσφυγες όχι εγκληματίες”

Λέσβος

Διαδηλώνοντας πως είναι πρόσφυγες και όχι εγκληματίες δεκάδες Ιρακινοί και Σύριοι, κυρίως μέλη οικογενειών με παιδιά, συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής και παραμένουν στην κεντρική πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης. Αίτημα τους να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν για τον Πειραιά και εν συνεχεία να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην κεντρική ή βόρεια Ευρώπη.

«Βρισκόμαστε εδώ από τα τέλη Μαρτίου. Ενάμιση μήνα τώρα. Μας ζήτησαν να υποβάλουμε αίτηση ασύλου. Μείναμε στη φυλακή επί ένα μήνα και τώρα μας είπαν πως μπορούμε να βγούμε από τη φυλακή αλλά να μείνουμε στο νησί. Δεν μας επιτρέπεται να φύγουμε. Δεν έχουμε χρήματα, δεν μπορούμε να ζήσουμε όλη μας τη ζωή εδώ. Μετέτρεψαν τη Μυτιλήνη όλη σε μια μεγάλη φυλακή για εμάς» λέει ο Αμπντουλάχ, Σύρος πρόσφυγας.

Σημειώνεται ότι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο περιμένοντας απάντηση από τις υπηρεσίες ασύλου βρίσκονται σύμφωνα με σημερινά (Κυριακής) στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης 3.652 πρόσφυγες. Στο σύνολό τους εισήλθαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου, ημέρα έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Περίπου 1.500 από αυτούς μένουν στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι στο χοτ σποτ της Μόριας.

Στη συντριπτική πλειονότητα αυτών έχει επιτραπεί να κυκλοφορούν ελεύθεροι αφού πέρασε η περίοδος που ζούσαν υπό περιορισμό. Σύμφωνα με τον νόμο αυτή δεν μπορεί να ξεπερνά τις 25 μέρες.

Και μίνι εξέγερση

Στο μεταξύ, αργά το μεσημέρι εκδηλώθηκε μίνι εξέγερση των Αφγανών που διαμένουν στον ανοικτό καταυλισμό του Δήμου Μυτιλήνης, στον Καρά Τεπέ.

Διεκδικώντας την απομάκρυνση στελεχών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τους οποίους κατηγορούν για διακρίσεις σε βάρος τους, οι Αφγανοί πρόσφυγες κατέλαβαν την κεντρική πύλη του καταυλισμού.

Κάποιες ώρες αργότερα η κινητοποίηση έλαβε τέλος με παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ