Η ψήφος της Βασιλικής Κατριβάνου

ΓΝΩΜΗ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το ΟΧΙ της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου στο «υπερ-ταμείο» και τον «κόφτη» μπορεί να μην απέτρεψε την υπερψήφισή του από τους υπόλοιπους 152 βουλευτές της δικομματικής κυβέρνησης,  έσωσε, όμως, την τιμή και την αξιοπρέπεια του κάθε βουλευτή.

Η βουλευτής της Β΄Αθηνών,  καλείται τώρα, με «διαρροές» και «απειλές» περί σύγκληση των οργάνων του κόμματος, να παραιτηθεί από τη βουλευτική της ιδιότητα.

Γενικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «αντέχει» άλλη γνώμη πάρεξ του «αρχηγού». Αν αυτό ισχύε σε κάθε δημοκρατικό κοινοβούλιο, τότε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης  θα παραιτούντο καθημερινώς. Ακόμη και από την Αμερικανική Γερουσία…

Δυστυχώς στην Ελλάδα τα πολιτικά καθέκαστα παραμένουν στη δεκαετία του ’50…

Πάντως, εάν η κυρία Κατριβάνου, κληθεί να παραιτηθεί, επειδή αρνήθηκε να πει «ναι» στο «ταμείο»  που θα ελέγχει  και θα διαφεντεύει την  περιουσία του ελληνικού Κράτους για 99 χρόνια (!) και επειδή δεν προσυπέγραψε την  δυνατότητα ο κατά το Σύνταγμα Ανεύθυνος πολιτικός Άρχοντας με προεδρικά διατάγματα να «κόβει δαπάνες, μισθούς και συντάξεις» κάθε που η Κυβέρνηση δεν θα πιάνει  τους δημοσιονομικούς της στόχους,  φρονούμε ότι πρέπει να αρνηθεί. Και να ανεξαρτητοποιηθεί.

Επιτέλους πρέπει ο πρωθυπουργός να εννοήσει ότι οι βουλευτές κατά το Σύνταγμα (άρθρο 60) ψηφίζουν κατά συνείδηση και όχι κατά την κομματική πειθαρχία. “Οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης  και ψήφου κατά συνείδηση”. Η δε παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι,  κατά ίδιο άρθρο του ισχύοντος Συντάγματος, δικαίωμα του βουλευτή και όχι “απαίτηση του αρχηγού”!

Η κυρία Κατριβάνου ψήφισε κατά συνείδηση. Και έτσι πρέπει να κριθεί.

Ούτε μπορεί να επικαλείται ο πρωθυπουργός  “ηθικές υποχρεώσεις”. Μόνη υποχρέωση του βουλευτή, η τήρηση του όρκου του. Και ο όρκος που κατά το Σύνταγμα (άρθρο 59)  δίνει, λέει: “Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και στο δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου”.

Δεν λέει πουθενά “να υπακούω τυφλά τον αρχηγό”…