Ο Ερντογάν εκβιάζει την ΕΕ: «Παγώνει» τη συμφωνία για τους πρόσφυγες

Η Ανγκελα Μέρκελ μπορεί να τα «έψαλλε» τη Δευτέρα στον Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος πέρασε στην αντεπίθεση, εκστομίζοντας αυτό που πολλοί φοβούνταν το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη.

(ΑΠΕ/ EPA/ TIM BRAKEMEIER)

(ΑΠΕ/ EPA/ TIM BRAKEMEIER)

Ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι η Αγκυρα «παγώνει» τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, μέχρι να προχωρήσει η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Στη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα η Αγκυρα να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις των Βρυξελλών, προτού αποφασιστεί η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Ο Τούρκος πρόεδρος της «απάντησε» μιλώντας σήμερα στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής, στην Κωνσταντινούπολη, όπου δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει κανένα περαιτέρω βήμα όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας που είχε συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεισδοχή των προσφύγων και των μεταναστών.

Ακόμη, ο Ερντογάν αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στο γεγονός ότι τα κεφάλαια, που υποσχέθηκε η ΕΕ στην Αγκυρα με βάση τη συμφωνία, δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμη. Και σε αυτό το ζήτημα γίνονται παζάρια μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς πάγια τακτική των Βρυξελλών είναι τα κεφάλαια να χορηγούνται σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, αλλά η Αγκυρα επιμένει ότι θέλει να διαχειριστεί η ίδια τα 6 δισ. ευρώ που προβλέπεται να λάβει.

Πηγή: iefimerida.gr