Το νέο τους ηγέτη ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν μετά το θάνατο του Μανσούρ

Το νέο ηγέτη τους, που διαδέχεται τον νεκρό Μουλά Ακτάρ Μανσούρ, ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ισλαμιστική οργάνωση παραδέχεται για πρώτη φορά επίσημα τον θάνατο του Μανσούρ και κατονομάζει ως διάδοχό του τον Μαγλάγουι Χαϊμπατουλάχ Ακχουντζάντα, ο οποίος ήδη υπηρετούσε το κίνημα ως υπαρχηγός.

Ο Μανσούρ σκοτώθηκε το Σάββατο από αεροπορική επιδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών στο έδαφος του Πακιστάν, κοντά στα σχεδόν αφύλακτα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Υπό την ηγεσία του Μανσούρ, οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν σειρά τολμηρών βομβιστικών επιθέσεων σε πολλές περιοχές του Αφγανιστάν και το φθινόπωρο του 2015 κατόρθωσαν να καταλάβουν την πόλη Κουντούζ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.

Η κατάληψη της Κουντούζ, έστω για λίγες ημέρες, ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική επιτυχία των ισλαμιστών από τότε που ανατράπηκαν το 2001, μετά τη NATOϊκή εισβολή στη χώρα.

Ο Μανσούρ ανέλαβε την ηγεσία των Ταλιμπάν τον Ιούλιο του 2015, διαδεχόμενο τον ιδρυτή της οργάνωσης, Μουλά Ομάρ, ο οποίος είχε πεθάνει δύο χρόνια νωρίτερα.

Στην ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν αναφέρουν ότι ο γιος του Μουλά Ομάρ θα αναλάβει καθήκοντα υπαρχηγού, στο πλευρό του έτερου υποδιοικητή, Σιρατζουντίνγκ Χακάνι.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/315761/to-neo-tous-igeti-anakoinosan-oi-taliban-meta-to-thanato-tou-moula-mansour/#ixzz49e4G68Vx
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook