Ενώ εμείς θέλουμε Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, βγάζουν τα ελληνικά από τα Γυμνάσια της Μελβούρνης!

Μελβούρνη.- Το Γυμνάσιο Northcote που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή της Μελβούρνης αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στο «Νέο Κόσμο».parell

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του σχολείου, σε πρώτη φάση, από του χρόνου σταματά η διδασκαλία της Ελληνικής μόνο στην πρώτη τάξη (year 7) και στις επόμενες χρονιές θα καταργηθεί και στις άλλες τάξεις.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το Northcote High School καταργεί το μάθημα τόσο της ελληνικής όσο και της ιταλικής γλώσσας.

Ήδη, η ιταλική παροικία έχει αντιδράσει έντονα μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο ενώ η ελληνική παροικία μόλις τώρα ενημερώθηκε για το θλιβερό ενδεχόμενο.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η διεύθυνση του σχολείου αποφάσισε να καταργήσει τη διδασκαλία των δυο γλωσσών και να διδάσκονται μόνο η κινέζικη και η γαλλική γλώσσα.

Ο «Νέος Κόσμος» επικοινώνησε χθες με τη διεύθυνση του σχολείου για να επιβεβαιώσει την είδηση.

Μας ειπώθηκε ότι θα μας απαντούσαν σε γραπτές ερωτήσεις μας. Μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχαμε λάβει καμιά απάντηση.

Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται στο Northcote High School εδώ και 40 χρόνια και αν, όντως, καταργηθεί το πλήγμα θα είναι μεγάλο.

Εκτιμάται ότι στο εν λόγω σχολείο 120 μαθητές παρακολουθούν το μάθημα των Ελληνικών σε όλες τις τάξεις.

Ο «Νέος Κόσμος» αποτάθηκε στην Ελληνική Κοινότητα. Ο κ. Θεόδωρος Μάρκος ήταν ενήμερος για την πιθανή εξέλιξη και μας είπε ότι σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών θα γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι είναι προεκλογική περίοδος, ίσως να είναι «πιο εύκολο» να κερδηθεί αυτή η μάχη.

Όπως τόνισαν στο «Νέο Κόσμο» παροικιακοί παράγοντες είναι «ζωτικής σημασίας» για τη γλώσσα μας, τα ελληνικά όχι απλά να μείνουν στα δημόσια σχολεία αλλά να μπουν σε περισσότερα.

Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει ΝΑ ΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΝ οι Έλληνες γονείς.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ένας από τους λόγους που επικαλούνται κάποιοι για να σταματούν τα ελληνικά από τα δημόσια παροικία είναι ότι «η ελληνική παροικία έχει δικά της σχολεία και άρα καλύπτουν τις ανάγκες τους».

Η δικαιολογία αυτή δεν στέκει: Είμαστε φορολογούμενοι και απαιτούμε η γλώσσα μας να διδάσκεται στο δημόσιο σύστημα. Πρέπει. όμως, -το επαναλαμβάνουμε-, να το ζητάμε επίμονα.

Ο «Νέος Κόσμος» θέλει να πιστεύει, ότι μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης των ελληνικών στο Northcote High School, θα υπάρξει σωστή και έγκαιρη αντίδραση της παροικίας και των φορέων της, όχι μόνο για αυτό το σχολείο αλλά για όλα τα δημόσια σχολεία.

Πηγή:neoskosmos.com

ΣΧΟΛΙΟ PANHELLENICPOST

Δεν ξέρουμε ποιες  είναι οι πρακτικές  δυνατότητες που υπάρχουν (εάν υπάρχουν) πιστεύουμε, όμως, ότι η ελληνική κυβέρνηση, είτε σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών, είτε Υπουργείου Παιδείας, είτε μέσω των Προξενικών Αρχών, πρέπει να κάνει ενέργειες προς την κατεύθυνση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Αυστραλίας για να μην καταργηθούν τα Ελληνικά από τα γυμνάσια. 

Είτε στο πλαίσιο μιας διακρατικής συμφωνίας είτε με όποιον άλλο πρόσφορο τρόπο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει και να έρθει σε συνεννόηση με τις αρχές της Αυστραλίας ώστε μαζί και με την απαίτηση των ομογενών γονέων, να υπάρχει και η παρουσία και η αγωνιστικότητα του ελληνικού κράτους να προστατέψει τη μητρική γλώσσα της ομογένειας. ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕΤΕ ΠΑΛΙ ΜΟΝΟΥΣ.

Το Σύνταγμα είναι σαφές: Άρθρο 108: Το Κράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με την πατρίδα.  Επίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων που εργάζονται  έξω από την επικράτεια.

Δεν γίνεται εμείς να νομοθετούμε για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και να βγαίνουν τα ελληνικά από τα σχολεία του κόσμου…