Μέρκελ-Ολάντ:«Το ιερό μας καθήκον γραμμένο στη ρημαγμένη γη του Βερντέν»

Βερντέν, Γαλλία.-Έκκληση για την προστασία της Ευρώπης απέναντι στις «δυνάμεις της διαίρεσης», που εκφράστηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, απηύθυναν από κοινού ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια των τελετών μνήμης για την 100ή επέτειο της Μάχης του Βερντέν.

Ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανία καγκελάριος κατέθεσαν στεφάνι σε κοιμητήριο στη βορειοανατολική Γαλλία προς τιμήν των 300.000 στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους.

«Το ιερό μας καθήκον είναι γραμμένο στη ρημαγμένη γη του Βερντέν και περιορίζεται σε λίγες λέξεις: αγαπάμε την πατρίδα μας, αλλά προστατεύουμε το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη, χωρίς την οποία θα ήμασταν εκτεθειμένοι στις θύελλες της Ιστορίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Μέρκελ και Ολάντ κατέθεσαν στεφάνι προς τιμήν των 300.000 στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους.   (Φωτογραφία:  Reuters )

Μέρκελ και Ολάντ κατέθεσαν στεφάνι προς τιμήν των 300.000 στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους. (Φωτογραφία: Reuters )

Οι δύο ηγέτες που έδωσαν ραντεβού την Κυριακή στο Βερντέν της ανατολικής Γαλλίας, στο πεδίο μίας από τις φονικότερες μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, επισήμαναν τον εύθραυστο χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της εξόδου της Βρετανίας μετά το δημοψήφισμα της 23ής Ιουνίου.

Η Ευρώπη είναι «η μεγαλύτερη κοινότητα δημοκρατικών χωρών, ένα σημείο αναφοράς», αλλά επίσης μία «μεγάλη εύθραυστη ζώνη» που οφείλουμε να προστατεύσουμε, είπε ο Φρανσουά Ολάντ.

Οι δυνάμεις «της διαίρεσης, του κλεισίματος και της οπισθοχώρησης κινούνται και πάλι» σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρθηκε επίσης στις σημερινές «αδυναμίες» της Ευρώπης απέναντι στην προσφυγική κρίση και ζήτησε της έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στις κρίσεις. Για την επιβίωση της Ευρώπης, είναι σημαντικό «να μη κλειστούμε στους εαυτούς μας, αλλά να είμαστε ανοικτοί για τον άλλον».

«Εάν σκεφτόμαστε μόνο με εθνικά κριτήρια, αυτό δεν θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε . Αυτό ισχύει τόσο για την κρίση χρέους στην Ευρώπη, όσο και για την υποδοχή των προσφύγων», είπε.

«Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ιδιαίτερες ευθύνες, μεταξύ αυτών για τον τερματισμό των συρράξεων στις πύλες μας», πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανατολική Ουκρανία, αλλά επίσης «την ευθύνη να υποδεχθούμε τους πληθυσμούς που φεύγουν για να γλιτώσουν τις τραγωδίες και σφαγές».

Η Μάχη του Βερντέν ήταν μία από τις πιο μακρές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς διήρκεσε περισσότερες από 300 ημέρες, από τον Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο του 1916.

Οι σημερινές εκδηλώσεις στο Βερντέν πραγματοποιήθηκαν υπό βροχή και ο Ολάντ κράτησε μια ομπρέλα για την Μέρκελ και τον εαυτό του καθώς περπατούσαν στο γερμανικό κοιμητήριο Κονσενβουά για να καταθέσουν στεφάνι.

Οι εκδηλώσεις για τη Μάχη του Βερντέν δηλώνουν τη στενή σχέση της Γερμανίας με τη Γαλλία. Μόλις το 1984, οι δύο γειτονικές χώρες πραγματοποίησαν κοινή τελετή για τη Μάχη του Βερντέν, κάνοντας άλλο ένα βήμα προς τον τερματισμό δεκαετιών εχθρότητας και δυσπιστίας έπειτα από δύο Παγκοσμίους Πολέμους

Η φωτογραφία του γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν και του Γερμανού καγκελαρίου Χέλμπουτ Κολ που κρατιούνται από το χέρι στο κοιμητήριο Ντουομόν στο Βερντέν έγινε σύμβολο της γαλλο-γερμανικής συμφιλίωσης.

Την ίδια χρονιά η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν επίσης να καταργήσουν σταδιακά τους συνοριακούς ελέγχους, προαναγγέλλοντας τη ζώνη Σένγκεν, την οποία ξεκίνησαν πέντε ευρωπαϊκές χώρες το επόμενο έτος.

Το 2016, ωστόσο, κάποια από αυτά τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να απειλούνται.

Το δημοψήφισμα στη Βρετανία τον Ιούνιο για την παραμονή της στην ΕΕ, η αύξηση των επιθέσεων ισλαμιστών μαχητών, η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μια αργή οικονομική ανάκαμψη έχουν προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των κρατών-μελών και έχουν αυξήσει τις προοπτικές μιας καταστροφικής διάλυσης του ευρώ.

Στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό μήνυμά της η Μέρκελ ανέφερε πως οι σχέσεις της Γερμανίας με τη Γαλλία παρέμειναν σταθερές ακόμη και όταν οι δύο χώρες είχαν αποκλίνουσες απόψεις, και πως η Ευρώπη θα πρέπει να προσαρμοστεί.

«Η Ευρώπη έχει προβλήματα αλλά η Ευρώπη έχει επίσης καταφέρει να κάνει πολλά και έχει διανύσει μακρύ δρόμο. Σε έναν κόσμο παγκόσμιων προκλήσεων είναι σημαντικό να οικοδομηθεί περαιτέρω η Ευρώπη και να προωθηθούν αλλαγές που είναι απαραίτητες» επισήμανε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Sputnik, ΑΠΕ/Γαλλικό