Κάνει πίσω η κυβέρνηση για τις off shore των πολιτικών

Όπισθεν ολοταχώς από την κυβέρνηση μετά το σάλο των αντιδράσεων για τις off shore των πολιτικών.

Όπως ανακοίνωσε η Όλγα Γεροβασίλη, με τροπολογία που κατατίθεται αύριο στη Βουλή, φέρνει ρύθμιση που θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδος.

Η απαγόρευση δεν θα αφορά μόνο σε εξωχώριες εταιρείες αλλά θα είναι «γενική και καθολική».

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες από νομικούς κύκλους, η διάταξη για τις off shore έχει δημοσιευθεί από το πρωί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και μία μόνο ημέρα να ισχύσει, πάει το αξιόποινο για όλους τους πολιτικούς που είχαν ή έχουν off shore και τα παρένθετα τους πρόσωπα.

Η κυβέρνηση «έπραξε το σωστό» με την διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά με την Ελληνική Δημοκρατία, υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η Όλγα Γεροβασίλη υποστηρίζει πως με αυτόν τον τρόπο προσδιορίζονται σαφώς τα όρια της απαγόρευσης ώστε η διάταξη να είναι εφαρμόσιμη και «η απαγόρευση να έχει νόημα».

Η προηγούμενη διάταξη που είχε περάσει επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη, εκτιμά η κα Γερογασίλη, καθώς δεν έδινε τον ορισμό της εξωχώριας εταιρείας και δημιουργούσε «εσκεμμένη σύγυχυση».

«Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν την διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Όποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στη κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά. Σε αυτό τον τόπο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεχτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», κλείνει το δελτίο τύπου.