«Περίοδος χάριτος» 2 μηνών για τις offshore! – Αποχώρησε η ΝΔ

Η τροπολογία ΕΔΩ 

«Περίοδο χάριτος» δύο μηνών δίνει η τροπολογία σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες, χρονικό περιθώριο που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση. Στην επίμαχη τροπολογία, που κατέθεσε την Τετάρτη το πρωί η κυβέρνηση, προβλέπεται καθολική η απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρείες της αλλοδαπής (όχι μόνο offshore) για πολιτικά πρόσωπα και συγγενείς τους.

Η ΚΟ της ΝΔ αποχώρησε από τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης της τροπολογίας, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταγγέλλει δια του Νίκου Δένδια κυβερνητικό εμπαιγμό και αμνήστευση υπευθύνων με τη δημοσίευση της προηγούμενης ρύθμισης σε ΦΕΚ.

«Εισάγετε τροπολογία
τόσο αυστηρή που είναι αντισυνταγματικά και τελικά ανεφάρμοστη και παριστάνουν τη ρομφαία της Δικαιοσύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.

«Η συγκάλυψη κρύβει δράκο… Υπάρχει πρόσωπο να καλύψετε» δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Τι προβλέπεται στην τροπολογία

Η πολυαναμενόμενη τροπολογία της κυβέρνησης, για την τροποποίηση της πρόσφατης ρύθμισης σχετικά με τις εξωχώριες εταιρίες πολιτικών προσώπων που προκάλεσε πολιτικό «σεισμό» προβλέπει καθολική απαγόρευση συμμετοχής είτε των ίδιων είτε μέσω παρένθετων προσώπων στη διοίκηση ή το κεφάλαιο εταιριών με πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά ή σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Σύμφωνα με την τροπολογία ως παρένθετα πρόσωπα ορίζονται σύζυγοι και εν διαστάσει σύζυγοι είτε πρόσωπα με τα οποία οι υπόχρεοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, συγγενείς α’ βαθμού, και φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο ενεργεί για οποιαδήποτε αιτία για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή άλλου προσώπου.

Η απαγόρευση, βάζει των όσων ορίζει η επίμαχη τροπολογία, αφορά στους:

Πρωθυπουργό, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, βουλευτές και ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων, όπως επίσης, τους Γενικούς & Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης.

Στη συγκεκριμένη απαγόρευση εμπίπτουν επιπλέον οι: Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, πρόεδροι – διοικητές – υποδιοικητές και γενικοί διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων, που ελέγχονται από το κράτος.

“Εγώ ξέρω άλλους που έχουν offshore” 

«Εγώ ξέρω άλλους εκτός κυβέρνησης που έχουν offshore, αλλά εγώ δεν κάνω πολιτική σπέκουλα» δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

«Σήμερα κορυφώνεται και τελειώνει το ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού των τελευταίων ημερών η μάχη μεταξύ της ρήσης Γκέμπελς ‘’συκοφαντείτε συκοφαντείτε στο τέλος κάτι θα μείνει’’ και της λαϊκής παροιμίας ‘’καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται’’» τόνισε δε ο υφυπουργός.

«Κανένας υπουργός δεν εμπνεύστηκε τη διάταξη – ήταν διεθνής υποχρέωση της χώρας – κανέναν δεν θέλουμε να καλύψουμε» επέμεινε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

“Ύποπτη διευκόλυνση”

Ύποπτη διευκόλυνση χαρακτήρισε τη διάταξη για τις εξωχώριες εταιρείες ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Θα δούμε ποιον αφορά» δήλωσε με νόημα στον ΣΚΑΪ ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτήρισε μάλιστα την κυβέρνηση, πρόχειρη, αδιαφανή και επικίνδυνη, όταν νομοθετεί.

Όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, δεν πρόκειται για προσωρινής ισχύος νόμο, και είναι επιεικέστερος, καθώς απαγορεύονται offshore μόνο σε μη συνεργάσιμες φορολογικά χώρες. «Υπάρχει θέμα και δεν θεραπεύεται νομικά» επισήμανε, συμφωνώντας με νομικούς κύκλους ότι εφόσον η διάταξη για τις offshore έχει δημοσιευθεί από χθες το πρωί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, ακόμα και μία μόνον ημέρα να ισχύσει, παύει το αξιόποινο για όλους τους πολιτικούς και τα παρένθετα πρόσωπα που είχαν ή έχουν offshore.

«Βατερλό άνευ προηγουμένου» χαρακτηρίζουν στην αντιπολίτευση την υπαναχώρηση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διάταξη για τις εξωχώριες.

Πάντως, την Τρίτη ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επιχείρησε να αντικρούσει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το θέμα, παρά τις αντιδράσεις και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα το εξώφυλλο της Αυγής.

Δήλωση Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΝΔ

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, δήλωσε σχετικά με την κατάθεση τροπολογίας της κυβέρνησης στη Βουλή για τις offshore και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Η Νέα Δημοκρατία έχει καταστήσει εγκαίρως σαφές ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε απόπειρα εξαπάτησης του ελληνικού λαού και γελοιοποίησης των θεσμών, όπως πράττει με την σημερινή της τροπολογία η Κυβέρνηση,  μία μόλις ημέρα μετά τη δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως του Νόμου 4389/2016. Η διάταξη άλλωστε που η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ ψήφισε, παράγει ήδη έννομα  αποτελέσματα και έχει αμνηστεύσει σε ποινικό επίπεδο όσους τυχόν επιθυμούσε η Κυβέρνηση να αμνηστεύσει!

Με τη νέα της τροπολογία, η Κυβέρνηση εισάγει μία διάταξη απολύτως αντισυνταγματική, αντίθετη στο ευρωπαϊκό δίκαιο και πρακτικά ανεφάρμοστη. Κυρίως όμως, υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Σεβόμενοι τον συνταγματικό μας ρόλο ως αξιωματική  αντιπολίτευση, αποχωρήσαμε από την συζήτηση της τροπολογίας, μη δεχόμενοι να συμμετάσχουμε σε μία ακόμη απόπειρα γελοιοποίησης του Κοινοβουλίου και των πολιτών. Στη διαδικασία της αμνήστευσης ας προχωρήσουν μόνοι τους!».