Ντράγκι: Πρώτα τα προαπαιτούμενα μετά η επαναφορά του waiver

Αθήνα

Η ΕΚΤ αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα, αλλά απόφαση για επαναφορά του waiver (την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων στις πράξεις αναχρηματόδοτησης των τραπεζών) δεν πάρθηκε, καθώς αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, είπε ο επικεφαλής της κεντρικής Ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Μόλις τα προαπαιτούμενα (prior actions) εφαρμοστούν, η ΕΚΤ θα αποφασίσει για την επαναφορά του waiver, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. Επισήμανε ωστόσο πως για τη λήψη της απόφασης αυτής θα απαιτηθεί νέα συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, καθώς θα πρέπει να εξεταστούν και οι αποφάσεις του ESM.

Σχετικά με την νομισματική πολιτική ο Μ.Ντράγκι επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή θα υποχωρήσουν και σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, αρκετά μετά το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, που -όπως είπε- θα συνεχιστεί ως τον Μάρτιο 2017 ή και αργότερα αν κριθεί αναγκαίο.

Τονίζοντας πως είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι το περιβάλλον πολύ χαμηλού πληθωρισμού δεν θα εδραιωθεί στην οικονομία της ευρωζώνης, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για να επιτύχει το στόχο του πληθωρισμού. Υπεραμυνόμενος δε των μέτρων που έχει λάβει μέχρι σήμερα η ΕΚΤ για την οικονομία είπε χαρακτηριστικά ότι «έχουν κάνει μεγάλη διαφορά».

Προβλέψεις για ανάπτυξη, πληθωρισμό

Αναφορικά με την κατάσταση στην οικονομία της ευρωζώνης, η ΕΚΤ προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεων της για την ανάπτυξη. Οι οικονομολόγοι της ευρωτράπεζας τοποθετούν το ρυθμό ανάπτυξης για το 2016 στο 1,6%, από 1,4% προηγουμένως, ενώ συνεχίζουν να αναμένουν ανάπτυξη 1,7% το 2017.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο θα συνεχιστεί με χαμηλότερη ρυθμό από το πρώτο. Οι κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης για την ανάπτυξη παραμένουν και σχετίζονται με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και το βρετανικό δημοψήφισμα, επισήμανε.

Σχετικά με τον πληθωρισμό ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά ή και σε αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες και να κινηθεί υψηλότερα το δεύτερο εξάμηνο του 2016 . Η πρόβλεψη για φέτος είναι να διαμορφωθεί στο 0,2% και για το 2017 στο 1,3%.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ απηύθυνε για άλλη μια φορά έκκληση στους πολιτικούς για αποφασιστική συμβολή στην τόνωση της ανάπτυξης με προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών πολιτικών που να στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη.

Έτοιμη η ΕΚΤ για παν ενδεχόμενο στη Βρετανία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη για οποιοδήποτε αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου για την παραμονή της ή μη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως ελπίζει ότι η χώρα θα παραμείνει μέλος της Ένωσης, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη για οποιοδήποτε αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας.

Η ΕΚΤ είναι της άποψης ότι η Βρετανία θα έπρεπε να παραμείνει μέλος της ΕΕ «επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ωφεληθεί από την παραμονή της, αλλά πιστεύουμε ότι και το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης θα ωφεληθεί από την παραμονή του στην ΕΕ», συνέχισε.

Η ΕΚΤ έχει επισημάνει ότι το βρετανικό δημοψήφισμα είναι μία από τις βασικές πηγές πολιτικού κινδύνου που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Δεν έχει ανακοινώσει όμως λεπτομέρειες για τις δικές της προετοιμασίες ενόψει του δημοψηφίσματος και ο Ντράγκι δεν έδωσε διευκρινίσεις όταν ρωτήθηκε για το θέμα, στη συνέντευξη Τύπου.

Newsroom ΔΟΛ