“Στο πόδι” οι ομογενείς για τα ελληνικά στην Αυστραλία

Βικτώρια, Αυστραλία.- Η απόφαση δύο σχολείων της Βικτώριας να καταργήσουν τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, έχει αναστατώσει την ελληνική παροικία από την πρώτη στιγμή που ο “Νέος Κόσμος” αποκάλυψε τις προθέσεις των σχολείων Northcote High School και Balwyn High School.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, σε πρώτη φάση, από του χρόνου θα σταματήσει η διδασκαλία της Ελληνικής μόνο στην πρώτη τάξη (Year 7) και στις επόμενες χρονιές θα καταργηθεί και στις άλλες τάξεις.

 Το Γυμνάσιο στο οποίο φοιτά ένας σημαντικός αριθμός μαθητών ελληνικής καταγωγής


Το Γυμνάσιο στο οποίο φοιτά ένας σημαντικός αριθμός μαθητών ελληνικής καταγωγής

Ωστόσο, το ζήτημα της ελληνικής αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε πολιτειακό επίπεδο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας κίνδυνος που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν, είτε μακροπρόθεσμα είτε βραχυπρόθεσμα, όλες οι γλώσσες των εθνοτικών κοινοτήτων της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Εθνοτικών Σχολείων της Βικτώριας, τα Ελληνικά διδάσκονται σε 38 σχολεία της Βικτώριας, απασχολούνται 411 εκπαιδευτικοί και τα παρακολουθούν 9968 μαθητές και μαθήτριες. Τα μεγέθη αυτά είναι τα μεγαλύτερα από κάθε άλλη γλώσσα που διδάσκεται στη Βικτώρια. Εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς γίνεται αφού υπάρχουν τέτοια “υγιή” νούμερα, να σταματά η εκπαίδευση της γλώσσας σε δύο σχολεία που βρίσκονται σε προάστια όπου το ελληνικό στοιχεία είναι έντονο (σ.σ. Northcote και Balwyn).

ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Ήδη, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και έχει επικοινωνήσει με αρμόδιους φορείς και να αναδείξει το θέμα, ειδικά για το Γυμνάσιο του Northcote. Έχει έρθει επαφή με την βουλευτή της περιοχής και πολιτειακή υπουργό Θεμάτων Γυναικών στην κυβέρνηση Andrews, Fiona Richardson, και έχει ενημερώσει για το θέμα το γραφείο της υπουργού Τζένης Μικάκου. Ο πρώην δήμαρχος Darebin, Σταύρος Τσίτας, έχει ήδη δηλώσει “παρών” στις προσπάθειες της Κοινότητας.

Ο υπεύθυνος θεμάτων εκπαίδευσης της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Θεόδωρος Μάρκος, αναμένεται να έχει συνομιλίες με την Μαρία Δικαίου, πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών και τον επικεφαλής της εκστρατείας “Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο”, Μάικ Ζαφειρόπουλο, για να καθοριστεί μια κοινή γραμμή που θα ακολουθηθεί στο θέμα.

Παράγοντες της Κοινότητας έχουν έρθει σε επαφή με γονείς μαθητών που παρακολουθούν την Ελληνική στο Northcote High School, αλλά και με γονείς μαθητών δημοτικών σχολείων της περιοχής, οι οποίοι θα επιθυμούσαν να στείλουν τα παιδιά τους στο εν λόγω σχολείο για να συνεχίσουν την εκμάθηση της Ελληνικής.

Το νέο μέλος του Συμβουλίου Εθνοτικών Κοινοτήτων της Βικτώριας, Κρις Παυλίδη (Ethnic Communities Council of Victoria), δήλωσε στον “Νέο Κόσμο”, ότι η διδασκαλία της ελληνικής είναι καταλυτικός παράγοντας για την προάσπιση του ελληνικού, και κατ’ επέκταση, του δυτικού πολιτισμού.

“Είναι απογοητευτικές αυτές οι αποφάσεις και το εικόνα που δίνεται για τις επόμενες γενιές δεν είναι καθόλου αισιόδοξη για την διατήρηση της γλώσσας”. Η κ. Παυλίδη θα φέρει το θέμα στην επόμενη συνάντηση των μελών του Συμβουλίου στα τέλη του μήνα όπου και θα καταθέσει σχετική εισήγηση. Η κ. Παυλίδη επεσήμανε ότι το θέμα θα πρέπει να πάει πιο “ψηλά” στην ατζέντα των συζητήσεων, όπως για παράδειγμα, στην Επιτροπή Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων όπου εκεί προεδρεύει η ομογενής Helen Kapalos, αλλά και στο Υπουργείο Παιδείας της Βικτώριας. Η κ. Παυλίδη δεσμεύτηκε να έχει συνάντηση για το θέμα με την κ. Κapalos πολύ σύντομα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εθνοτικών Σχολείων Αυστραλίας, (Australian Federation of Ethnic Schools Associations), Τάσος Δουβαρτζίδης, πιστεύει ότι αν και τα τελευταία χρόνια μειώνεται ο αριθμός των κρατικών σχολείων που προσφέρουν το μάθημά της ελληνικής γλώσσας, η ομογένεια έχει εφησυχάσει. “Είναι ανάγκη να αλλάξουμε σκεπτικό, αφού η υπόθεση της γλώσσας μας είναι κυρίως δικό μας ζήτημα και δική μας ευθύνη και οφείλουμε να λειτουργούμε αυτόφωτα και να μη βασιζόμαστε στις κρατικές χρηματοδοτήσεις” δήλωσε ο κ. Δουβαρτζίδης στον “Ν.Κ.”.