Ο ιμάμης διαβάζει το κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά, μετά από 85 χρόνια

Από σήμερα και μέχρι τις 7 Ιουλίου, η πρώτη πρωινή προσευχή του Ραμαζανιού διαβάζεται μέσα στην Αγιά Σοφιά, μετά από απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει το βυζαντινό μνημείο σε τζαμί, για όλη τη διάρκεια της μεγαλύτερης γιορτής των Μουσουλμάνων. (ΣΧΟΛΙΟ PANHELLENIC POST:  Αλήθεια η UNESCO τι κάνει; Έτσι “προστατεύει” τα Ιστορικά Μνημεία; Θα πείτε, ό,τι έκανε και όταν οι Τούρκοι είχαν μετατρέψει την Αγια Σοφια σε λαϊκή εμποροπανήγυρη, και σε Έκθεση Ειδών Υγιεινής! ΤΙΠΟΤΑ).

Η πρώτη προσευχή διαβάστηκε σήμερα στις 2.00 τα ξημερώματα, παρουσία του γενικού γραμματέα θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος γι αυτή την ιστορική στιγμή. Ο Γκιορμέζ κατά τη διάρκεια της εκπομπής είπε ότι η μετάδοση από την Αγία Σοφία γίνεται μετά από ειδική άδεια του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στο οποίο υπάγεται το μουσείο της Αγίας Σοφίας.

Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε… τζαμί θα διαρκέσει για 30 ημέρες, από τις 6 Ιουνίου μέχρι και τις 7 Ιουλίου ενώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Daily Sabah, το κρατικό κανάλι θα αναμεταδίδει από την Αγιά Σοφιά το πρόγραμμα sahur, δηλαδή την πρωινή προσευχή πριν από τη νηστεία.

Η Αγιά Σοφιά λειτούργησε για 916 χρόνια ως εκκλησία και μετά την Άλωση για 482 χρόνια ως τζαμί. Τα τελευταία 85 χρόνια λειτουργεί ως Μουσείο, μέχρι σήμερα που ξανακούστηκε μέσα στο Βυζαντινό μνημείο το Κοράνι.

( ΣΧΟΛΙΟ PANHELLENIC POST: ‘Οχι δεν θα ρωτήσουμε τι έκαναν τα συναρμόδια ελληνικά Υπουργεία. Δεν περιμέναμε να κάνουν και κάτι...)

Το Υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Καταδικάζουμε ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού.

Εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι  ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες”.