Προβάδισμα ΝΔ με 5,2% και πρωταγωνιστή την αδιευκρίνιστη ψήφο

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με 5,2 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με κρίσιμο παράγοντα την αδιευκρίνιστη ψήφο, δείχνει νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής».

Στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου, η ΝΔ υποστηρίζεται από το 30,8%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 25,6%.

Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή (8,7%), ενώ για την τέταρτη θέση μάχονται ΚΚΕ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, με 7,5% και 7,4% αντίστοιχα.

Φωτογραφία ΑΠΕ

Φωτογραφία ΑΠΕ

Η Βουλή εμφανίζεται 9κομματική, με την Ένωση Κεντρώων, την Πλεύση Ελευθερίας, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το Ποτάμι να βρίσκονται ανάμεσα στο 4,6% και το 3%.

Κρίσιμο μέγεθος ωστόσο φαίνεται να αποτελεί η αδιευκρίνιστη ψήφος, καθώς το 29,5% των πολιτών δηλώνει είτε ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει, είτε ότι θα προτιμήσει να απόσχει από τις κάλπες.

Απογοήτευση με την κυβέρνηση

Η έρευνα καταδεικνύει την απογοήτευση των ψηφοφόρων από το έργο της κυβέρνησης, με το 76,9% να το κρίνει «αρνητικά» ή «μάλλον αρνητικά».

Η φθορά αποτυπώνεται στην παράσταση νίκης, όπου η ΝΔ έχει τεράστιο προβάδισμα 40,8 μονάδων έναντι της Κουμουνδούρου, με 61,4% έναντι 20,6%.

Τα προβλήματα της κυβέρνησης φαίνονται και στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με 1,1 μονάδα, με 29,1% έναντι 28%.

Παρά ταύτα, η δικομματική φαίνεται να έχει ακόμα το μέλλον της στα χέρια της, καθώς η εφεξής πορεία της χαρακτηρίζεται ως ο σημαντικότερος παράγοντας στην επιλογή κόμματος από το 37,6% των πολιτών. Αντίθετα, μόνο το 12,1% θα κρίνει με γνώμονα την πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, η πλειοψηφία των πολιτών δεν φαίνεται να είναι υπέρ της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές, καθώς το 56,2% δηλώνει ότι θα προτιμούσε να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση. Το 35,5% κρίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κάλπες πριν το τέλος της τετραετίας.