Βέλγιο – Ιταλία 0-2, ισόπαλες Σουηδία και Β.Ιρλανδία

Αθήνα.- Το αμυντικό τείχος που ύψωσε η Ιταλία αποδείχθηκε αδιαπέραστο για το Βέλγιο. Ετσι, η Σκουάντρα Ατζούρα επικράτησε 2-0 στο πρώτο ντέρμπι του EURO 2016 και απέκτησε από σήμερα προβάδισμα πρόκρισης από τον Ε΄ όμιλο της διοργάνωσης. Ο Εμανουέλε Τζακερίνι πέτυχε το πρώτο γκολ στο 32΄ και ο Γκρατσιάνο Πελέ στο 90+3΄ της αναμέτρησης που διεξήχθη στο νέο μεγαλοπρεπές στάδιο της Λιόν.

Προπονητικό ρεσιτάλ του Αντόνιο Κόντε στο α΄ ημίχρονο. Λίγες εβδομάδες πριν αναλάβει την Τσέλσι, ο 47χρονος προπονητής κατάφερε να… βραχυκυκλώσει ολοκληρωτικά το Βέλγιο με το 3-5-2. Κάτω από τα δοκάρια ο πιο ηγετική φυσιογνωμία του EURO 2016, o Τζίτζι Μπουφόν.

Οι Κιελίνι, Μπονούτσι, Μπαρτσάλι υπενθύμισαν ότι οι Ιταλοί βγάζουν εδώ και δεκαετίες τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς. Μπροστά τους ο Ντε Ρόσι σε ιδανικό ρόλο ανασταλτικού χαφ, ενώ οι δύο φουλμπακ Καντρέβα και Νταρμιάν κυριαρχούσαν στις πτέρυγές τους.

Αν ήταν και λίγο πιο αποτελεσματικός ο Γκρατσιάνο Πελέ, ίσως το προβάισμα στο ημίχρονο να ήταν μεγαλύτερο από αυτό που διαμορφώθηκε στο 32΄. Από μπαλιά του Μπονούτσι (μέχρι και ασίστ έβγαλε ο σέντερ μπακ των Ατζούρι) ο Εμανουέλε Τζακερίνι βρέθηκε στην περιοχή και με υποδειγματικό κοντρόλ-εκτέλεση έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Κουρτουά.

Το Βέλγιο, μια ομάδα που σφύζει από ταλέντο και με σούπερ σταρ όπως οι Αζάρ, Ντε Μπράιν δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στον ιταλικό «κυνισμό». Στο 53΄ ο Ντε Μπράιν ήταν αυτός που έβγαλε εκπληκτική πάσα στον Λουκάκου, ο οποίος πλάσαρε τον Μπουφόν και είδε τη μπάλα να καταλήγει λίγο άουτ στην μεγαλύτερη στιγμή των «κόκκινων διαβόλων».

Αργησε ο Βίλμοτς να βάλει στο ματς τον Καράσκο και επέμεινε άσκοπα στον Φελαϊνϊ αφού η ικανότητά του στον αέρα, εξουδετερώνεται από την ιταλική κυριαρχία στον τομέα αυτόν. Παράλληλα, οι Ιταλοί προσπάθησαν να τελειώσουν το ματς με μια αντεπίθεση που κατέληξε σε «κεραυνό» του Ιμόμπιλε και σπουδαία απόκρουση του Κουρτουά στο 85΄.

Κόπωση υπήρχε και το Βέλγιο πίεσε στο τελευταίο δεκάλεπτο, όμως κάτι… έλειπε στην τελική προσπάθεια κι έτσι οι Ατζούρι έφτασαν σε μια σπουδαία νίκη, καθώς ο Πελέ διαμόρφωσε το τελικό σκορ στις καθυστερήσεις.

Διαιτητής: Μαρκ Κλάτενμπεργκ (Αγγλία)

Κίτρινες: Κιελίνι, Μπονούτσι, Εντερ, Μότα

ΒΕΛΓΙΟ (Μαρκ Βίλμοτς): Κουρτουά, Σιμάν (76΄ Καράσκο), Αλντερβάιρελντ, Βερμέλεν, Βερτόνγκεν, Βίτσελ, Ναϊνγκολάν (62΄ Μέρτενς), Φελαϊνί, Ντε Μπράιν, Αζάρ, Λουκακού (73΄ Οριγκί).

ΙΤΑΛΙΑ (Αντόνιο Κόντε): Μπουφόν, Μπαρτσάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι, Ντε Ρόσι (78΄ Τιάγκο Μότα), Παρόλο, Τζακερίνι, Καντρέβα, Νταρμιάν (58΄ Ντε Σίλιο), Έντερ (75΄ Ιμόμπιλε), Γκρατσιάνο Πελέ

Σουηδία – Β.Ιρλανδία 1-1

Ισόπαλες 1-1 αναδείχθηκαν Ιρλανδία και Σουηδία στο Σεν Ντενί, στην πρεμιέρα του Ε’ ομίλου του EURO 2016. Και τα δύο τέρματα σημειώθηκαν από τους Ιρλανδούς που προηγήθηκαν με τον Χούλαχαν στο 48′ και ισοφαρίστηκαν από αυτογκόλ του Κλαρκ στο 71′.

Με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα η Ιρλανδία έδειξε τα «δόντια» της. Πρώτα στο 32΄ με πολύ μεγάλη ευκαιρία του αρχηγού Τζον Ο’Σέι και αμέσως μετά στο 36΄ με ένα σουτ από 25 μέτρα του Τζεφ Χέντρι που εξουδετέρωσε τον Ιζακσον και τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι. Θα περίμενε κανείς ότι η ανάπαυλα θα λειτουργούσε αφυπνιστικά για τους «Βίκινγκς» του Ερικ Χάμρεν. Φευ!

Ο «Πράσινος Στρατός» συνέχισε την επέλασή του και μόλις στο 48΄ ο Κόουλμαν γύρισε τη μπάλα από δεξιά και ο Χούλαχαν με δυνατό σουτ άνοιξε το σκορ. Δύο λεπτά αργότερα καταγράφηκε και η πρώτη ευκαιρία των Σουηδών με τον Φόρσμπεργκ να σουτάρει άουτ από πολύ πλεονεκτική θέση.

Με τους Ιμπραϊμοβιτς, Μπεργκ αποκομμένους και τον -βετεράνο πλέον- Κιμ Κάλστρομ να μην μπορεί να δημιουργήσει, το πρόβλημα ήταν πολύ σοβαρό για τον Ερικ Χάμρεν που είχε ήδη «σπαταλήσει» μια αλλαγή στη θέση του τραυματία Λούστιγκ. Ετσι, έριξε στο ματς τον Γκουϊντέτι που έδωσε «πνοή» στην επίθεση και έκανε τη Σουηδία πιο απειλητική.

Ωστόσο, το γκολ της ισοφάρισης προήλθε από… πράσινη φανέλα. Από γύρισμα του Ζλάταν στο 71΄ (είχε πάρει τη μπάλα από εξαιρετικό τακουνάκι του Γκουϊντέτι) ο Κλάρκ έστειλε με κεφαλιά τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του.

Οι Σκανδιναβοί δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την ανωτερότητά τους στο τελευταίο 20λεπτο της αναμέτρησης κι έτσι το σκορ έμεινε στο 1-1, ίδιο με τη προηγούμενη και μοναδική επίσκεψή τους στο Stade de France με αντίπαλο τη Γαλλία, τον Φεβρουάριο του 2005.

Διαιτητής: Μίλοραντ Μάζιτς (Σερβία)

Κίτρινες: ΜακΚάρθι, Γουϊλαν – Λίντελοφ

ΙΡΛΑΝΔΙΑ (Μάρτιν Ο’Νιλ): Ράντολφ, Κόουλμαν, Ο’Σέι, Κλαρκ, Μπρέιντι, Γουίλαν, ΜακΚάρθι (85΄ ΜακΓκίντι), Χέντρικ, Χούλαχαν (78΄ Κιν), Γουόλτερς (63΄ ΜακΚλίν), Λονγκ.

ΣΟΥΗΔΙΑ (Ερικ Χάμρεν): Ίζακσον, Λούστιγκ (45΄ Ερικ Γιόχανσον), Λίντελεφ, Γκράνκβιστ, Μάρτιν Όλσον, Λεβίτσκι (86΄ Εκνταλ), Κάλστρομ, Σεμπάστιαν Λάρσον, Φόρσμπεργκ, Μπεργκ (59΄ Γκουϊντέτι), Ιμπραϊμοβιτς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ