Κρις Σπύρου: Ο Ερντογάν αναγνώρισε την Ιερότητα της Αγίας Σοφίας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Την θρησκευτική δομή και την Ιερότητα του συμβόλου της Χριστιανικής Πίστης,  της Αγίας του Θεού Σοφίας, της Αγιάς Σοφιάς, αναγνώρισε, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με την απόφασή του να διατάξει τον Μουφτή, την περίοδο του Ραμαζανίου, να εκφωνήσει στίχους του Κορανίου από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας.  Αυτό υποστήριξε, σε συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της Τρίτης 14 Ιουνίου 2016, από την Ελληνοαμερικανική Ένωση, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας κ. Κρις Σπύρου, επισημαίνοντας ότι όχι σε “Μουσείο” αλλά μόνον “σε μία χριστιανική εκκλησία επιτρέπεται να προσευχηθούν Μουσουλμάνοι και το αντίθετο”.  cspirou1

Στην συνέντευξή του ο κ. Σπύρου -την οποία παρακολούθησε και ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, αρκετοί δημοσιογράφοι και η Panhellenic Post, ενώ την μαγνητοσκόπηση επιμελήθηκε ο Τάσος Μπιρσίμ- τόνισε ότι αυτό που έκανε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, ισοδυναμεί με ακύρωση του κυβερνητικού Διατάγματος του 1934 με το οποίο ο προκάτοχός του τότε Πρόεδρος της Τουρκίας  Στρατηγός Κεμάλ  Ατατούρκ, είχε μετατρέψει, πάλι με πολιτική απόφαση, το «τζαμί της Αγίας Σοφίας» σε τουρκικό Μουσείο.

Ο κ. Σπύρου, έχοντας στο πλευρό του τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας, Σπύρο Σουρτζή, απάντησε σε ερωτήματα, χάραξε τα επόμενα βήματα στην διεκδίκηση της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως Ιερού Ναού-σύμβολο της Ορθοδοξίας και τα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τόσο το νομικό σκέλος, με τους πλέον ειδικούς στην «διεκδίκηση» διεθνείς δικηγόρους, όσο και διαπραγματεύσεις απευθείας με τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τους  θρησκευτικούς ηγέτες της γείτονος.

Στο ερώτημα εάν η ανακίνηση του θέματος της τέλεσης Λειτουργίας στην Αγιά Σοφιά θα εγείρει απαιτήσεις από την πλευρά του Νταγίπ Ερντογάν για άνοιγμα παλιών τζαμιών στην Αθήνα και αλλού για τους Μουσουλμάνους, ο κ. Σπύρου απάντησε ότι τους θρησκευτικούς χώρους  τους προσδιορίζουν οι θρησκευτικοί και όχι οι πολιτικοί ηγέτες.

Σε άλλο ερώτημα εάν έχει ζητήσει τη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο κ. Σπύρου απάντησε ότι το θέμα «δεν είναι της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης. Το θέμα είναι των πιστών». Ειδικότερα δε για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο κ. Σπύρου είπε ότι «ο Πατριάρχης τελεί  και αυτός υπό κατοχή” όπως και οι θρησκευτικοί χώροι της χριστιανοσύνης στην Τουρκία “και επομένως, είπε, εάν τον εμπλέξουμε θα καταστήσουμε δυσχερέστερη τη θέση του».

Σε άλλο ερώτημα εάν προτίθεται να αναζητήσει νομική υποστήριξη από Κούρδους νομικούς στην περίπτωση που Τούρκοι νομικοί αρνηθούν να αναλάβουν την υπόθεση στα τουρκικά Δικαστήρια, ο κ. Σπύρου έπλεξε το εγκώμιο των δικηγόρων της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, του Αμερικανού Λένη Νταίβης και του Κύπριου Δημητριάδη, εξηγώντας ότι έχουν πετύχει νίκες «σε όλες τις αγωγές αποζημίωσης που έχουν καταθέσει σε τουρκικά Δικαστήρια”. Ο κ. Δημητριάδης, μάλιστα, έχει επιτύχει απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την υπόθεση Λοϊζίδου στα Κατεχόμενα, που λέει ότι «η κατοχή δεν συνιστά ιδιοκτησία».

Στην εισήγησή του ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε σε παλαιότερη θετική δήλωση του Επικεφαλή της Διεύθυνσης Θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας κ. Αλί Μπαρντάκογλου ο οποίος απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου είχε δηλώσει πως : «η Τουρκία δεν θα γίνει χριστιανική χώρα, επιτρέποντας σε τρεις με πέντε εκκλησιές να διεξάγουν θρησκευτικές τελετές».

Επίσης αναφέρθηκε στις Εντολές του Προφήτη Μωάμεθ, που είναι σφραγισμένες με το αποτύπωμα της παλάμης Του, και οι οποίες σαφώς αποτρέπουν τους Μουσουλμάνους από του να καταστρέφουν χριστιανικές εκκλησίες, να εμποδίζουν τυχόν ανακαίνισή τους ή να μην κάνουν σεβαστή την ιερότητα των χριστιανικών εκκλησιών.

Ο κ. Σπύρου υπενθύμισε την απόπειρα τελέσεως Θείας Λειτουργίας στην Αγιά Σοφιά (2010) από αντιπροσωπεία πιστών της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας οι οποίοι ευρίσκοντο καθ΄οδόν προς την Κωνσταντινούπολη όταν τους κινητοποιήθηκε ηλεκτρονικά η απαγόρευση από τον Ταγίπ Ερντογάν εισόδου τους στην Τουρκία. Η Θεία Λειτουργία είχε, τελικά, τελεστεί στα σύνορα, στην “αόρατη” Αγία Σοφία.

Τέλος, με αφορμή και την επίσκεψη στην Αγια Σοφιά (Μάιος 2013) του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα,ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε σε επιστολή που είχε απευθύνει τότε στον Αμερικανό Πρόεδρο, με μια σειρά ερωτημάτων για την απαράδεκτη κατάσταση της Εκκλησίας (περιστέρια, γάτες και είδη υγιεινής!) αλλά και στο  ψήφισμα 306 του Αμερικανικού Κογκρέσσου  (με ψήφους 436 υπέρ και 1 κατά) που καλούσε την τουρκική Κυβέρνηση να επιστρέψει όλες τις κλεμμένες εκκλησίες στους νόμιμους δικαιούχους τους.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ

<<Δήλωση του αξιότιμου κ. Κρις Σπύρου, Προέδρου της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22,

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2016, 12:30 μ.μ.

Κυρίες και κύριοι,

Όπως σας είναι γνωστό, πρόσφατα η κυβέρνηση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διέταξε την ανάγνωση του Κορανίου στην μεγάλη Εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας, στην Αγιά Σοφιά. Στον καθεδρικό ναό της Ορθοδοξίας και σύμβολο της Ορθοδόξου Χριστιανικής πίστης.

Η ερώτηση είναι. Ως τι ο Πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε να διατάξει μουφτή της Ισλαμικής θρησκείας να αναγνώσει αποσπάσματα του Κορανίου σε χριστιανική εκκλησία;

Η απάντηση είναι: Ο φαντασιόπληκτος χαλίφης, του Σουνιτικού ισλαμικού δόγματος, Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε να αποδεχθεί ότι η μεγάλη εκκλησία της Αγίας Σοφίας δεν μπορεί να μετατραπεί σε τζαμί. Η μετατροπή για να ισχύει, πρέπει να γίνει από τον σημερινό ηγέτη της θρησκείας του Ισλάμ. Ο οποίος όμως, δεν μπορεί να μετατρέψει χριστιανική εκκλησία σε τζαμί, διότι αυτό είναι ανεπίτρεπτο από τις εντολές του Μεγάλου Προφήτη Μωάμεθ. Και ασφαλώς, η Αγιά Σοφία δεν είναι μουσείο, όπως το ανακήρυξε το 1934 ο Κεμάλ Ατατούρκ. Είναι χριστιανική εκκλησία και το σύμβολο της Ορθοδοξίας.

Αυτό μας οδηγεί στην επόμενη ερώτηση. Ποιος θρησκευτικός ηγέτης του Σουνιτικού δόγματος του Ισλάμ επιβεβαίωσε την διεκδίκηση της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, ότι η μεγάλη εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας, η Αγιά Σοφιά, είναι χριστιανική εκκλησία και το σύμβολο της Ορθοδοξίας;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι: Ο Αλί Μπαρντάκογλου. Ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ο οποίος στις 26 Αυγούστου 2010, έκανε την ακόλουθη επίσημη δημόσια δήλωση:

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛΙ ΜΠΑΡΝΤΑΚΟΓΛΟΥ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

«Η Αγία Σοφία θα μπορούσε να φιλοξενήσει θρησκευτικές τελετές, λέει κορυφαίος Τούρκος αξιωματούχος»

ΑΓΚΥΡΑ – Radikal | 26/8/2010 12:00:00 πμ | Tarık Işık

«Παραμερίζοντας κάθε φόβο για τις θρησκευτικές τελετές μέσα σε ναούς, κορυφαίος Τούρκος θρησκευτικός αξιωματούχος έχει εκφράσει τη δεκτικότητά του σχετικά με την άδεια τέλεσης τέτοιου είδους τελετών στην Αγία Σοφία.

Παραμερίζοντας τους φόβους ότι η διεξαγωγή θρησκευτικών τελετών στις εκκλησίες θα υπονόμευε τον ισλαμικό χαρακτήρα της Τουρκίας, ο κορυφαίος θρησκευτικός αξιωματούχος της χώρας εξέφρασε τη δεκτικότητά του στο να επιτραπούν τέτοιες τελετές στην περίφημη Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

«Η Τουρκία δεν θα γίνει χριστιανική χώρα, επιτρέποντας σε τρεις με πέντε εκκλησίες να διεξάγουν θρησκευτικές τελετές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αλί Μπαρντάκογλου, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια του γεύματος Ιφτάρ, την Τετάρτη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μπαρντάκογλου ζήτησε την επαναλειτουργία της Εκκλησίας του Αγίου Παύλου στην Ταρσό, μια περιοχή της νότιας επαρχίας της Μερσίνης. Σύμφωνα με σχόλια που ο ίδιος επανέλαβε στο Ιφτάρ είπε: «Θεωρώ ότι είναι πιο σωστό, η Εκκλησία του Αγίου Παύλου στην Ταρσό να χρησιμοποιείται ως εκκλησία, παρά με το σημερινό της ρόλο ως μουσείο». «Οι Χριστιανοί έχουν παράλληλες απαιτήσεις.»

Ως απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια του γεύματος, σχετικά με το εάν η Αγία Σοφία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κέντρο για θρησκευτικές τελετές, ο Μπαρντάκογλου είπε ότι το θέμα δεν είναι στην ατζέντα της Διεύθυνσης ακόμα, αλλά ότι η Διεύθυνση υποστηρίζει την ελευθερία και το δικαίωμα κάθε ατόμου να προσκυνήσει με το δικό του τρόπο.

«Δεν πρόκειται για μια απόφαση που μπορούμε να λάβουμε εμείς. Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων εκφράζει την άποψή της όταν της ζητηθεί», δήλωσε ο κορυφαίος θρησκευτικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Διεύθυνση τάσσεται υπέρ της ελευθερίας, όχι μόνο για τους χριστιανούς στην Τουρκία, αλλά και για τους Μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, της Αλβανίας και της Μακεδονίας, όπως και για τους χριστιανούς που ζουν σε άλλα μέρη.

Η Αγία Σοφία, αρχικά χριστιανική εκκλησία, μετατράπηκε σε τζαμί, αφού ο Σουλτάνος Μεχμέτ ο Πορθητής πολιόρκησε την Κωνσταντινούπολη το 1453, ως μέρος της προσπάθειας των Οθωμανών να μετατρέψουν την πόλη σε Ισλαμική. Ξεκίνησε να λειτουργεί ως μουσείο το 1935.»

Η δήλωση λοιπόν του Αλί Μπαρντάκογλου έγινε με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου. Ο οποίος του ζήτησε να διευκρινίσει το εξής: Εάν η Αγιά Σοφιά θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κέντρο για θρησκευτικές τελετές.

Η ερώτηση του δημοσιογράφου είχε γίνει στο πλαίσιο της γνώσης του, ότι χριστιανική εκκλησία δεν μπορεί να μετατραπεί σε τζαμί από θρησκευτικό ηγέτη του Ισλάμ.

Γιατί δεν μπορεί να μετατραπεί χριστιανικός εκκλησιαστικός χώρος σε τζαμί του Ισλάμ; Γιατί οι εντολές του Μεγάλου Προφήτη Μωάμεθ, δοξασμένο να είναι το όνομά του,

ήταν και παραμένουν σαφέστατες όσον αφορά στους χριστιανούς και στους χώρους λατρείας των χριστιανών.

Είπε επί λέξει ο Μεγάλος Προφήτης Μωάμεθ στους πιστούς της θρησκείας του Ισλάμ:

«Τούτο είναι το μήνυμα του Μωάμεθ Ιμπν Αμπτουλάχ ως διαθήκη σε αυτούς που ασπάζονται τη Χριστιανοσύνη. Όπου κι αν βρίσκονται, είμαστε μαζί τους.

* Υπηρέτες, βοηθοί και οπαδοί μου, στηρίξτε τους Χριστιανούς, γιατί οι Χριστιανοί είναι πολίτες μου. Και μα τον Αλλάχ, κατακρίνω και οργίζομαι για όλα όσα τους δυσαρεστούν.

* Κανένας να μην καταστρέψει τον Οίκο της θρησκείας τους. Να προκαλέσει ζημιά ή να μεταφέρει κάτι από αυτόν σε οικίες Μουσουλμάνων. Αν κάποιος πάρει κάτι από αυτά, θα παραβιάσει τη διαθήκη του Θεού και θα δείξει ανυπακοή στον Προφήτη του.

* Οι Εκκλησίες τους πρέπει να προστατεύονται. Δεν πρέπει να τους εμποδίζονται απο το να τις ανακαινίσουν. Η ιερότητα των Εκκλησιών τους επιβάλλεται να είναι σεβαστή.

* Κανένας από το έθνος του Ισλάμ δεν μπορεί να παρακούσει αυτή τη διαθήκη μέχρι την Τελευταία Ημέρα».

Επειδή λοιπόν δεν ήρθε ακόμη η «Τελευταία Ημέρα», όπως ο Προφήτης Μωάμεθ προφήτευσε, δεν μπορεί ο Ερντογάν να παραβιάσει τις εντολές του Μεγάλου Προφήτη Μωάμεθ. Ούτε ο σημερινός θρησκευτικός ηγέτης του Ισλάμ μπορεί. Οι εντολές του Μεγάλου Προφήτη Μωάμεθ είναι σφραγισμένες με το αποτύπωμα της παλάμης του χεριού του.

Μετά την δημόσια δήλωση του Αλί Μπαρντάκογλου, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η οποία διαδέχθηκε προγενέστερη δήλωσή του, ότι η Αγιά Σοφιά είναι χριστιανική εκκλησία, ως Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, εγώ, ενημέρωσα γραπτώς τον Αλί Μπαρντάκογλου για την πρόθεση της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας να τελέσει θεία λειτουργία στην Αγιά Σοφιά στο πλαίσιο της «Κωνσταντινούπολης, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2010».

Τότε ενημέρωσα τον κ. Μπαρντάκογλου για την αίτηση μας στον κ. Ερντογάν να επιτρέψει την τέλεση θείας λειτουργίας στο πλαίσιο του προσδιορισμού της «Κωνσταντινούπολης, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2010». Κάλεσα δε τον Αλί Μπαρντάκογλου να έρθει να συμπροσευχηθεί μαζί μας στις 17 Σεπτεμβρίου 2010 εντός του πλαισίου που ο ίδιος είχε προσδιορίσει με τις δημόσιες δηλώσεις του, ότι η Αγιά Σοφιά είναι εκκλησία, μέσα στην οποία μπορούν να προσευχηθούν χριστιανοί και μουσουλμάνοι.

Δυστυχώς ο κ. Ερντογάν στις 16 Σεπτεμβρίου 2010, απαγόρευσε την είσοδο των πιστών της Ορθοδοξίας στο τουρκικό έδαφος. Έτσι, δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να προσκαλέσουμε

τον Αλί Μπαρντάκογλου να συμπροσευχηθεί μαζί μας στην τέλεση θείας λειτουργίας στην αόρατη Αγιά Σοφιά. Στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, το πρωί της 17ης Σεπτεμβρίου 2010.

Το 2013 επισκέφθηκε το «Μουσείο» της Αγίας του Θεού Σοφίας ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, συνοδευόμενος για πρώτη φορά, από Πρωθυπουργό της Τουρκίας. Η φωτογραφία που βλέπετε στην οθόνη δείχνει τον Πρόεδρο Ομπάμα να ακούει τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τον ξεναγούσε στον Ιερό Ναό.

Μην γνωρίζοντας τι έλεγε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Πρόεδρο Ομπάμα στις 12 Μαΐου 2013 απηύθυνα επιστολή προς τον Πρόεδρο Ομπάμα, εσωκλείοντας μάλιστα φωτογραφίες από την ξενάγησή του αλλά και από προηγούμενες χρήσεις του «Μουσείου» της Αγίας του Θεού Σοφίας.

Στην φωτογραφία που βλέπετε τώρα, ρώτησα τον Πρόεδρο Ομπάμα μέσω της επιστολής μου: «Αναρωτιέμαι κύριε Πρόεδρε, τι Σας είπε ο Πρωθυπουργός κύριος Ερντογάν για τον ιερό χριστιανικό τρούλο με την εικόνα της Παρθένου Μαρίας που κρατούσε τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της; Μήπως Σας είπε ότι η εικόνα αυτή, ήταν μέρος της χριστιανικής έκθεσης γκράφιτι που έγινε στη σύγχρονη Τουρκία; Ή πώς η χριστιανική αυτή εικόνα τυχαίνει να βρίσκεται στον τοίχο του Μουσείου;»

Στην φωτογραφία που προβάλλεται τώρα, η οποία δείχνει την ψηφιδωτή τοιχογραφία της Δέησης του Ιησού Χριστού παρουσία της Παναγίας και του Ιωάννου του Προδρόμου. Ρωτώ τον Πρόεδρο Ομπάμα: «Τι είπε ο Πρωθυπουργός κύριος Ερντογάν για την ανεκτίμητη χριστιανική ψηφιδωτή τοιχογραφία της Δέησης του Ιησού Χριστού παρουσία της Παναγίας και του Ιωάννου του Προδρόμου; Μήπως ανέφερε ότι το χριστιανικό αυτό ψηφιδωτό της Δέησης καταστρέφεται καθημερινά από τους “φύλακες” του Μουσείου που πωλούν κομμάτι κομμάτι τις χρωματιστές ψηφίδες που απαρτίζουν την εικόνα και κάποιες από αυτές είναι χρυσές, έναντι αμοιβής;»

Και για την φωτογραφία που βλέπετε τώρα στην οθόνη, ρώτησα τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής: «Στην φωτογραφία αυτή φαίνεται κύριε Πρόεδρε να χαϊδέυετε μια γάτα που εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά Σας, μέσα στο “Μουσείο της Αγίας Σοφίας”. Μήπως ο πρωθυπουργός κύριος Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η γάτα βρισκόταν μέσα στην Αγία Σοφία, στο πλαίσιο της τουρκικής οργανωτικής επιτροπής φιλοξενίας για την επίσκεψη του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών; Ή μήπως ισχυρίστηκε ότι η γάτα ήταν μέρος της έκθεσης οικιακών ζώων στο εσωτερικό του Μουσείου, εκείνη την ημέρα;»

«Και τι σας είπε ο Πρωθυπουργός κύριος Ερντογάν για την παρουσία περιστεριών μέσα στο Μουσείο της Αγίας Σοφίας;» Σύμφωνα με την φωτογραφία που προβάλλεται;

«Και τι πιστέυετε κύριε Πρόεδρε, θα σας έλεγε ο κύριος Ερντογάν αν τον ρωτούσατε εάν πραγματικά αυτά τα όργια που βλέπετε στις φωτογραφίες που προηγήθηκαν τις επίσκεψής σας στην Αγιά Σοφιά;»

Επομένως, ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Αλί Μπαρντάκογλου, και ο Κρις Σπύρου, Πρόεδρος της

Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, συμφωνούν απόλυτα. Ότι η Αγιά Σοφιά είναι Ιερός Ναός της Χριστιανοσύνης.

Και ο Προφήτης Μωάμεθ είπε και επισφράγησε με την παλάμη του: «Δεν μπορείς κ. Ερντογάν να βεβηλώσεις χριστιανική εκκλησία, η οποία είναι επιβεβαιωμένη από τον ηγέτη της θρησκείας που εσύ ασπάζεσαι, τον Αλί Μπαρντάκογλου».

Σας υπενθυμίζω κ. Ερντογάν, το ιστορικό του τεμένους του Αλ Άκσα, το οποίο βρίσκεται πάνω στον αρχαίο Θόλο του Βράχου στο Όρος του Ναού που βλέπει στη Μέκκα και έχει αναγερθεί χρόνια μετά την Αγία Σοφία.

Το Τέμενος του Αλ Άκσα, κύριε Ερντογάν, είναι κτισμένο στο σημείο, όπου ο Χαλίφης Ομάρ εμπν Ελ-Χαττάμπ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Μεγάλο Προφήτη Μωάμεθ, γονάτισε και προσευχήθηκε όταν εισήλθε στα Ιεροσόλυμα, τον Απρίλιο του 637 μ.Χ.

Όταν ο Χαλίφης Ομάρ εισήλθε στην Ιερουσαλήμ, τον υποδέχθηκε ο τότε Χριστιανός Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Πατριάρχης Σωφρόνιος, ο οποίος έδωσε στον Χαλίφη Ομάρ τη δυνατότητα να προσευχηθεί μέσα στον Χριστιανικό Καθεδρικό Ναό. Ο Χαλίφης Ομάρ αρνήθηκε ευγενικά και αντ’ αυτού προσευχήθηκε στην ύπαιθρο, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Τέμενος του Αλ Άκσα.

Όταν ο Χαλίφης Ομάρ ρωτήθηκε γιατί δεν προσευχήθηκε μέσα στη Χριστιανική Εκκλησία, εφόσον η θρησκεία του το επέτρεπε απάντησε: «Εάν προσευχόμουν μέσα στην Εκκλησία, οι Μουσουλμάνοι απόγονοί μου θα καταλάμβαναν την Εκκλησία με την δικαιολογία ότι προσευχήθηκα μέσα σε αυτή».

Κύριε Ερντογάν, στο Τέμενος του Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ, σαν καλός μουσουλμάνος πιστός που είστε, θα έχετε την δυνατότητα να προσευχηθείτε ελεύθερα. Θα προσευχηθείτε ελεύθερα, κύριε Ερντογάν, διότι η χώρα του Ισραήλ δεν έχει μετατρέψει το Τέμενος του Αλ Άκσα, ούτε σε Εβραϊκή Συναγωγή, ούτε σε Ισραηλινό κρατικό Μουσείο.

Εάν πραγματικά είστε πιστός οπαδός της θρησκείας του Ισλάμ, κύριε Ερντογάν, επιβάλλεται να επιστρέψετε την υπό κατοχή, βεβηλωμένη εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας, την Αγιά Σοφιά μας, στους νόμιμους δικαιούχους της. Στου Ορθόδοξους χριστιανούς ανά τον κόσμο, που αντιπροσωπεύονται από την Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας. Και να το κάνετε τώρα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα συμμορφωθείτε πλήρως με τις εντολές του Μεγάλου Προφήτη Μωάμεθ, και οι πράξεις σας θα είναι σύμφωνες με την απόφαση του ψηφίσματος 306 του Αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο με ψήφους 436 υπέρ και μία κατά, κάλεσε την κυβέρνησή σας να επιστρέψει «όλες τις κλεμμένες χριστιανικές εκκλησίες στους νόμιμους δικαιούχους τους.»

Σας ευχαριστώ.>>