Εννέα ομογενείς τιμήθηκαν από την αυστραλιανή Πολιτεία

Μελβούρνη.- Τουλάχιστον εννέα ομογενείς τιμήθηκαν από την αυστραλιανή Πολιτεία στο πλαίσιο των διακρίσεων που απονέμονται σε πολίτες με την ευκαιρία των γενεθλίων της βασίλισσας Ελισάβετ.

Συνολικά φέτος τιμήθηκαν 771 άτομα για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και στους κλάδους που υπηρετούν.

ΤΡΕΙΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΜ

Στην τρίτη τη τάξει κατηγορία συναντούμε τρεις ομογενείς. Είναι η καθηγήτρια Βασιλική Μπίτσικα (Vicki Bitsika). Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Μελβούρνη. Σήμερα ζει και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Bond, στο Gold Coast του Queensland. Η διάκριση της απονέμεται για τις σημαντικές υπηρεσίες της υπέρ των παιδιών που πάσχουν από αυτισμό (Autism Spectrum Disorders) και, γενικά, για την υποστήριξή της στα άτομα που έχουν αναπηρία.

Στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνεται, επίσης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια, Βασιλική Κοτσιρίλου (Vicki Kotsirilos). Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μελβούρνη όπου ζει και σήμερα και διδάσκει σε Πανεπιστήμια της Πολιτείας. Τιμάται για τη σημαντική υπηρεσία της στην αποκαλούμενη Ολιστική Ιατρική (Integrative medicine) και γενικότερα υπέρ του τομέα της υγείας, της ιατρικής εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος. Τα άρθρα της για το συγκεκριμένο αντικείμενο φιλοξενούνται σε κορυφαία ιατρικά περιοδικά αυστραλιανά και διεθνή.

Στην ίδια κατηγορία συναντούμε και τον Γιώργο Σουρή (George Souris) ο οποίος τιμάται για την υπηρεσία υπέρ του λαού και του Κοινοβουλίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, αλλά και υπέρ της κοινότητας στην περιοχή Upper Hunter. Ο κ. Σουρής, διετέλεσε βουλευτής με το Εθνικό Κόμμα Ν.Ν. Ουαλία για 27 χρόνια και υπηρέτησε σε πολλά υπουργεία σε κυβερνήσεις Φιλελευθέρων-Εθνικών. Αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική πέρυσι. Περνάει δε στα ομογενειακά χρονικά, ως ο πρώτος Ελληνοαυστραλός που διετέλεσε αρχηγός πολιτικού κόμματος στην Αυστραλία. Υπήρξε ο ηγέτης των Εθνικών στη Ν.Ν. Ουαλία από το 1999 έως το 2003.

ΕΞΙ ΜΕ ΤΟ ΟΑΜ

Στην τέταρτη κατηγορία, το μετάλλιο ΟΑΜ, βρίσκουμε έξι ελληνικά ονόματα, μερικά από τα οποία μάλιστα είναι πολύ γνωστά στην παροικία.

Είναι η Καίτη Αλεξοπούλου που τιμάται για τις υπηρεσίες της υπέρ της ελληνικής παροικίας της Μελβούρνης. Η κ. Αλεξοπούλου εκτιμά ότι ο ελληνισμός της Αυστραλίας ανθεί και δήλωσε ότι αισθάνεται δικαιωμένη για τη διάκριση που της δόθηκε.

Ο κ. Αθανάσιος Μποζίκας, τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του υπέρ ατόμων με αναπηρία. Ο κ. Μπουζίκας που πάσχει και ο ίδιος από μεσογειακή αναιμία από την γέννησή του, θέλησε να αφοσιωθεί σε ανθρώπους με αναπηρίες, διδάσκοντάς τους να κάνουν πράγματα που εμείς τα θεωρούμε δεδομένα.

Ο κ. Ιάκωβος Γαριβάλδης από τη Μελβούρνη, ο οποίος τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του στους τομείς της λογοτεχνίας και των εκδόσεων, αλλά και για την παροικιακή του δραστηριότητα.

Ο κ. Βαρθολομαίος Κακούλας (Barthalamos Peter Kakulas QC) τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του στην ελληνική παροικία της Δυτικής Αυστραλίας και υπέρ του νομικού κλάδου.

Ο Σπύρος Κοροσίδης, από τη Μελβούρνη, ο οποίος είναι σήμερα 89 ετών και εξακολουθεί να υπηρετεί εθελοντικά την ομογένεια της Μελβούρνης μέσω διαφόρων φορέων της εδώ και 60 χρόνια.

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που ο κ. Κοροσίδης είναι μεταξύ αυτών που τιμήθηκαν με την ευκαιρία των γενεθλίων της βασίλισσας.

Για την διάκριση ΟΑΜ που του απονεμήθηκε αλλά και για την παροικιακή του δραστηριότητα γενικότερα, λέει ο ίδιος: «Γεννήθηκα στην Ελλάδα στις 22/10/1928 και μετανάστευσα στην Αυστραλία το 1954.

To 1956 μία ομάδα ατόμων ποντιακής καταγωγής Ιδρύσαμε την Φιλανθρωπική Αδελφότητα «Παναγία Σουμελά», με στόχο την οικονομική και ηθική βοήθεια σε διάφορα ευαγή, φιλανθρωπικά Ιδρύματα, και συνανθρώπους μας, που είχαν ανάγκη. Υπηρέτησα την Αδελφότητα ως γραμματέας και πρόεδρος.

Το 1959 με πρωτοβουλία δική μου, ιδρύσαμε τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο Νομού Πέλλης «Ο Φίλιππος» τον οποίο υπηρέτησα ως πρόεδρος για 4 χρόνια. Το 1961 όλα τα Μακεδονικά σωματεία από την Βόρεια Ελλάδα Ιδρύσαμε τον Εθνικό Παμμακεδονικό Οργανισμό. Το 1971 συμμετείχα στην ίδρυση της Παμμακεδονικής Ένωσης Αυστραλίας από όλους τους Μακεδονικούς συλλόγους της Αυστραλίας με έδρα τη Μελβούρνη. Το 1973, στο 2ο Συνέδριο της Παμμακεδονικής Ένωσης, Αυστραλίας εκλέχθηκα ύπατος γραμματέας, για δύο χρόνια, και το 1975 στο 3ο Συνέδριο, που έγινε στο Sydney, εκλέχθηκα ύπατος πρόεδρος για δύο χρόνια έως το 1977 και από το 1979 έως το 1982 υπηρέτησα και πάλι ως ύπατος πρόεδρος του ιδίου οργανισμού.

Μου έχουν απονεμηθεί τιμητικές διακρίσεις για την μακρόχρονη προσφορά μου στην Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας καθώς και πολλές διακρίσεις από διάφορους φορείς, ιδρύματα, νοσοκομεία, γηροκομεία και κρατικές υπηρεσίες της Αυστραλίας και της Ελλάδας.

Συμμετείχα στους διάφορους ραδιοεράνους για τους πυροπαθείς της Βικτώριας, τους σεισμόπληκτους της Θεσσαλονίκης και της Καλαμάτας και τους πυροπαθείς της Ολυμπίας στην Ελλάδα,

Επίσης είμαι μέλος της AHEPA (Australian Hellenic Educational Progressive Association) Βικτώριας, πάνω από 20 χρόνια. Υπηρέτησα τον οργανισμό ως πρόεδρος του Τμήματος «Αριστοτέλης» για δύο χρόνια και ως πρόεδρος του State Lodge AHEPA of Melboume & Victoria. Η ΑΧΕΠΑ είναι ο μόνος οργανισμός που προσφέρει τα περισσότερα χρήματα σε φιλανθρωπικά Ιδρύματα πολλές δεκάδες χιλιάδες δολάρια κάθε χρόνο.

Επίσης, υπηρέτησα το Ελληνικό Παράρτημα Ερυθρού Σταυρού (Red Cross), για πάνω από 20 χρόνια και ως πρόεδρος για τρία συνεχόμενα χρόνια.

Διετέλεσα, επίσης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακών Σωματείων για έξι χρόνια, και πρόεδρος της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας.

Ο αγώνας μου όλα αυτά τα χρόνια για την φιλανθρωπική μου δράση θα συνεχιστεί έως ότου θα στέκομαι όρθιος στα πόδια μου. Έχω τρία παιδιά, εννιά εγγόνια και μία χαριτωμένη δισέγγονη, 12 ετών. Είμαι ευτυχής».

Με το Μετάλλιο της Θητείας στο αυστραλιανό Δημόσιο τιμάται η κ. Sandra Georges, για τις υπηρεσίες της -όπως αναφέρεται- στο δημόσιο τομέα ως νομικός και υπέρ της κοινότητας στην Αυστραλιανή Περιοχή Πρωτεύουσας (ACT). Η κ. Georges είναι κόρη του πρώτου Ελληνοαυστραλού πολιτικού, του George Georges (Γιώργος Γεωργούρας), ο οποίος είχε διατελέσει γερουσιαστής του Εργατικού Κόμματος από το 1968 έως το 1986.

Με το Μετάλλιο της Υπηρεσίας στο Πυροσβεστικό Σώμα (Australian Fire Service Medal) τιμάται ο κ. Jonathan Simon Karas, από το Queensland, αλλά δεν έχουμε διασταυρώσει εάν όντως είναι ελληνικής καταγωγής.