Συγκέντρωση «Παραιτηθείτε» -Χιλιάδες πολίτες στο Σύνταγμα

Αθήνα.- Εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης για τα χαρακτηριστικά, αλλά και για το εάν είναι πολιτικά αχρωμάτιστη, ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση του «Παραιτηθείτε» στο Σύνταγμα. Περισσότερα από 8.000 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκαν μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

9D08012C89AB49FBA56113D912971AF6

Οι συγκεντρωμένοι -άτομα όλων ηλικιών- διαδήλωσαν ειρηνικά, χωρίς ομιλητές και κομματικές σημαίες, αλλά με ελληνικές και κάποιες ευρωπαϊκές σημαίες, καθώς και πανό με συνθήματα.

Μεταξύ αυτών, ένα πανό με το σύνθημα «Καταστρέφετε τη χώρα, φύγετε τώρα» που είχαν αναρτήσει το 2012 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο προαύλιο της Βουλής, καθώς και πλακάτ με το σύνθημα «Go Home Tsipras».

Στα μεγάφωνα, εκτός από συνθήματα, ακούγονται ακούστηκαν προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ελάχιστοι οι πολιτικοί που παραβρέθηκαν.

Συγκέντρωση του «Παραιτηθείτε» έγινε και στη Θεσσαλονίκη, μπροστά από τον Λευκό Πύργο. Οι δηιαδηλωτές έστησαν μικροφωνική στο πλακόστρωτο μπροστά στο Λευκό Πύργο, με μουσική και συνθήματα με τα οποία κάλεσαν σε παραίτηση την κυβέρνηση, στην οποία βγάζουν συμβολικά «κόκκινη κάρτα».

«Ζητάμε μείωση της κρατικής σπατάλης, ζητάμε άμεσα μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής μας, ζητάμε δραστική μείωση του ΦΠΑ και των νέων έμμεσων, άμεσων φόρων τους οποίους επιβαρυνόμαστε για τις αυταπάτες των ανεύθυνων κυβερνώντων, λέμε όχι στο διχασμό και στη δημιουργία ψεύτικων εχθρών στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας, γιατί η θέση της χώρας μας στην ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη» ήταν μεταξύ των αποσπασμάτων που ακούστηκαν από τα ηχεία.

Πολιτική αντιπαράθεση

«Αγανακτούν αυτοί που έστησαν καριέρες σε διαδηλώσεις» είπε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι καθιστά υπεύθυνη την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό σε περίπτωση που γίνουν έκτροπα στη συγκέντρωση.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία, η κίνηση αυτή κινείται εχθρικά προς στη χώρα, «δείχνοντας» προς την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, αναρχικοί ανακοινώνουν συγκέντρωση για να υπερασπιστούν την κυβέρνηση» ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε ΝΔ, αναφερόμενη στη συγκέντρωση που φέρονται να προγραμμάτιζαν αντιεξουσιαστές την ώρα του «Παραιτηθείτε».

«Καθιστούμε την κυβέρνηση απολύτως υπεύθυνη για την ασφάλεια των πολιτών του κινήματος» σημειώνει η ΝΔ και προσθέτει: «Όσο και αν η κυβέρνηση ενοχλείται από τη διαμαρτυρία της κοινωνίας, είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει πλήρως στην πράξη το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών στη διαδήλωση».

Στο θέμα αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε καλέσει τους διαδηλωτές να «πάρουν καπελάκι και νερό», λόγω ζέστης.

Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, ο ίδιος είπε στον Σκάι ότι δεν συμφωνεί με τις τοποθετήσεις περί «επικίνδυνου κινήματος για τη χώρα», όπως το περιέγραψε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν τον ανησυχεί η διαδήλωση στο Σύνταγμα, σημειώνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν συνιστά εκτροπή.

Με ανάρτηση στο Twitter, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κάνει λόγο για αλαζονεία, αυταρχικότητα και αντιδημοκρατικότητα της κυβέρνησης.

«Η αγωνία της κυβέρνησης μπροστά στην αποψινή συγκέντρωση πολιτών αποκάλυψε την αλαζονεία, την αυταρχικότητα και την αντιδημοκρατικότητά της» σημειώνει.

Σε υψηλούς τόνους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης. Μιλώντας στο Μega, τόνισε ότι με το εν λόγω σύνθημα επιδιώκεται μία κυβερνητική αποσταθεροποίηση, που δεν θα βοηθούσε τη χώρα και έκανε λόγο για «συλλαλητήριο κατσαρόλας».

Για αυταρχικό καθεστώς έκανε λόγο η Σοφία Βούλτεψη από τη ΝΔ, σημειώνοντας ότι «όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα ανακαλύπτουν εξωτερικούς εχθρούς και κυρίως ανακαλύπτουν εχθρούς του λαού, προκειμένου οι ίδιοι να εμφανιστούν ως υπερασπιστές του».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τους πολίτες με διαφορετικά μέτρα και σταθμά, εκτίμησε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι; «Ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ; Είσαι πολίτης πρώτης κατηγορίας. Δεν ψηφίζεις και διαμαρτύρεσαι; Είσαι στα όρια του χουντικού», τόνισε για να προσθέσει πως τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα και πετάνε την μπάλα, αλλού για να μην καθίσει ο κόσμος και σκεφτεί ο κόσμος σε ποια κατάσταση έχει έρθει η χώρα ενάμιση χρόνο μετά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Mιλώντας στον Αθήνα 9,84 ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης είπε ότι «είναι δικαίωμα των ανθρώπων να συγκεντρώνονται. Θεωρώ άτοπο το γεγονός ότι μια φρέσκια κυβέρνηση καλείται να πάμε ξανά σε εκλογές.»

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλης είπε: «Είναι μία πρωτοβουλία με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, οργανώνεται από πρόσωπα που ανήκουν σε κόμματα και παριστάνουν τους ακομμάτιστους, εκφράζει το πιο δεξιό κομμάτι της εκ δεξιών αντιπολίτευσης Τσίπρα, για αυτό και βλέπετε να ενθουσιάζει τον Άδωνι Γεωργιάδη και να παίρνει αποστάσεις ο άλλος αντιπρόεδρος ο Χατζηδάκης. Θα ‘ξεφουσκώσει’ γρήγορα όμως, γιατί βρίσκεται σε αναντιστοιχία με αυτό που θέλει η πλειοψηφία του κόσμου, που θέλει δουλειές και μείωση της ανεργίας και όχι αναμπουμπούλα και εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο.»

«Κατά τα άλλα, έχουν κάθε δικαίωμα, ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα» είπε στον Alpha 989.

Σε δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής σχετικά με τη συγκέντρωση, ο βουλευτής του Ποταμιού, Κώστας Mπαργιώτας ανέφερε:

«Το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι έχει κατοχυρωθεί στην Ελλάδα με τους αγώνες του προοδευτικού κόσμου και μετά τη δικτατορία. Από αυτή την άποψη αποτελούν ύβρη και σχήμα οξύμωρο οι δηλώσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματικότητα και το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν.

» Αυτού που στήσανε και συντήρησαν τις αγχόνες των αγανακτισμένων επί διετία στο Σύνταγμα δεν έχουν καν το δικαίωμα να υποδεικνύουν στους πολίτες για το πότε και πώς θα διαδηλώσουν ειρηνικά για τις απόψεις τους και για τα προβλήματα που έχουν. Νομίζω ότι καθένας έχει το δικαίωμα στην Ελλάδα να διαδηλώνει και να διαμαρτύρεται ενάντια στην κυβέρνηση ή ακόμα και υπέρ αυτής.»

Newsroom ΔΟΛ