Πολωνία-Γερμανία “λευκή” Ισοπαλία, ιστορική νίκη η Β.Ιρλανδία

Aθήνα
Η πρώτη «λευκή» ισοπαλία στην φάση των ομίλων του EURO 2016 σημειώθηκε στο «Σταντ Ντε Φρανς» του Παρισιού, ανάμεσα στην Γερμανία και στην Πολωνία. Οι δύο ομάδες μετά τις νίκες τους στην 1η αγωνιστική του 3ου γκρουπ αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0 και, πλέον, έχουν από 4 βαθμούς κι έχουν τον πρώτο λόγο για να συνεχίσουν στην φάση των «16» της διοργάνωσης.

Η Πολωνία πήρε άριστα στην τακτική που εφάρμοσε σε ολόκληρη τη διάρκεια του αγώνα, ενώ ήταν αυτή που είχε τις πιο κλασικές ευκαιρίες για να πάρει τη νίκη και το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση του τουρνουά.

Με τους παίκτες της να μαζεύονται πίσω από τη μεσαία γραμμή όταν η Γερμανία προσπαθούσε να οργανωθεί στον χώρο της μεσαίας γραμμής και να κλείνουν με ιδανικό τρόπο όλους τους χώρους, δεν επέτρεψαν στα «πάντσερ» να απειλήσουν σχεδόν καθόλου την εστία του Φαμπιάνσκι.

Η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ είχε την κατοχή της μπάλας, οι παίκτες της άλλαζαν πολλές πάσες, ωστόσο, όλες οι προσπάθειές τους σταματούσαν έξω από την περιοχή των Πολωνών, ενώ όσες φορές επιχείρησαν να βγουν από τα άκρα και να απειλήσουν οι πάσες προς τους επιθετικούς δεν τους έβρισκαν ποτέ ακάλυπτους.

Μοναδική καλή φάση στο πρώτο μέρος ήταν για τους Γερμανούς στο 16΄ με την προβολή του Κρόος, που βρέθηκε σε θέση σέντερ φορ μετά την ασίστ του Μίλερ, να στέλνει τη μπάλα άουτ. Το δεύτερο ημίχρονο ήταν σαφώς καλύτερο από πλευράς ευκαιριών και στα 17 δευτερόλεπτα από την έναρξή του ο Μίλικ έχασε την ευκαιρία του αγώνα για να σκοράρει με κεφαλιά προ του Νόιερ.

Ακολούθησε στο 47΄ το σουτ του Γκέτσε μέσα από την περιοχή που έδιωξε σε κόρνερ ο Φαμπιάνσκι. Σαφώς πιο απειλητική ήταν στην επανάληψη η ομάδα του Ναβάλκα, με το μεγάλο της αστέρι, τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να βρίσκεται σε θέση βολής στο 59΄ αλλά την τελευταία στιγμή ο Μποάτενγκ του «πήρε τη μπουκιά από το στόμα».

Νέα μεγάλη ευκαιρία έχασαν οι Πολωνοί στο 69΄ και πάλι με τον Μίλικ ο οποίος απέτυχε να πιάσει το σουτ από το σημείο του πέναλτι κι ενώ δεν πιεζόταν από αντίπαλό του. Στην αντεπίθεση των Γερμανών ο Οζίλ σούταρε με δύναμη από την περιοχή κι ανάγκασε τον Φαμπιάνσκι σε σπουδαία επέμβαση σε κόρνερ, στην τελευταία καλή φάση μπροστά στις δύο εστίες.

Διαιτητής: Μπγιορν Κάιπερς (Ολλανδία)

Κίτρινες: Κεντίρα, Οζίλ, Μποάτενγκ – Ματσίνσκι, Γκροσίτσκι, Πέτσκο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιόακιμ Λεβ): Νόιερ, Έκτορ, Χέβεντες, Χούμελς, Κεντίρα, Οζίλ, Ντράξλερ (71΄ Γκόμεζ), Μίλερ, Μποάτενγκ, Κρόος, Γκέτσε (66΄ Σούρλε)

ΠΟΛΩΝΙΑ (Ανταμ Ναβάλκα): Φαμπιάνσκι, Παζντάν, Γιέντριτσικ, Ματσίνσκι (76΄ Γιοντλόβιεκ), Μίλικ, Λεβαντόφσκι, Κριχόβιακ, Γκροσίτσκι (87΄ Πέτσκο), Γκλικ, Μπλτατζικόφσκι (80΄ Κάπουστκα) , Πίστσεκ

Ουκρανία-Βόρεια Ιρλανδία 0-2

Με σκόρερ τον 36χρονο Γκάρεθ ΜακΌλεϊ στο 49΄ και τον ΜακΓκιν στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων, η Βόρεια Ιρλανδία νίκησε 2-0 την Ουκρανία στη Λιόν, πανηγυρίζοντας την πρώτη νίκη της στον Γ’ όμιλο του EURO 2016 αλλά και συνολικά στην ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Ετσι, οι Βρετανοί τρέφουν βάσιμες ελπίδες για πρόκριση στους «16», ενώ η Ουκρανία έγινε η πρώτη ομάδα που ουσιαστικά αποκλείεται, μόλις έξι ημέρες μετά την έναρξη της διοργάνωσης.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν πολύ μέτριο με ελάχιστες φάσεις μπροστά στις δύο εστίες. Παρόλα αυτά, ήταν σαφές πως το ματς ερχόταν πιο κοντά στα μέτρα της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς το ρίσκο του Ο’Νιλ απέδωσε. Ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, Κάιλ Λάφερτι, έμεινε εκτός ενδεκάδας έτσι ώστε η ομάδα να αποκτήσει μεγαλύτερη κινητικότητα, ενώ σε συνδυασμό με άλλες αλλαγές, κατάφερε να γίνει πιο πιεστική στο κέντρο.

Στο 49΄ ο Νόργουντ έβγαλε εξαιρετική σέντρα και ο Γκάρεθ ΜακΌλεϊ με εκπληκτική κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Ο 36χρονος κεντρικός μπακ, πρωταγωνιστής και στην προκριματική φάση, έγραψε ιστορία ως ο πρώτος Βορειοϊρλανδός σκόρερ σε τελική φάση EURO.

Το ψιλόβροχο που έπεφτε στη Λιόν στο ξεκίνημα της αναμέτρησης μετατράπηκε σε καταρρακτώδη βροχή και στη συνέχεια σε χαλάζι! Ο διαιτητής Πάβελ Κράλοβετς διέκοψε προσωρινά την αναμέτρηση στο 58΄ και το ματς άρχισε τρία λεπτά αργότερα με αρκετούς από τους παίκτες να έχουν αλλάξει φανέλες. Οι Ουκρανοί προσπάθησαν να αντιδράσουν, όμως ο ΜακΓκόβερν ήταν σε καλή μέρα, ενώ ο Κοβαλένκο άστοχος όταν του δόθηκε η ευκαιρία να σουτάρει υπό καλές προϋποθέσεις στο 71΄ και το 77΄.

Οι Κονοπλιάνκα, Γιαρμολένκο έμειναν εγκλωβισμένοι στην υποδειγματική αμυντική λειτουργία των Βορειοϊρλανδών και μάταια προσπάθησαν να αλλάξουν τα δεδομένα χάρη -κυρίως- σε ατομικές ενέργειες. Οι «Norn Iron» κράτησαν σχετικά εύκολα έως το τέλος την ιστορική και με τον ΜακΓκιν να σκοράρει στο 90+6΄ σφράγισαν την πρώτη νίκη σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και τώρα στοχεύουν στους «16»

Διαιτητής: Πάβελ Κράλοβετς (Τσεχία)

Κίτρινες: Σίντορτσουκ, Σελέζνιοφ – Γουόρντ, Ντάλας, Τζόνι Εβανς

ΟΥΚΡΑΝΙΑ (Μιχάιλο Φομένκο): Πιατόφ, Φεντέτσκι, Χατσερίντι, Ρακίτσκι, Σέβτσουκ, Σίντορτσουκ (76΄ Γκάρμας), Στεπανένκο, Κοβαλένκο (83΄ Ζιντσένκο), Γιαρμολένκο, Κονοπλιάνκα, Σελέζνιοφ (71΄ Ζοζούλια).

Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ (Μάικλ Ο’Νιλ): ΜακΓκόβερν, Χιουζ, Κάθκαρτ, ΜακΌλεϊ, Τζόνι Έβανς, Στίβεν Ντέιβις, Κόρι Έβανς (90+4΄ ΜακΝέρ), Νόργουντ, Γουόρντ (69΄ ΜακΓκιν), Ντάλας, Ουάσινγκτον (84΄ Ματζένις)

ΣΕ ΛΙΓΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΩΝΙΑ

Aθήνα.- Η μάχη για την πρώτη θέση του Γ’ ομίλου διεξάγεται σήμερα Πέμπτη στο Παρίσι, καθώς Γερμανία και Πολωνία θα μονομαχήσουν στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του EURO 2016 (22:00). Και οι δύο ομάδες ξεκίνησαν με νίκες, η Γερμανία επικράτησε με 2-0 της Ουκρανίας και η Πολωνία 1-0 της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές Γερμανοί είναι το λογικό φαβορί για τη νίκη και την πρωτιά του ομίλου και ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Από την άλλη πλευρά, οι Πολωνοί με ηγέτη τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι θέλουν να πετύχουν μια ιστορική νίκη. Ο «Λέβα», για δεύτερη συνεχή χρονιά πρώτος σκόρερ της μπουντεσλίγκα με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου, θα έχει δύσκολο έργο κόντρα στην γερμανική άμυνα, αλλά είναι αισιόδοξος: «Τους ξέρουμε και μας ξέρουν καλά. Ολα θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Πιστεύω πως η Πολωνία έχει τις δυνατότητες να πετύχει μια ιστορική νίκη.»

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Γιοακίμ Λεβ, θα έχει στην ενδεκάδα τον Ματ Χούμελς, ο οποίος ξεπέρασε τον τραυματισμό του, ενώ θα προτιμήσει τον Μάριο Γκόμεζ για την κορυφή της επίθεσης, καθώς δεν έμεινε ευχαριστημένος από την απόδοση του Μάριο Γκέτζε στο ματς με την Ουκρανία. «Η Πολωνία χρειάζεται μεγάλη προσοχή και φυσικά ο Λεβαντόφσκι δεν είναι ο μόνος κίνδυνος. Η Βόρεια Ιρλανδία πίεσε τον Λεβαντόφσκι, αλλά το γκολ πέτυχε ο Μίλικ, δήλωσε σχετικά ο Γερμανός ομοσπονδιακός τεχνικός.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ