Κάμερον και Κόρμπιν αποτίουν μαζί φόρο τιμής στην Τζο Κοξ

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Πλάι – πλάι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έκαναν από το Μπίρστον δηλώσεις στη μνήμη της βρετανίδας βουλευτή Τζο Κοξ, η οποία σε ηλικία 41 ετών έπεσε νεκρή από επίθεση με πιστόλι και μαχαίρι.

Σε μία σπάνια κοινή τους εμφάνιση, ο Κάμερον και ο Κόρμπιν κατέθεσαν λουλούδια στη μνήμη της νεαρής πολιτικού.

Έκκληση στους Βρετανούς να επιδείξουν ανεκτικότητα και να παραμένουν ενωμένοι απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο Κάμερον συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων για την ερχόμενη Δευτέρα.

«Εκεί οπου βλέπουμε μίσος, εκεί όπου βλέπουμε διχασμό, θα πρέπει να τα αποβάλουμε από την πολιτική ζωή, από τη δημόσια ζωή, από τις κοινότητές μας» υπογράμμισε ο Κάμερον που επισκέφθηκε το χωριουδάκι της βόρειας Αγγλίας όπου σκοτώθηκε η Κοξ, μαζί με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Τζον Μπέρκοου.

Ο Κόρμπιν επιβεβαίωσε ότι το Κοινοβούλιο θα συγκληθεί εκτάκτως την Δευτέρα ώστε οι βουλευτές να μπορέσουν να τιμήσουν την Κοξ.

Εκπρόσωπος των Εργατικών είπε ότι, λόγω της δολοφονίας της Κοξ, το κόμμα διακόπτει μέχρι την Δευτέρα όλες τις εκδηλώσεις του που ήταν ενταγμένες στο πλαίσιο της εκστρατείας για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ανακοίνωσε ότι ακυρώνει και το Σάββατο τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και ομιλίες.

Δράστης της δολοφονικής επίθεσης ήταν ένας άνδρας ο οποίος φέρεται να συνδέεται με ακροδεξιά οργάνωση υπέρ του Brexit.
Η Κοξ, βουλευτής των Εργατικών η οποία είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε σε δρόμο κοντά στη δημοτική βιβλιοθήκη του Μπίρστολ, στην περιφέρειά της κοντά στο Λιντς, στη βόρεια Αγγλία.

Αυτόπτες μάρτυρες σημειώνουν ότι ο δράστης φώναξε «Britain first» (Πρώτα η Βρετανία, σ.σ. σύνθημα που χρησιμοποιείται από υποστηρικτές του Brexit).

Ο θάνατός της διαπιστώθηκε 48 λεπτά αργότερα από έναν γιατρό ασθενοφόρου που προσπάθησε να σώσει τη ζωή της.

Ένας 52χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς κοντά στον τόπο του εγκλήματος και ανακτήθηκαν όπλα, ανάμεσα στα οποία ένα πιστόλι.

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως το όνομα του δράστη της δολοφονίας είναι Τόμας Μέιρ.

Μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων ο αδελφός του, είπαν πως ο Μέιρ δεν είχε εκφράσει ποτέ έντονες πολιτικές απόψεις, ανέφερε η εφημερίδα Guardian.

«Έχει ένα ιστορικό ψυχικής νόσου, όμως είχε βοήθεια», είπε ο αδελφός του Σκοτ Μέιρ, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

«Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που συνέβη. Ο αδελφός μου δεν είναι βίαιος και δεν είναι καθόλου πολιτικοποιημένος. Δεν ξέρω καν τι ψηφίζει» πρόσθεσε.

Αμερικανική οργάνωση για τα πολιτικά δικαιώματα που έχει έδρα την Αλαμπάμα, η Southern Poverty Law Center (SPLC), ανέφερε στον ιστότοπό της πως περιήλθαν στην κατοχή της αρχεία που δείχνουν ότι κάποιος Τόμας Μέιρ είχε επαφές από το 1999 με τη νεοναζιστική οργάνωση National Alliance (NA, Εθνική Συμμαχία).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συλληφθείς είχε παλαιότερα αγοράσει βιβλία από τη νεο-ναζιστική οργάνωση για το πώς να κατασκευάσει κανείς αυτοσχέδια όπλα και εκρηκτικά.Θρήνος σε όλη τη Βρετανία

Οι σημαίες στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στο Κοινοβούλιο και στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία, κυματίζουν μεσίστιες.

Στο Μπίρστολ, εκατοντάδες άνθρωποι πήραν μέρος σε αγρυπνία σε μια τοπική εκκλησία.

Αγρυπνία έχει προγραμματιστεί στο Λονδίνο, στην πλατεία έξω από το Κοινοβούλιο, καθώς και σε Εδιμβούργο, Μπέρμπιγχαμ, Μάνσεστερ, Μπράιτον, Γλασκώβη και Κάρντιφ μεταξύ άλλων.

«Η Τζο πίστευε σε έναν καλύτερο κόσμο και αγωνίστηκε δυναμικά γι’ αυτό κάθε μέρα της ζωής της, είχε ένα πάθος για τη ζωή που θα εξαντλούσε τους περισσότερους» δήλωσε ο σύζυγος της Κοξ, Μπρένταν.Νωρίτερα, οι Τόρις ανακοίνωσαν ότι ως φόρο τιμής στην βουλευτή των Εργατικών δεν θα διεκδικήσουν τη θέση της σε εκλογές στο Μπάτλεϊ και Σπεν.

Newsroom ΔΟΛ