Με ακροδεξιά οργάνωση υπέρ του Brexit συνδέεται ο δολοφόνος της Κοξ

Λονδίνο.- Με την Βρετανία σε κατάσταση σοκ μετά την δολοφονία της βουλευτή Τζο Κοξ σε απόσταση αναπνοής από το καθοριστικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, πληροφορίες που δημοσιεύει ο Independent εμφανίζουν τον συλληφθέντα Τόμας Μερ να είχε διασυνδέσεις με την ακροδεξιά οργάνωση του Λονδίνου «Springbok Club», που πραγματοποιούσε εδώ και χρόνια εκστρατεία υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο 52χρονος Τόμας Μερ εμφανιζόταν ως υποστηρικτής της οργάνωσης σε διαδικτυακό της περιοδικό, το οποίο είχε κατά το παρελθόν στηρίξει το καθεστώς του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Αυτόπτες μάρτυρες στην επίθεση κατά της βουλευτή των Εργατικών, η οποία υποστήριζε την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, δήλωσαν ότι άκουσαν τον Μερ να φωνάζει «Πρώτα η Βρετανία» καθώς η βουλευτής δεχόταν πυροβολισμούς και στη συνέχεια μαχαιριές.

Η οργάνωση Britain First, η οποία έχει ιδρυθεί από πρώην μέλη του ακροδεξιού Βρετανικού Εθνικού Κόμματος (BNP), έχει αρνηθεί ότι ο δράστης συνδέεται με μαζί της και λέει ότι καταδικάζει τη δολοφονία.

Οι διασυνδέσεις μεταξύ του Μερ και του Springbok Club πηγαίνουν δέκα χρόνια πίσω όταν το διαδικτυακό περιοδικό της οργάνωσης, Springbok Cyber Newsletter, πραγματοποιούσε έρευνα αναζητώντας τον «Τόμας Μερ από το Μπάτλεϊ στο Γιορκσάιρ, ο οποίος ήταν από τους πρώτους συνδρομητές και υποστηρικτές του “S.A. Patriot” (South Africa Patriot, νεοναζιστική έκδοση) ο οποίος είχε μετακομίσει από τη διεύθυνσή του στην περιοχή του Fieldhead Estate της πόλης».

Το κεντρικό άρθρο, όπως σημειώνει ο Independent, στο τεύχος Ιουνίου 2016 του Springbok Cyber Newsletter επικεντρώνεται στη Βρετανία και το δημοψήφισμα αναφέροντας ότι «την Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016, όλοι οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το μέλλον της χώρας του. Μπορούν είτε να ψηφίσουν να παραμείνουν παγιδευμένοι στην τεχνητή και οπισθοδρομική ΕΕ ή να ανακτήσουν την κυρίαρχη ανεξαρτησία τους»…

Το σχετικό άρθρο καταλήγει: «Αλλά δεν πρέπει μόνο να εστιάζουμε σε όλες τις αρνητικές πτυχές της παραμονής στην ΕΕ. Η καμπάνια μας θα πρέπει αρχικά να είναι θετική και αισιόδοξη για ένα μέλλον εκτός της ΕΕ. Το σύνθημα του Πατριωτικού Φόρουμ [ομάδα πατριωτικών οργανώσεων στην οποία ανήκει το Springbok Club είναι μέλος) είναι “Έξω από την Ευρώπη μέσα στον Κόσμο”. Υπάρχει ένα χρυσό μέλλον που περιμένει τη Βρετανία εκεί έξω μόλις η χώρα επιστρέψει στην παραδοσιακή οπτική της να κοιτάζει προς τις Ανοιχτές Θάλασσες και τα εθνικά σύνορά της και τις αδελφές της στην Κοινοπολιτεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ημέρες μπροστά μας θα μας εμπνεύσουν!».

Δεν είναι γνωστό εάν ο Τόμας Μερ είχε ανανεώσει τη συνδρομή του με το Springbok Cyber Newsletter.

Newsroom ΔΟΛ