Γυναίκες πολιτικοί στο στόχαστρο: Δέκα δολοφονίες που σόκαραν τον κόσμο

Αθήνα.- Η δολοφονία της Βρετανής βουλεύτριας Τζο Κοξ στο Μπίρστολ της Αγγλίας αποτελεί ένα σοκαριστικό περιστατικό που συγκλονίζει όχι μόνο τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση δολοφονίας γυναίκας πολιτικού κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων της.

Το πρακτορείο Reuters σε αφιέρωμά του μας θυμίζει δέκα ακόμα περιπτώσεις τέτοιων δολοφονιών:

ΑΝΝΑ ΛΙΝΤ

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας δέχθηκε φονική επίθεση με μαχαίρι ενώ έκανε τα ψώνια της σε κατάστημα της Στοκχόλμης το 2003. Η Λιντ, μητέρα δύο παιδιών, θεωρείτο από πολλούς ως πιθανή υποψήφια για την πρωθυπουργία της χώρας. Ο δολοφόνος της, Μιγιάιλο Μιγιάιλοβιτς, γεννημένος στη Σουηδία από γονείς Σέρβους μετανάστες, καταδικάστηκε σε ισόβια. Δήλωσε σε σουηδική εφημερίδα ότι το κίνητρό του ήταν το μίσος του για τους πολιτικούς.

ΜΠΕΝΑΖΙΡ ΜΠΟΥΤΟ

Η Μπούτο, που είχε διατελέσει δύο φορές πρωθυπουργός του Πακιστάν, σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας το 2007, μετά από μία προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Ραουαλπίντι. Δολοφονήθηκε λίγες μόλις εβδομάδες αφού είχε επιστρέψει από την αυτοεξορία της για να προετοιμαστεί για τις εκλογές του 2008.

ΙΝΤΙΡΑ ΓΚΑΝΤΙ

Η τρίτη πρωθυπουργός της Ινδίας δολοφονήθηκε το 1984 στο σπίτι της στο Νέο Δελχί από δύο Σιχ φρουρούς της, μετά την εισβολή του στρατού στον Χρυσό Ναό της Αμριτσάρ, με στόχο την εκκαθάριση των Σιχ αυτονομιστών.

ΑΓΚΑΤΕ ΟΥΒΙΛΙΝΓΚΙΓΙΜΑΝΑ

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ρουάντα δολοφονήθηκε στην αρχή της γενοκτονίας του 1994, μαζί με 10 Βέλγους που την προστάτευαν. Σκοτώθηκε μία μέρα μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους του προέδρου της Ρουάντα, στις 6 Απριλίου του 1994.

ΑΚΙΛΑ ΑΛ ΧΑΣΙΜΙ

Η Ιρακινή πολιτικός ήταν το μόνο στέλεχος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο μεταβατικό κυβερνητικό συμβούλιο μετά την εισβολή στο Ιράκ. Δολοφονήθηκε με όπλο μετά από ενέδρα έξι ατόμων που φέρονται να ήταν πιστοί στο προηγούμενο καθεστώς, κοντά στο σπίτι της στη Βαγδάτη το 2003.

ΧΑΝΙΦΑ ΣΑΦΙ

Η Αφγανή πολιτικός δολοφονήθηκε το 2012 μετά από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της, καθώς έφευγε από το σπίτι της. Ήταν διακεκριμένη υποστηρίκτρια των γυναικείων δικαιωμάτων και τοπική επικεφαλής σε θέματα γυναικών.

ΙΖΑΜΠΕΛ ΚΟΥΡΑΣΚΟ

Η κυβερνήτρια της επαρχίας Λεόν στη βόρεια Ισπανία, που ανήκε στο Λαϊκό Κόμμα, πυροβολήθηκε το 2014 την ώρα που περπατούσε κοντά στο σπίτι της. Μία 60χρονη γυναίκα και η κόρη της καταδικάστηκαν για τον φόνο, τον οποίο διέπραξαν ως εκδίκηση για την απόλυση της κόρης στο τοπικό συμβούλιο.

ΣΑΑΝΤΟ ΑΛΙ ΟΥΑΡΣΑΜΕ

Η παλιά τραγουδίστρια από τη Σομαλία, που αργότερα ασχολήθηκε με την πολιτική, δολοφονήθηκε στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου το 2014 από ένοπλους ισλαμιστές που γάζωσαν το αυτοκίνητό της με σφαίρες. Η οργάνωση Αλ Σαμπάμπ ανακοίνωσε αργότερα ότι είχε στο στόχαστρό της βουλευτές που υποστήριζαν την “εισβολή των εχθρών”, αναφερόμενη σε δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης.

ΖΑΡΑ ΣΑΧΙΝΤ ΧΟΥΣΑΪΝ

Η έμπειρη πολιτικός του μεταρρυθμιστικού κόμματος του Πακιστάν Tehreek-e-Insaf, με επικεφαλής τον πρώην αθλητή του κρίκετ Ιμράν Χαν, δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι της στο Καράτσι το 2013.

ΖΙΖΕΛΑ ΜΟΤΑ

Η δήμαρχος της μεξικανικής πόλης Τεμίξκο δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 2016, μία μέρα αφού είχε αναλάβει τα καθήκοντά της. Τα μεξικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι της επιτέθηκαν στο σπίτι της τέσσερις ένοπλοι.

πηγή: news.gr