Σήμερα γιορτάζεται η “Ημέρα του Πατέρα”

19  Ιουνίου σήμερα και γιορτάζεται η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ.

Μπορεί η Γιορτή της Μητέρας να είναι πιο «διάσημη» και να τιμάται περισσότερο, αλλά και οι μπαμπάδες έχουν τη δική τους ημέρα.

Σήμερα είναι η Γιορτή του Πατέρα και η Google δεν το ξέχασε, αφιερώνοντας το doodle της σε αυτή την ημέρα.google.19.6.708

Η Γιορτή του Πατέρα εορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου σε πολλές χώρες παγκοσμίως, αν και σε κάποιες διαφέρει η ημερομηνία.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το wikipedia, καθιέρωσαν τη γιορτή οι διαζευγμένοι πατεράδες μέσω του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.). από τον ιδρυτή Νίκο Σπιτάλα, εξαιτίας της απαξίωσης του πατέρα από τη δικαιοσύνη, στα διαζύγια.

Ο εορτασμός της ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, στο Φέαρμοντ της δυτικής Βιρτζίνια στις 5 Ιουλίου του 1908, προς τιμήν των 210 πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα πρωτογιορτάστηκε στις 19 Ιουνίου 1910 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Με δώρα απ’ όλη την οικογένεια τιμώνται ο πατέρας, ο παππούς ή ο προπάππους.

Εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας του Πατέρα ήταν η αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ Ντοντ, που θέλησε να καθιερώσει μια γιορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας, προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Τζάκσον Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας.