Το 70ό συνέδριο της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Greeknewsonline.com

Πανηγυρικό χαρακτήρα έχει το φετινό ετήσιο συνέδριο της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 με 26 Ιουνίου 2016 στο Καστοριανό Σπίτι, στη Νέα Υόρκη και συμπίπτει με τον εορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυσή της οργάνωσης. Στο συνέδριο θα κυριαρχήσουν τα θέματα της εκστρατείας «Αυτό δεν είναι το όνομά σου», που διεξάγει με επιτυχία εδώ και σχεδόν δύο μήνες η Παμμακεδονική και η σημασία των ανασκαφών στην Αμφίπολη.

Στις εργασίες του Συνεδρίου μεταξύ άλλων θα παραβρεθούν Αμερικανοί πολιτικοί, ο Δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος, ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Κοδρόπουλος, και ο Αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, μέλος της ομάδας Αρχαιολόγων για τον Τύμβο Καστά, οι οποίοι θα ανακοινώσουν κάποιες νέες ανακαλύψεις στην περιοχή. Θερμό μήνυμα έχει αποστείλει προς το συνέδριο κι ο ΓΓ Αποδήμου Ελληνισμού, Μιχάλης Κόκκινος.

Το βράδυ του Σαββάτου 25 Ιουνίου, θα λάβει χώρα το επίσημο δείπνο του συνεδρίου, στο Terrace on the Park. Θα βραβευτούν οι ζωγράφοι Μάρα Καρέτσος και Άρτζυ Αγελαράκης.

Η Μάρα Καρέτσος ετοίμασε μία σειρά συλλεκτικών κεραμικών τα οποία θα ταξιδέψουν μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου σε διάφορες πολιτείες στην Αμερική όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με τίτλο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Αποτίοντας Φόρο Τιμής». Μαζί της παρουσιάζονται τα έργα της ομογενούς καθηγήτριας και ζωγράφου Άρτζυ Αγελαράκη, η οποία ετοίμασε για τον σκοπό αυτό σειρά πορτραίτων του μεγάλου στρατηλάτη.

06photo2-770x470

Από την ημέρα που η ηγεσία της Παμμακεδονικής συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, μέχρι σήμερα, η δυναμική της εκστρατείας συγκέντρωσης υπογραφών με τις οποίες ζητείται από την αμερικανική κυβέρνησης να ανακληθεί η απόφαση αναγνώρισης των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία, έχει ενισχυθεί. Ο απερχόμενος πρόεδρος της οργάνωσης, Δημήτρης Χατζής, συμμετείχε πριν λίγες μέρες στο συνέδριο  της ΠΣΕΚΑ, όπου και ενημέρωσε τους αντιπροσώπους για την εκστρατεία και είχε σειρά επαφών με τους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και τα μέλη του Κογκρέσου που συμμετείχαν.

«Είμαι ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, όπου έγινε ενημέρωση για το θέμα μας. Επίσης μου δόθηκε η ευκαιρία να έλθω σε επαφή με βουλευτές και γερουσιαστές, στους οποίους μίλησε για το θέμα μας», δήλωσε στη Greek News ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Δημήτρης Χατζής.

Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής εξέφρασε ικανοποίηση για τις εργασίες του συνεδρίου για τον τρόπο με τον οποίο ηγέρθηκαν τα εθνικά μας θέματα.

«Πιστεύω ότι η Παμμακεδονική θα πρέπει να διδαχθεί από αυτή την εμπειρία, στην οποία στο παρελθόν συμμετείχαν πρόεδροι και στελέχη της οργάνωσης. Θα πρέπει ωστόσο να εμπλακούμε περισσότερο, ιδίως σε εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης αμερικανών πολιτικών και σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις σε συνεργασία με την ΠΣΕΚΑ, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, την ΑΧΕΠΑ κ.α. Είναι ανάγκη να κάνουμε αισθητή της παρουσία μας στην Ουάσιγκτον, χτίζοντας γέφυρες», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζής εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία της εκστρατείας, την οποία αγκαλιάζουν η Ομογένεια και πολλές προσωπικότητες διεθνώς. Μέχρι στιγμής οι υπογραφές έφτασαν τις 18.000.

«Είναι σημαντικό ότι έχει συνέχεια και αποδεικνύεται χρήσιμη σήμερα, γιατί πολύς κόσμος ξέχασε το πρόβλημα και διέκοψε επαφή με την προσπάθεια που κάνουμε εδώ και 26 χρόνια. Βλέπουμε με χαρά ότι σήμερα διψούν για πληροφόρηση και επανασυνδέονται μαζί μας».

Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας για τον αγώνα που διεξάγει η οργάνωση την κινητοποίηση της βάσης της και στη συνέχεια της συμμετοχής στις προσπάθειες της οργανωμένης Ομογένειας στην Ουάσιγκτον.

«Σημαντική είναι επίσης η επανασύνδεσή μας με τη νεολαία και η έντονη παρουσία στο διαδίκτυο και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, για την διαφώτιση της κοινής γνώμης και των πολιτικών, την κινητοποίησή μας και την προώθηση των στόχων μας», είπε.

Για το συνέδριο της Παμμακεδονικής, ο κ. Χατζής είπε ότι η προετοιμασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο

«Πιστεύω ότι το συνέδριο θα αποτελέσει εγγύηση για το πώς θα προχωρήσει απ’ εδώ και πέρα η Παμμακεδονική. Κάναμε αρκετά βήματα προς τα εμπρός κι ελπίζω να κάνουμε κανένα βήμα προς τα πίσω. Η εκστρατεία πρέπει συνεχιστεί και να προχωρήσει. Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε με το θέμα μέχρι τέλους», κατέληξε ο κ. Χατζής.

Οι ενδιαφερόμενοι να υπογράψουν μπορούν να επισκέπτονται το Link https://www.gopetition.com/petitions/restoration-of-historical-truth-about-macedonia/signatures.html

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΙΧ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Διορθωμένο κείμενο μηνύματος Του Γεν. Δ/ντή της ΓΓΑΕ 

Εφέτος η Παμμακεδονική Ένωση συμπληρώνει 70 χρόνια από την ίδρυσή της. Στο πανηγυρικό ετήσιο συνέδριο της που πραγματοποιείται στις 23 με 26 Ιουνίου 2016 στη Νέα Υόρκη, θα ήθελα πραγματικά να παραστώ.

Θα ήθελα να είμαι δίπλα σας, όταν θα συζητάτε για την πατριωτικού προσανατολισμού εκστρατεία σας για το όνομα της Μακεδονίας μας καθώς και για την σημασία των ανασκαφών στην Αμφίπολη.

Εκφράζω την υποστήριξή μου στην εκστρατεία της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ για τη συλλογή υπογραφών (petition) με σκοπό την ανάκληση της λανθασμένης απόφασης της Αμερικανικής κυβερνήσεως το 2004 για προσωρινή αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία. Εξάλλου τούτο συνάδει με το πνεύμα της Αμερικανικής δημοκρατίας, όπου οι πολίτες διεκδικούν με ειρηνικές και δημοκρατικές πρακτικές τα δίκαιά τους.

Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Δημήτρης Χατζής είναι μπροστάρης στον αγώνα και το γεγονός της αγωνιστικής συμπόρευσης με τους Κυπρίους αδελφούς μας, θα προσδώσει στην προσπάθεια περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, αφού τα αδέλφια μας από την Κύπρο διαθέτουν τη γνώση αλλά και την εμπειρία στην Ουάσιγκτον.

Εκτιμώ ότι χωρίς ακρότητες και υστερίες, με σοβαρότητα και συνέπεια, με επιστημονική τεκμηρίωση και στοχευμένες πολιτιστικές διοργανώσεις, η διεθνής κοινότητα θα αναγνωρίσει αρχικά έστω ένα ποσοστό των επιχειρημάτων μας και σιγά σιγά η εθνική υπόθεση της Μακεδονίας θα κερδηθεί. Η διεθνής συγκυρία είναι επικίνδυνη αλλά προσφέρει και εθνικές ευκαιρίες και με μία πατριωτική εξωτερική πολιτική σαν του Νίκου Κοτζιά και της Ελληνικής κυβέρνησης , ίσως κερδίσουμε στοιχήματα που πριν κάποιες δεκαετίες έμοιαζαν χαμένα.

Μόνον έτσι τα πολυματωμένα Βαλκάνια θα ατενίσουν τον 21ο αιώνα με σιγουριά. Μόνον αν η πατρίδα μας, σαν μία ηγετική και σταθεροποιητική δύναµη, µέλος του ΝΑΤΟ για πάνω από 60 χρόνια και πλήρες µέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δικαιωθεί απέναντι σε μία χώρα, η οποία επιλέγει την νόθα πλευρά της ιστορίας και βασίζεται σε υπερεθνικιστικά ψευδο-ιδεολογήματα για να δικαιολογεί τις επεκτατικές της βλέψεις.

Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά του Οικουμενικού Μακεδονικού Ελληνισμού στους εθνικούς μας αγώνες και διαβεβαιώνοντάς σας ότι η Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος γιατί στην Ελλάδα μοιραζόμαστε μαζί σας τα ίδια πατριωτικά αισθήματα, σας παρακαλώ να θεωρήσετε συμμέτοχο, τόσο εμένα όσο και όλο το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, στους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Παμμακεδονικής.

Είμαι σίγουρος ότι τα δομικά στοιχεία της κοσμοπολίτικης δύναμης και γνώσης που έχετε αποκτήσει σε όλο τον κόσμο στη διάρκεια του πολύχρονου αγώνα σας για τα δίκαια του Μακεδονικού Ελληνισμού, θα βοηθήσουν ιδιαίτερα για να βάλουμε τελικά ένα θετικό πρόσημο στον δρόμο, τον οποίο διανύουμε όλοι μαζί οι Έλληνες του κόσμου προς το αύριο.

\