Ρωσία-Ουαλλία 0-3, Αγγλία-Σλοβακία 0-0

Aθήνα.- Ισόπαλο χωρίς τέρματα (0-0) έληξε το παιχνίδι της Αγγλίας με τη Σλοβακία, ένα αποτέλεσμα που στέλνει την ομάδα του Χότζσον στην επόμενη φάση του Euro και πιθανότατα και τη Σλοβακία. Τα «λιοντάρια» ήταν σαφώς καλύτερα, αλλά δεν κατάφεραν να σκοράρουν και με τους 5 βαθμούς προκρίθηκαν από τον Β’ όμιλο ως δεύτεροι. Από την άλλη οι ποδοσφαιριστές του Κόζακ με τους 4 βαθμούς που συγκέντρωσαν βρίσκονται «αγκαλιά» με μία από τις προνομιούχες τρίτες θέσεις που οδηγούν στα «νοκ άουτ» παιχνίδια.

Σε ένα παιχνίδι «φωτιά», καθώς όποιος κερδίσει προκρίνεται σίγουρα στην επόμενη φάση του Euro, ενώ ο άλλος περιμένει να δει αν θα είναι ο καλύτερος τρίτος Σλοβακία και Αγγλία προσπάθησαν να ελέγξουν τον ρυθμό του αγώνα, χωρίς ωστόσο να θέλουν να κινδυνέψουν στα μετόπισθεν. Στο 17’ ο Βάρντι έφυγε στην πλάτη της άμυνας της Σλοβακίας επιχείρησε το σουτ, αλλά έδιωξε ο Κόζατσικ. Στο 33’ ο Κλάιν γύρισε στον Λαλανα, ο οποίος από πλεονεκτική θέση δεν μπόρεσε να βρει δίχτυα, χάνοντας δεύτερη μεγάλη ευκαιρία για τους Αγγλους. Αυτές ήταν οι μοναδικές αξιόλογες φάσεις του πρώτου ημιχρόνου με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με το 0-0.

Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου. Η Αγγλία είχε την πρωτοβουλία και παραλίγο να σκοράρεις στο 61’ ο Χέντερσον γύρισε στον Αλι, αυτός στην πρώτη του επαφή με την μπάλα έκανε την προβολή, αλλά λίγο πριν καταλήξει στα δίχτυα έδιωξε σωτήρια ο Σκρτελ, χάνοντας μία μοναδική ευκαιρία για την Αγγλία.

Οι ποδοσφαιριστές του Χότζσον ήταν σαφώς πιο απειλητικοί, αλλά δεν μπορούν να παραβιάσουν την εστία του Κόζατσικ. Στα τελευταία λεπτά τα «λιοντάρια» έκλεισαν τους Σλοβάκους στα καρέ τους, αλλά και πάλι δεν βρήκαν τρόπο να διαπεράσουν την συμπαγή άμυνα. Το τελικό αποτέλεσμα έστειλε τους Αγγλους στους “16” και τους Σλοβάκους να έχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα προκριθούν.

Διαιτητής: Καρμπάγιο (Ισπανία)

Κάρτες: Βόουκς, Πετσόβσκι, Μπέρτραντ

Σλοβακία (Γιαν Κόζακ): Κόζατσικ, Πέκαρικ, Σκρτελ, Ντούριτσα, Χούμποτσαν, Πετσόφσκι (66’ Γκιομπέρ), Χάμσικ, Κούτσκα, Μακ, Βάις (78’ Σκρίνιαρ), Ντούντα (57’ Σβέντο)

Αγγλία (Ρόι Χότζσον): Χαρτ, Κλάιν, Κέιχιλ, Σμόλινγκ, Μπέρτραντ, Ντάιερ, Γουίλσιρ (56’ Ρούνεϊ), Χέντερσον, Λαλάνα (60’ Αλι), Στάριτζ (76’ Κέιν), Βάρντι

Πρώτη με… τριάρα η Ουαλία

Με τρόπο εντυπωσιακό και με «οδηγό» τον Γκάρεθ Μπέιλ, ολοκλήρωσε η Ουαλία τις υποχρεώσεις της στον Β’ όμιλο, καθώς νίκησε στην Τουλούζ 3-0 την απογοητευτική Ρωσία και έτσι στην «παρθενική» της εμφάνιση σε τελικά του EURO προκρίθηκε στην επόμενη φάση ως πρώτη και καλύτερη. Ο Ράμσεϊ στο 11΄, ο Τέιλορ στο 20΄ και ο Μπέιλ στο 67΄ οι σκόρερ της ομάδας του Κρις Κόουλμαν.

Το παιχνίδι από το πρώτο λεπτό έδειξε ότι θα μας προσφέρει καλό θέαμα και οι δύο ομάδες κυνήγησαν από νωρίς το γκολ. Η άμυνα της Ρωσίας, όμως, έμοιαζε με παιδική χαρά, κάτι που δεν άργησε να το εκμεταλλευτεί η Ουαλία. Στο 11’ ο Αλεν έβγαλε εκπληκτική πάσα στον Ράμσεϊ, ο οποίος τσίμπησε την μπάλα και την έστειλε στα δίχτυα του Ακινφέεφ, κάνοντας το 1-0.

Στο 20’ ο Τέιλορ γίνεται αποδέκτης της μπάλας και με διπλή προσπάθεια τη στέλνει στα δίχτυα και ανεβάζει το δείκτη του σκορ στο 2-0, κλειδώνοντας ουσιαστικά από πολύ νωρίς την πρόκριση. Οι παίκτες του Κόουλμαν συνέχιζαν να πιέζουν κι αν ήταν πιο προσεκτικοί θα είχαν πετύχει περισσότερα γκολ.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Ουαλία συνέχισε να πιέζει. Τα πολλά προβλήματα της Ρωσίας στην άμυνα ηταν εμφανή και δεν άργησαν να τα εκμεταλλευτούν οι ποδοσφαιριστές του Κόοουλμαν. Ο Ράμσεϊ έβγαλε στον Μπέιλ κι αυτός δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το 3-0 και να γίνει, μέχρι στιγμής, ο πρώτος σκόρερ του Euro με τρία γκολ. Στη συνέχεια του αγώνα δεν άλλαξε κάτι και η Ουαλία πανηγύρισε μια ιστορική πρόκριση.

Διαιτητής: Ερικσον (Σουηδία)

Κάρτες: Μαμάεφ

Ρωσία (Λέονιντ Σλούτσκι): Ακινφέεφ, Σμολνίκοφ, Ιγκνάσεβιτς, Β.Μπερεζούτσκι (46’ Αλ. Μπερεζούτσκι), Κομπάροφ, Γκλουσάκοφ, Μαμάεφ, Σμόλοφ (70’ Σαμέντοφ), Κοκόριν, Σιρόκοφ (52’ Γκολοβίν),Τζιούμπα

Ουαλία (Κρις Κόουλμαν): Χένεσι, Γκάντερ, Τσέστερ, Γουίλιαμς, Ντέιβις, Τέιλορ, Λέντλεϊ (76’ Κινγκ ), Άλεν (74’ Έντουαρντς), Ράμσεϊ, Βόουκς, Μπέιλ (83’ Τσερτς)

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ